Van de Griekse metropool Athene – die zo’n 4 miljoen inwoners telt – naar Deventer, waar net iets meer dan 100.000 mensen wonen. Het is een weg die Giannis Botos (20) op zoek naar zijn voetbalplafond graag bewandelt. De Griekse jeugdinternational wordt door Go Ahead Eagles voor anderhalf jaar gehuurd van AEK Athene.

Chaos. Het is het eerste woord dat Giannis Botos te binnen schiet om de hoofdstad van Griekenland te omschrijven. “Desondanks houd ik van Athene”, vertelt de Griekse middenvelder. “Ik ben er geboren en getogen en kwam al op zeer jonge leeftijd in de jeugdopleiding van AEK Athene terecht. Maar ook in Deventer bevalt het me heel goed, sinds ik op 4 december in Nederland ben gearriveerd voor een proefperiode. Het is een leuk stadje en de mensen hier hebben een open karakter, net als in Griekenland. Ik had altijd het idee dat mensen uit Noord-Europa moeilijk benaderbaar waren, maar dat is absoluut niet het geval. Het enige wat ik echt mis, is het weer in Athene, waar het altijd zonnig en warm is.”

Tekst gaat verder onder video.


(Video: Rocketboys)

Wie Giannis Botos niet hoeft te missen, zijn z’n vriendin en broer, die onlangs ook de oversteek maakten van de kustlijn van de Egeïsche Zee naar de boorden van de IJssel. Voor Botos zelf is zijn verblijf in Deventer de derde kennismaking met Nederland, nadat hij eerder al eens met een van de jeugdteams van AEK Athene in Amsterdam en Almere speelde. Als speler van Griekenland Onder-17, Onder-19 en Onder-21 kwam hij ook in aanraking met andere Europese (voetbal)culturen dan de Nederlandse. “Het is fantastisch en een grote eer om voor de jeugdteams van je land te mogen spelen”, vertelt Botos, die vorige maand voor het laatst in actie kwam voor Griekenland O21. “Natuurlijk is het een droom om ooit voor het nationale team van Griekenland uit te mogen komen. Hopelijk dat het realiseren van die droom een stap dichterbij komt door veel te spelen voor Go Ahead Eagles.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Noah Sneller / Rocketboys)

Een betere inspiratiebron dan zijn huidige trainer bij Griekenland O21, Giannis Goumas, kan Botos zich wat dat betreft bijna niet wensen. De voormalige Grieks international behoort tot de gouden generatie spelers die zich met Griekenland in 2004 tot Europees kampioen liet kronen in Portugal. Een andere speler die destijds deel uitmaakte van de Griekse succesformatie, is Giorgos Karagounis, die naast Griekenland onder meer voor Panathinaikos, Fulham, Internazionale en Benfica uitkwam. “Karagounis is mijn grote voorbeeld”, stelt Botos. “Hij speelde vroeger op het middenveld, net als ik. Al moet ik zeggen dat Ronaldinho echt mijn voetbalgod is. Een fantastische voetballer die ik graag zag spelen.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Noah Sneller / Rocketboys)

Zijn eigen kwaliteiten als aanvallende middenvelder hoopt Botos zo snel mogelijk te tonen bij Go Ahead Eagles. “Dinsdag 5 januari tegen Jong PSV in Eindhoven”, heeft Botos – mits tegen die tijd al speelgerechtigd – als belangrijke datum in zijn geheugen gegrift staan. “Inmiddels heb ik al vier wedstrijden van Go Ahead Eagles gezien, drie in het stadion en één thuis voor de televisie. Hopelijk kan ik snel laten zien wat ik kan om het team te helpen. In de weken die ik mee heb getraind bij Go Ahead Eagles, heb ik een goede indruk gekregen van de kwaliteiten van deze spelersgroep. Ik houd van de manier van spelen in Nederland, met veel passing en beweging. Heel anders dan in Griekenland, waar het veel op kracht aankomt. Verder valt mij op dat alles bij de club erg goed is georganiseerd. Nee, het is hier zeker geen chaos, haha.”

Technisch manager Paul Bosvelt is blij dat Giannis Botos zich definitief bij de spelersgroep van Go Ahead Eagles heeft gevoegd. “Giannis is een dynamische, vaardige speler die goed tussen de linies kan spelen. Hij is weliswaar klein van postuur, maar desondanks fysiek sterk. Daarnaast heeft hij een enorme drive om te presteren.”


(Foto: Dennis Bresser)

Geen reacties meer mogelijk.