GA Eagles sluit voorbereiding winnend af

Go Ahead Eagles heeft de laatste oefenwedstrijd in de voorbereiding op het seizoen 2014/2015 winnend afgesloten. In de Adelaarshorst werd het tegen Istanbul BB 2-0 door doelpunten van Xandro Schenk en Alex Schalk.

Istanbul BB toonde vanaf het eerste fluitsignaal aan dat het niet voor een vrijblijvend potje zomeravondvoetbal naar Deventer was afgereisd. De Turken gingen stevig de duels aan en gaven daarmee het signaal af dat er niets cadeau werd gegeven. Go Ahead Eagles hield het hoofd onder zomerse temperaturen echter koel en zocht geduldig naar openingen in de Turkse defensie. Het leidde na twintig minuten tot twee kansen voor linkeraanvaller Alex Schalk, die eenmaal keeper Ufuk Ceylan op zijn weg vond en de tweede keer net iets te hoog mikte op aangeven van rechtsbuiten Lesly de Sa, die regelmatig dreigend doorkwam op de rechterflank. Kort daarop konden de toeschouwers – zo’n 1700 in aantal en vocaal alweer volop aanwezig – het eerste doelpunt van Deventer makelij verwelkomen. Xandro Schenk promoveerde een vrije trap van Jop van der Linden met zijn hoofd tot doelpunt: 1-0 in de 23ste minuut. Doelman Mickey van der Hart werd in de eerste helft enkel bij twee vrije trappen op de proef gesteld. Omercan Sokollu raakte de buitenkant van de paal, terwijl Tayfun Pektürk recht in de handen van de Deventer goalie schoot. “Die vrije trappen kwamen voort uit slordigheden op het middenveld”, stipte trainer Foeke Booy na afloop van de wedstrijd aan. “Dat zijn minpuntjes die nog uit ons spel moeten. Verder vond ik dat we ons goed manifesteerden. We hebben Istanbul BB laten lopen, waren overtuigend in de opbouw en wisten steeds goed de vrije man te vinden.”

gaeist21

De tweede helft werd door Istanbul BB rijkelijk benut om te wisselen. Nadat in de rust al vier spelers in de kleedkamer waren achtergebleven, kwam er na ruim een uur spelen nog eens een zestal verse krachten binnen de lijnen. Doordat Go Ahead Eagles wat slordig aan de tweede helft begon, verloor het enigszins de grip op de wedstrijd, al leidde dit aanvankelijk niet tot grote kansen voor de tegenstander. Zestien minuten voor tijd moest doelman Van der Hart wel handelend optreden bij een Turks schot van afstand. Niet veel later kwam Go Ahead Eagles bovendien goed weg nadat een inzet van Istanbul BB de bovenkant van de lat raakte. Ook Go Ahead Eagles bleef echter op zoek gaan naar een tweede goal. Het werd in die missie geholpen door Gencer Cansev, die een kwartier voor tijd een rode kaart kreeg van arbiter Jochem Kamphuis na een charge op Jeffrey Rijsdijk, waardoor de Turken met tien man verder moesten. Istanbul BB beëindigde het duel zelfs met negen man nadat een speler geblesseerd het veld af moest terwijl alle wissels reeds verbruikt waren. Vlak voor tijd profiteerde Go Ahead Eagles van de overtalsituatie en was het Alex Schalk die van dichtbij afrondde na goed voorbereidend werk van Deniz Türüç: 2-0 in de 87ste minuut.

gaeist10

Foeke Booy zag dat zijn ploeg tegen Istanbul BB progressie had geboekt ten opzichte van eerdere wedstrijden in de voorbereiding. “Tegen Istanbul BB zijn we als elftal getest, met name op het verdedigende vlak. Ik vind dat we in dat opzicht geleerd hebben van de vorige oefenwedstrijden. Verder hebben we in eigen huis een stempel op de wedstrijd kunnen drukken. Kortom, we hebben het gewoon goed gedaan tegen een club die in Turkije op het hoogste niveau acteert en een begroting heeft van veertig miljoen euro.”

Go Ahead Eagles – Istanbul BB 2-0 (1-0)
23. 1-0 Xandro Schenk
87. 2-0 Alex Schalk

Rood: 75. Gencer Cansev (Istanbul BB)
Geel: Sven Nieuwpoort (Go Ahead Eagles), Rajko Rotman, Ferhat Oztorun, Semih Sentürk (allen Istanbul BB)
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis