Toeval bestaat niet, zeggen ze wel eens. Toen uw dienstdoende reporter vanmorgen over de Wilhelminabrug koers zette richting sportpark Zuiderlaan te Twello en hij, zoals elke Deventenaar, instinctief naar rechts keek naar de skyline en spoorbrug, vond de deejay op de radio het tijd om het liedje Glory Days van Bruce Springsteen in te starten. De gedachten dwaalden automatisch af naar meer dan een eeuw terug, toen onze roodgele helden aan de oevers van de IJssel speelden. Direct achter de spoorbrug met fraai uitzicht over de skyline van Deventer, waar de natuur de vrije hand had en menig wedstrijd zich afspeelde onder erbarmelijke omstandigheden.

Sneeuwstormen en overstromingen waren meer regel dan uitzondering. Het elftal van destijds bestond louter uit noeste arbeiders die met bruine hoge kicksen, wollen sokken en opgestroopte mouwen met fysiek spel en een tomeloze inzet op de soppige kleigrond aan de uiterwaarden grote successen behaalden.

Tekst gaat verder onder foto.


 
Aangekomen in Twello wordt duidelijk dat we nu in een andere tijd leven. Het veld ligt er uitstekend bij en enkele spelers van vanmiddag dragen handschoenen en thermoshirts en er zijn zelfs spelers te ontdekken die de kousen over de knieën hebben getrokken. De reservespelers hebben zich in grote jassen verstopt die meer weg hebben van een slaapzak. En gelijk hebben ze, want een ijzige wind raast over de kale vlaktes van het sportcomplex, wat een gevoelstemperatuur oplevert van rond het vriespunt. Tijden veranderen, maar niet voor moeder natuur.

Om klokslag 12:00 uur besluit de scheidsrechter met een krachtig fluitsignaal dat het tijd is om te beginnen. Onder toeziend oog van enkele tientallen toeschouwers die de ijzige kou trotseren om hun jonge helden aan te moedigen, maakt de bal zijn eerste omwentelingen. DVS ’33 (Door Vereniging Sterk) uit het Veluwse Ermelo is vandaag de tegenstander. DVS staat voor aanvang op een voor de Ermeloërs prima zesde plek. Net één treetje lager dan Go Ahead Eagles, dat aan zijn stand verplicht is om te winnen, maar ook de drie punten nodig heeft om aansluiting te blijven houden met de top.

Tekst gaat verder onder foto.


 
Van meet af aan is duidelijk dat er voor DVS niet veel te halen valt deze middag. Go Ahead Eagles neemt het initiatief en na zes minuten tikt spits Mike Cyubahiro de eerste bal al binnen op aangeven van Olaf Kok. Met name over links, waar veel ruimte ligt, zijn de roodgelen voortdurend gevaarlijk, maar toch duurt het nog tot de 24e minuut voordat de meer dan terechte 2-0 wordt gemaakt. Ditmaal zijn de rollen omgedraaid en schiet Kok binnen op aangeven van Cyubahiro. Kort daarop volgt kans op kans, maar Cyubahiro verzuimt meerdere keren om de voorsprong te vergroten, totdat in de laatste minuut voor rust wederom Kok behendig door de verdediging van DVS slalomt en Cyubahiro zijn tweede doelpunt gunt.

Na rust is het krachtverschil nog groter en wordt het voortdurende veldoverzicht in de 56e minuut beloond met de 4-0 door wederom Cyubahiro. De wedstrijd lijkt gespeeld en Go Ahead Eagles gooit alle schroom van zich af met een half uur ‘gallery play’ tot gevolg, waarin nog drie wonderschone doelpunten gemaakt worden. Een schitterende vrije trap van Kevin Greeven die onhoudbaar in de rechterbovenhoek wordt gekruld, een verwoestende kanonskogel die in één keer knap uit de lucht wordt genomen door invaller Don Gambier en tot slot een fraaie kopbal vanuit een corner door Iede Schokker waarmee de eindstand op 7-0 komt.

Tekst gaat verder onder foto.


 
Een prachtige, overtuigende en meer dan terechte overwinning, die ook zomaar uit dubbele cijfers had kunnen, of misschien wel had moeten, bestaan. De toeschouwers zagen een excellerende Quiermo Dumay en een heersende Olaf Kok, beiden consequent ‘Q’ en ‘O’ genoemd door hun medespelers. Twee letters om te onthouden. Een glorieuze dag dus voor het paradepaardje van de jeugdopleiding. ‘Glory Days’ lijken zich aan te dienen en de eerste talenten kloppen voorzichtig op de deur van het keurkorps van Jack de Gier. Iets waar de Go Ahead Eagles Voetbalopleiding trots op mag zijn. Toeval bestaat dus klaarblijkelijk wel.

 

Go Ahead Eagles O19 – DVS ’33 O19 7-0 (3-0)
6. Mike Cyubahiro 1-0
24. Olaf Kok 2-0
45. Mike Cyubahiro 3-0
57. Mike Cyubahiro 4-0
62. Kevin Greeven 5-0
66. Don Grambier 6-0
81. Iede Schokker 7-0

Lees hier de wedstrijdverslagen van Onder-17, Onder-15 en Onder-13.