De wedstrijd Go Ahead Eagles-Sparta van vanavond vormt de afsluiting van een bijzondere week. Met onder meer de boekpresentatie van Niet te Kraken en de opening van de expositie ‘Go Ahead vs. Celtic’, werd er volop teruggeblikt op het roemrijke verleden van Go Ahead Eagles.

Vanavond wordt er weer een stukje geschiedenis geschreven met de officiële opening van de vernieuwbouwde Adelaarshorst. Al sinds 1920 speelt Go Ahead Eagles zijn thuiswedstrijden aan de Vetkampstraat. De enorme historische waarde van het stadion zat dan ook vanaf het begin van de vernieuwbouw nadrukkelijk in het achterhoofd van de betrokkenen.

Eén doel was dan ook helder: geen geschiedenis weghalen, maar geschiedenis schrijven. Geen dertien-in-een-dozijn-tribunes, maar klassieke Engelse ‘stands’, gemaakt van baksteen en zwart staal.

De tribune aan de Vetkampstraat is in vele opzichten een speciale tribune. Het is de eerste tribune die je ziet als je aankomt bij het stadion. Daarmee is het een soort visitekaartje van de club. Voor nieuwkomers een eerste indruk, een eerste kennismaking met waar Go Ahead Eagles voor staat.

Maar er is nog een reden waarom deze tribune van grote historische waarde is: zijn naam. Die refereert al sinds de bouw van de vorige tribune in 1986 aan een kopstuk uit een zeer belangrijke periode in onze clubgeschiedenis: Leo Halle.

Met alle betrokkenen is de afgelopen maanden goed nagedacht. Hoort bij de nieuwe tribune aan de Vetkampstraat 1 ook een nieuwe naam? Unaniem kwam onlangs het antwoord: nee. Met deze vernieuwbouw willen club en fans geschiedenis toevoegen; niet weghalen. De Leo Halle tribune blijft de Leo Halle tribune. Als eerbetoon aan één der allergrootsten die onze club ooit gekend heeft. Als eerbetoon aan onze lange geschiedenis aan de Vetkampstraat.

1932-1933 kampioenselftal 1
Het elftal dat Go-Ahead in 1933 de vierde en laatste landstitel bezorgde.
Achterste rij van links naar rechts: Richard Buiting, Theo de Kreek, Herman Brilleman, Jan de Kreek en Roelof de Vries
Middelste rij van links naar rechts: Roelof (‘Boelie’) Remeijer, Jan Halle en Daan Jansen
Voorste rij van links naar rechts: Gerrit Goldenbeld, Leo Halle en Willy Eysink

De Leo Halle tribune blijft dus de Leo Halle tribune. Die geschiedenis blijft zichtbaar. Maar we zijn verheugd te kunnen melden dat er ook geschiedenis wordt toegevoegd. De ruimte achter de Leo Halle tribune leent zich daar uitstekend voor. Met de hoge muren en de indrukwekkende trapopgangen naar het stadion. De geschiedenis wordt dáár toegevoegd. Alle drie de trapopgangen worden vernoemd naar even zo speciale als toepasselijke rood-gelen.

Momenteel is architect Martin Kleine Schaars hard bezig hiervoor de uitingen te ontwerpen. Betrokkenen worden ingelicht, de bekendmaking voorbereid. Die gaat plaatsvinden op zaterdag 17 oktober, als we aan de Vetkampstraat 1 ons Open Huis vieren. Dan kunnen we die dag, als het complete stadion wordt getoond, samen weer een stukje geschiedenis schrijven.

afbeelding
De Leo Halle tribune voor en na de vernieuwbouw.