Nieuws Algemeen

GA Eagles strijdend ten onder tegen Ajax

Go Ahead Eagles heeft op eigen veld een nipte 0-1 nederlaag geleden tegen koploper Ajax. Matchwinner voor de Amsterdammers werd invaller Lasse Schöne, die een kwartier voor tijd een vrije trap in twee instanties achter doelman Eloy Room schoot.

Go Ahead Eagles begon tegen Ajax met één wijziging in de basisformatie ten opzichte van het vorige duel in Leeuwarden tegen SC Cambuur. Doordat Erik Falkenburg geschorst was als gevolg van zijn vijfde gele kaart van het seizoen, had Foeke Booy een plaats op het middenveld ingeruimd voor Jeffrey Rijsdijk. Al in de derde minuut van de wedstrijd hadden de Deventenaren op een 0-1 achterstand kunnen staan toen de gasten uit Amsterdam in de persoon van Kolbeinn Sigthórsson een dot van een kans kregen. De IJslandse spits kreeg de bal via de kluts op een presenteerblaadje aangeboden, maar schoot van een meter of tien recht in de handen van doelman Eloy Room. Ajax had in de beginfase een veldoverwicht en drong de ploeg van Foeke Booy terug op eigen helft. De tweede mogelijkheid van de regerend landskampioen diende zich na krap een kwartier spelen aan. Davy Klaassen legde op rechts de bal af op Bojan Krkic, die Lesley de Sa een kans bood om te schieten. De rechtsbuiten schoot voorlangs, maar was kort daarna alsnog dicht bij de openingstreffer toen hij met een boogballetje Eloy Room trachtte te verschalken. De doelman van Go Ahead Eagles tilde de bal echter over de lat.

gaeaja02

Go Ahead Eagles probeerde vooral in de tegenstoot wat terug te doen en profiteerde na negentien minuten spelen bijna van balverlies bij de Ajacieden. Rijsdijk vond op rechts Jarchinio Antonia, die zijn voorzet richting Xander Houtkoop ternauwernood door de Amsterdamse defensie tot hoekschop verwerkt zag worden. Uit de daaropvolgende corner van Jop van der Linden verdween de bal opnieuw via een Ajax-verdediger én de rug van Bart Vriends over de achterlijn. Naarmate de eerste helft vorderde slaagde Go Ahead Eagles er steeds meer in om zich strijdend en vechtend onder de Amsterdamse druk uit te voetballen en halverwege het eerste bedrijf diende zich een nieuwe kans aan voor de Deventer formatie. Een door de Amsterdammers matig uitverdedigde bal belandde voor de voeten van Rijsdijk, die direct uithaalde, maar via de schoen van Joël Veltman niet meer dan een hoekschop verdiende voor zijn team. Het had zelfs weinig gescheeld of de Deventer equipe had met een voorsprong aan de rust mogen beginnen. Bij een nieuwe uitbraak over links gaf Antonia de bal in de loop mee van Sjoerd Overgoor, maar de middenvelder plaatste de bal langs de verkeerde kant van de paal.

gaeaja41

De brilstand was derhalve de ruststand, een score die eerder dit seizoen in Amsterdam eveneens halverwege de wedstrijd op het scorebord stond. Destijds zakten de Deventenaren in de tweede helft volledig door het ijs door al na een kwartier spelen tegen een 4-0 achterstand aan te kijken. Ditmaal trad de roodgele brigade echter brutaal en zonder ontzag voor de tegenstander de Amsterdamse koploper tegemoet. Desondanks waren de beste mogelijkheden voor de formatie van Frank de Boer. Vijf minuten na rust verdween de bal bijna over Eloy Room in de verre hoek van het doel na een bal van De Sa die het midden had tussen een schot en een voorzet. Een kwartier nadien kreeg Viktor Fischer, amper een halve minuut als invaller binnen de lijnen, nog een vrije kopkans, maar Room haalde de bal met een reflex voor de doellijn weg. Go Ahead Eagles stelde daar in het tweede bedrijf een kopbal van aanvoerder Kolder in de handen van Cillessen tegenover, terwijl de Eagles-captain enkele stappen tekort kwam om af te drukken na een hoogstandje van Xander Houtkoop in het zestienmetergebied. Op dat moment stond Ajax al op een 0-1 voorsprong nadat invaller Lasse Schöne een vrije trap in twee instanties achter Room had geschoten. Bojan strafte kort daarop matig uitverdedigen van Go Ahead Eagles bijna af, maar de linksbuiten trof de lat. Met een alles-of-niets offensief ging Go Ahead Eagles op zoek naar de gelijkmaker, zeker nadat Foeke Booy in de slotfase Mawouna Amevor als extra breekijzer had gebracht. Een doelpunt aan Deventer zijde viel echter niet, waardoor de tweede nederlaag van 2014 het zure resultaat was.

Go Ahead Eagles – Ajax 0-1 (0-0)
75. Lasse Schöne 0-1