Nieuws Algemeen

Gerenoveerde stadionmuur Adelaarshorst onthuld

Voorafgaand aan de IJsselderby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle is de gerenoveerde stadionmuur van De Adelaarshorst aan de Vetkampstraat officieel onthuld. Vijf oorspronkelijke kassahokjes in de stadionmuur zijn ingericht als expositievitrines waarin het rijke heden en verleden van Go Ahead (Eagles) worden getoond.

Enkele jaren geleden werd door middel van de Actie Stadionmuur 20.000 euro opgehaald door de supporters van Go Ahead Eagles om de stadionmuur te renoveren. Daarnaast werd een groot deel van de renovatie van de karakteristieke muur aan de Vetkampstraat en de oorspronkelijke kassahokjes gesubsidieerd door de Provincie Overijssel vanuit ‘Het Verhaal van Overijssel’. Namens de Provincie Overijssel waren de gedeputeerden Hester Maij (CDA) en Tijs de Bree (PvdA) zondag dan ook aanwezig bij de officiële onthulling, evenals de burgemeester van Deventer, Andries Heidema.

Gastheer Stefan Rutgers verwelkomde zondagochtend alle genodigden in de Business Lounge van De Adelaarshorst en maakte het gezelschap deelgenoot van zijn jeugdherinneringen aan Go Ahead Eagles. “Zo’n vijftig jaar geleden ging ik voor het eerst naar Go Ahead. MVV was die dag de tegenstander. Het werd 1-1. Gerrit Niehaus scoorde voor Go Ahead, Willy Brokamp voor MVV. Dat zal ik nooit meer vergeten.” Van een tribune aan de kant van de Vetkampstraat was in die tijd nog nauwelijks sprake. “Destijds had je niet veel meer dan een grote zandheuvel achter het doel met een hek eromheen”, vervolgde Rutgers. “Er stonden alleen maar kinderen, in de volksmond werd die plek ‘het kippenhok’ genoemd. Sommige kinderen speelden tikkertje, anderen speelden in het zand. En sommige kinderen keken naar het voetbal, zoals ik.”

Alle genodigden luisteren aandachtig naar de historische verhalen over De Adelaarshorst. (Foto: Henny Meyerink)

Ook Hester Maij is niet onbekend met de impact die voetbal heeft op kinderen. “Ik heb zelf een zoontje dat sinds kort op voetbal zit. Laatst speelde hij met zijn team voor het eerst een wedstrijd. Hij verloor ruim doordat de spelertjes van de tegenstander veel beter op elkaar waren ingespeeld. Maar dat deerde hem niet, want hij had gescoord, dus zijn dag kon niet meer stuk.” Tijdens haar bezoek aan De Adelaarshorst raakte Maij geïmponeerd door alle herinneringen aan Go Ahead Eagles die door de aanwezigen naar voren werden gebracht. “Als ik al die verhalen hoor, dan word ik daar toch wel een beetje stil van. Mensen die herinneringen opdiepen uit hun eigen verleden, soms tot wel meer dan vijftig jaar terug. Mooi om te horen.”

Martin Kleine Schaars, de architect van de huidige hoofdtribune en Leo Halle tribune, nam de genodigden zelfs mee terug naar de zestiende eeuw. “Oorspronkelijk was de grond van De Adelaarshorst eigendom van het bisdom van Utrecht. Via Karel V en zijn zoon Filips II werd later de gemeente Deventer eigenaar van de grond. Deze geschiedenis is er de oorzaak van dat de gemeente Deventer middenin de stad een stuk grond beschikbaar had toen Go Ahead een stadion wilde bouwen. Daardoor speelt Go Ahead Eagles nog steeds midden in een woonwijk en niet in een stadion in de periferie van de stad.”

Martin Kleine Schaars, de architect van de huidige hoofdtribune en Leo Halle tribune. (Foto: Henny Meyerink)

Speciale gast was Wim van der Gulden. Zijn opa, Maarten van Harte, was de architect van het oorspronkelijke stadion De Adelaarshorst. Kleine Schaars kon bij de bouw van de nieuwe hoofdtribune en Leo Halle tribune profiteren van de oorspronkelijke bouwtekeningen waarover Van der Gulden beschikt. “Het scheelde ontzettend veel tijd dat we precies wisten waar de oorspronkelijke funderingen lagen”, meende Kleine Schaars. Ook Van der Gulden toonde zich dankbaar. “Als ik hoor hoe zorgvuldig Go Ahead Eagles is omgegaan met het oorspronkelijke idee van het stadion, dan doet me dat ontzettend veel deugd.”

Wim van der Gulden, de kleinzoon van Maarten van Harte. Van Harte was de architect van de oorspronkelijke Adelaarshorst. (Foto: Henny Meyerink).

Finishing touch na de bouw van de nieuwe tribunes was de restauratie van de stadionmuur om te voorkomen dat een nieuw te bouwen hekwerk afbreuk zou doen aan de uitstraling van de Leo Halle tribune. “In een tijd dat er op de wereld muren worden gebouwd om mensen te scheiden, is het mooi om te zien dat de stadionmuur van De Adelaarshorst juist het tegenoverstelde symboliseert”, zei Hans de Vroome, directeur van de Go Ahead Eagles holding. “De muur aan de Vetkampstraat verbindt de wijk Voorstad Oost met Go Ahead Eagles.”

Rond het middaguur werd het resultaat van de restauratie officieel onthuld. Vijf aan Go Ahead Eagles gelieerde partijen hebben de voormalige kassahokjes in de stadionmuur permanent ingericht als expositievitrine: DVV Go Ahead, de wijk Voorstad Oost, stichting Niet te Kraken, de supportersvereniging van Go Ahead Eagles en de club zelf. Doordat jeugdspelers van DVV Go Ahead, breiende dames uit Voorstad Oost, muntjesverkopers en clubmascotte Harly plaats hadden genomen in de voormalige kassahokjes, werden het heden en verleden van Go Ahead Eagles op een levendige manier verbeeld.

De gedeputeerden Hester Maij en Tijs de Bree onthullen samen met Edwin Lugt één van de vijf expositievitrines in de gerenoveerde stadionmuur. (foto: Henny Meyerink)

Terug naar overzicht