GA Eagles sluit 2013 af met zege op Utrecht

Go Ahead Eagles heeft het succesvolle kalenderjaar 2013 afgesloten met een 2-1 overwinning op FC Utrecht. Na een vlotte achterstand slaagden de manschappen van Foeke Booy erin om via Jeffrey Rijsdijk en Jop van der Linden de wedstrijd alsnog in Deventer voordeel te beslissen.

Go Ahead Eagles begon aan de wedstrijd in de wetenschap dat Utrecht-trainer Jan Wouters linksback Dave Bulthuis en spits Steve de Ridder miste vanwege een schorsing. Foeke Booy kon nog altijd geen beroep doen op de geblesseerde Marnix Kolder, waardoor hij met dezelfde elf spelers aan de wedstrijd begon als tegen PEC Zwolle en FC Twente.

gaeutr07

Go Ahead Eagles kreeg al na enkele minuten een grote kans om op voorsprong te komen tegen de Domstedelingen. Jarchinio Antonia verscheen na een steekbal van Xander Houtkoop alleen voor Robbin Ruiter, maar tikte de bal met de punt van zijn schoen tegen de doelman. Onachtzaamheid in de Eagles-defensie leidde niet veel later tot de openingstreffer van FC Utrecht. De aan de linkerkant doorgebroken Tommy Oar bereikte met een lage voorzet Cedric Badjeck, die de bal simpel binnen kon tikken: 0-1 in de vierde minuut. Na de vroege achterstand slaagde Go Ahead Eagles er maar moeizaam in om in de wedstrijd te komen. De formatie van Booy speelde nerveus en rommelig en het voornaamste ‘vuurwerk’ kwam van de tribunes, waar de twaalfde man van Go Ahead Eagles zich in de twaalfde minuut liet gelden door Michel Boerebach vocaal een hart onder de riem te steken. Het eerbetoon richting de weer herstelde assistent-trainer werd enkele minuten later prompt ook op het veld extra luister bijgezet door de gelijkmaker van Jeffrey Rijsdijk, die daarmee zijn eerste doelpunt in het shirt van Go Ahead Eagles maakte. De middenvelder zette zelf de aanval op en was via Houtkoop en Deniz Türüç het eindstation van een vloeiende combinatie: 1-1.

Vervolgens ontspon zich een gelijkwaardig duel waarin beide ploegen met de intentie speelden om een tweede treffer te maken. Meer dan wat kleine kansjes leverde het beide teams echter niet op. Jens Toornstra zag een schot van afstand over de kruising van het Eagles-doel vliegen, terwijl aan de andere kant Antonia (schot over) en Erik Falkenburg (half schot uit de draai) doelpogingen waagden. Diezelfde Falkenburg kreeg na een half uur spelen dé kans om Go Ahead Eagles op voorsprong te zetten. De spits kreeg een vrije doortocht richting het Utrechtse doel na slordig balverlies van verdediger Kai Heerings, maar moest zijn meerdere erkennen in doelman Robbin Ruiter. Ook na de rust toonden beide ploegen veel strijd en inzet en golfde het spel op en neer. Beide elftallen slaagden er echter niet in om tot echt uitgespeelde kansen te komen op het door regenval wat glad geworden veld. De eerste serieuze doelpoging in de tweede helft viel pas na 62 minuten te noteren. Na een counter van FC Utrecht legde Badjeck van afstand aan voor een schot, maar keeper Room klemde de inzet van de Utrecht-aanvaller.

Het publiek in de Adelaarshorst moest tot de laatste twintig minuten wachten voordat het duel daadwerkelijk ontbrandde. Go Ahead Eagles mocht in de 74ste minuut aanleggen voor een strafschop, nadat Houtkoop binnen het zestienmetergebied van de sokken was gelopen door Mark van der Maarel. Jop van der Linden, ook al trefzeker vanaf de strafschopstip tegen PEC Zwolle en FC Twente, benutte het buitenkansje koelbloedig: 2-1. Luttele minuten na de Deventer treffer verzuimde Go Ahead Eagles tot twee keer toe om de voorsprong naar een veilige 3-1 te tillen. Rijsdijk vond in de korte hoek Ruiter op zijn weg, terwijl Falkenburg in kansrijke positie voorlangs kopte. Met nog één minuut op de klok kreeg ook Antonia nog een mogelijkheid om het duel definitief in het slot te gooien, maar de aanvaller zag zijn inzet door Ruiter over de kruising getild worden. De opluchting in het stadion was dan ook extra groot toen Yassin Ayoub ver in blessuretijd de bal na een hoekschop recht in de handen van Room kopte, waardoor Go Ahead Eagles de overwinning over de streep wist te trekken. “Wij staan boven PEC”, scandeerde het publiek in de Adelaarshorst en een blik op de ranglijst leert ons dat Go Ahead Eagles inderdaad met 23 punten uit 18 wedstrijden boven de noordelijke buur uit Zwolle aan de winterstop begint.

Go Ahead Eagles – FC Utrecht 2-1 (1-1)
4. Cedric Badjeck 0-1
14. Jeffrey Rijsdijk 1-1
74. Jop van der Linden 2-1 (strafschop)