edwinlugt
edwinlugt

Nou Edwin, de openingszin wordt standaard: het was me het weekje wel…”Ja, het was me wel weer een middagje, gisteren. Dat mag je zeggen, ja.”

   

 

Vitesse-thuis, we spelen goed en dan ineens: twee pingels, rood en woede. Een man op het veld, vuurwerk, spreekkoren…. Hebben we door alle succes moeite met het verteren van teleurstellingen of is er iets anders aan de hand?
“Ik heb daar toch een andere visie op. Volgens mij kwam alle opwinding uit een oprecht gevoel van volstrekt onrecht dat het team, in de ogen van de supporters, werd aangedaan. Onze aanhang staat bekend als een fantastisch en fanatiek publiek, dat veelal de twaalfde en zelfs de dertiende man vormt. Ze zijn enorm betrokken bij de zaken die zich op het veld afspelen en als dan hun team wordt benadeeld komen er emoties en frustraties vrij die, hoe goed ik ze ook kan begrijpen, over bepaalde grenzen heen gaat. Ik wil absoluut niet belerend overkomen, daar houd ik helemaal niet van, maar ik hoop wel dat mensen begrijpen dat er iets tegenstrijdigs in dit fenomeen zit. Uiteindelijk benadelen de supporters met dit gedrag hun geliefde club en dús ook zichzelf. Want vergis je niet: voor heel veel mensen in het stadion, de B-Side incluis, is de club méér dan een club. Het zit diep in hun hart, het is een groot deel van hun leven, Go Ahead Eagles is ze dierbaar. Maar een dierbare wil je geen schade berokkenen. Als je je dat realiseert, weet je dat met bepaald gedrag jezelf om de oren slaat. Want alle mooie stadionplannen, inclusief de voorgenomen uitbreiding van de Brinkgreverweg-tribune, die we met ons allen zo graag willen, komen zo wel onder een bepaalde spanning te staan.”


Vroeger had je Studio Sport met drie samenvattingen. Nu wordt alles tien keer uitgezonden, twintig keer besproken. En alles is live…
“Exact. Alles ligt zo onder een vergrootglas. Ik heb gisteren en vandaag alleen maar media te woord gestaan. Wat er tijdens de laatste minuten van de eerste helft gebeurde is zeker niet acceptabel, maar gelukkig heb ik ook uit verscheidene hoeken gehoord en begrepen dat de ludieke, creatieve manier waarop de supporters de tweede helft een wedstrijd met een onoverbrugbare achterstand uitzongen, als volstrekt uniek is gezien. Dat hadden mensen nog nooit meegemaakt.”


Wat ga je als bestuur nu doen?
“Wij komen snel met een plan van aanpak om herhaling te voorkomen. En we gaan de supporters informeren over mogelijke consequenties als het zich tóch herhaalt.”


De club gaat niet akkoord met de schorsing van één duel voor Deniz Türüc?
“Klopt, we gaan donderdagavond naar de zitting. We gaan in hoger beroep en willen vrijspraak. We vonden de rode kaart echt onterecht.”


Is er nog een vervolg gekomen op de bijeenkomst over de jeugdopleiding?
“Ja, we werken hard aan de uitbreiding van het projectteam en de reacties zijn onverminderd positief. Ik sprak Henk ten Cate zondag in het stadion en die had ook alleen maar positieve reacties gekregen.”


Op 4 december, 20.45 uur de resterende 71 minuten tegen Heracles. En 8 december komt PEC Zwolle, hun schaal is ontvreemd, er zijn mensen die zeggen: als dat maar goed gaat…
Ja, er werd vanuit de media ook al gezegd: ineens zijn jullie met twee zaken negatief in het nieuws. Maar ik zie het als twee gescheiden dingen. Wat tegen Vitesse gebeurde was in ons huis. In het stadion zijn wij verantwoordelijk, de wedstrijden zijn onze evenementen. Maar het ontvreemden van de schaal vond buiten de club plaats en met mijn hand op het hart: wij weten daar niets van. Ook ik heb vanuit de media begrepen dat supporters van onze club hebben toegegeven dat zij de schaal hebben ontvreemd. Bedoeld als een ludieke actie en dat hij op 8 december in goede staat terug wordt gegeven. De collega’s uit Zwolle nemen het heel sportief op, sowieso is de onderlinge verstandhouding op bestuurlijk niveau gewoon goed. Ik zeg alleen maar: na 24 jaar is de IJsselderby weer op het allerhoogste niveau. Laten we daar naar uitkijken en er een feest van maken. Rivaliteit: helder. Maar het moet wél een geweldig evenement worden.”


Besluiten we met goed nieuws?
“Ja, we zitten binnenkort met het voltallige college van B en W om de tafel om over de nieuwbouw van de hoofdtribune te praten. Dan kunnen we onze plannen toelichten. Een belangrijke eerste stap.”