Nieuws Algemeen

‘Genieten van vrouw, kinderen en potje voetbal’

Peter de Zeeuw (56) was eerder dit seizoen samen met zijn vrouw Daphne en zijn kinderen Janne en Mees als speciale gast aanwezig in De Adelaarshorst. Peter lijdt aan prostaatkanker en zit in zijn laatste levensfase, maar geniet van elk moment dat hij nog met zijn kinderen en vrouw mag beleven. Zo ook toen hem werd aangeboden om plaats te nemen op de Grolsch MVO Seats tijdens een thuiswedstrijd van Go Ahead Eagles. Een monoloog van een echt voetbaldier.

“Zelf ben ik groot supporter van Feyenoord en Go Ahead Eagles, dus voor mij is De Adelaarshorst niet nieuw. Normaal gesproken zit ik altijd met voetbalvrienden in vak 20, met z’n allen hebben we een seizoenkaart. Een wedstrijd op de Grolsch MVO Seats bekijken is toch wat anders. Daphne, de kinderen en ik werden op de wedstrijddag hartelijk ontvangen bij de hoofdingang van De Adelaarshorst. De hele wedstrijd kregen wij begeleiding van Jos Miedendorp De Bie, die bij Go Ahead Eagles werkzaam is. Het was een superavond! Het feit dat je speciale aandacht krijgt is leuk, maar het mooiste is dat ik op de Grolsch MVO Seats plaatsnam samen met de mensen waarvan ik hou. Mensen die dag en nacht voor me klaarstaan.”

“Acht jaar geleden kreeg ik te horen dat ik prostaatkanker heb. Twee jaar geleden moest ik daardoor stoppen met werken. Het is een verschrikkelijke situatie, zeker voor mijn vier kinderen en mijn vrouw Daphne. Het lastigste is het misschien nog wel voor mijn twee jongste kinderen, Janne (14) en Mees (12). Ik zit in mijn laatste levensfase, maar ben een positief mens en wil dat ook tot het laatst blijven voor mijn vrouw en kinderen. Niemand wil zijn vader verliezen en zeker niet op zo’n jonge leeftijd.”

Tekst gaat verder onder foto.

Peter samen met zijn twee jongste kinderen, Janne en Mees, en zijn vrouw Daphne.

“Zeven jaar geleden heb ik tegen mezelf gezegd: als het moment daar is, ga ik iets bijzonders doen. Sommige mensen willen graag van de Eiffeltoren springen of nog eens naar New York, maar ik wilde iets anders doen. Iets bijzonders. Met mijn scooter, kar en mijn hond Peer ga ik naar Frankrijk toe om daar mijn zus te bezoeken. Zij woont daar. Tijdens mijn reis stop ik op verschillende plekken, onder andere op plaatsen waar ik vroeger met mijn ouders heen ging op vakantie. Zo ga ik naar Luxemburg, waar ik mijn laatste vakantie had met mijn ouders. Binnen twee weken hoop ik in Frankrijk aan te komen en voor mijn aankomst hoop ik zoveel mogelijk geld op te halen voor KiKa. Tijdens de reis haken er verschillende mensen aan, zo rijdt mijn broer in een caravan achter me aan. Maar mijn hond Peer staat centraal. We hebben deze hond in huis genomen toen ik moest stoppen met werken en Peer is heel bijzonder voor me.”

“Ondanks dat het een zware periode voor me is, geniet ik van elke dag. Het is een cliché, maar dat zou iedereen moeten doen. Iemand zei ooit: ‘Peter, je gaat van je auto naar je bed zo de kist in.’ Dat kwam wel binnen. Ik geniet momenteel gewoon van het leven en dan vooral van mijn kinderen en mijn vrouw. Voor mij is er een dag gewonnen als die kleintjes er niet aan moeten denken. Van elke dag probeer ik wat te maken, het is niets voor mij om de hele dag binnen te zitten. Zo train ik twee keer per week nog een jeugdteam van Koninklijke UD en doe ik nog wat dingen in het bestuur. Bij de pakken neerzitten kan namelijk altijd nog.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

“Er zijn natuurlijk ook dagen dat ik niets doe, maar dat hoort erbij. Het is vooral voor mijn twee jongste kinderen héél zwaar en dat maakt het ook voor mij soms lastig. Ik fietste bijvoorbeeld eens met mijn dochter over de brug naar Twello. Ze zit in het tweede jaar van het voorgezet onderwijs. Toen vroeg ze aan mij: ‘Papa, als ik mijn diploma haal, ben jij er dan nog?’ Zoiets komt wel binnen. Maar ik bespreek het ook met hen.”

“Daarnaast heb ik voor mijn kinderen en vrouw een afzonderlijk boekje gekocht. Daarin zet ik bepaalde gebeurtenissen en hopelijk hebben zij er later wat aan. Mijn dochter deed laatst in haar boekje een briefje, met de tekst dat ze graag het nummer ‘Dochters’ van Marco Borsato op de begrafenis wil horen. Dat raakt je dan wel. Ik geniet van elk moment met mijn vrouw en kinderen, maar kan ook nog steeds enorm genieten van een potje voetbal. Het maakt mij dan niets uit of het bij Go Ahead Eagles is of bij Koninklijke UD; het belangrijkste is dat je van iedere dag geniet.”

Basset Tour voor KiKa

Ondanks dat Peter de Zeeuw momenteel in zijn laatste levensfase zit, is stilzitten op de bank niet voor hem weggelegd. Gisteren (maandag 13 april) zou hij oorspronkelijk op de scooter naar de Ardèche in Frankrijk gaan. Dit zou Peter samen doen met zijn hond Peer met als doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor KiKa. Vanwege het coronavirus is de Basset Tour voor KiKa helaas uitgesteld naar volgend jaar.

De reis naar Frankrijk wordt voor Peter grotendeels gesponsord. Zo is er een partij verantwoordelijk voor de scooter van Peter en wordt zijn kar gesponsord. Diersuper Jumper (tevens rugsponsor van Go Ahead Eagles) neemt de sponsoring van hond Peer op zich. “Wij verzorgen alles wat Peer nodig heeft”, laat het bedrijf weten. “Zo hebben we speciale topvoeding voor Peer. Tijdens de reis zorgen we voor zijn eten en daarnaast heeft Peer de beschikking over een speciaal thermobed.”

Via-via kwam Jumper in contact met Peter de Zeeuw en de diersuper steunt zijn actie volledig. “Jumper staat achter deze inzamelingsactie van Peter voor KiKa en wil – door zijn hond Peer van alle gemakken te voorzien – ook zijn steentje bijdragen aan dit initiatief.”

Wil jij Peter ondersteunen tijdens zijn Basset Tour voor KiKa? Doneren is mogelijk via zijn website www.bassettourvoorkika.nl.

Terug naar overzicht