Door een 9-0 overwinning op Blauw Wit ’34 O15 blijft Go Ahead Eagles Onder-15 op titelkoers liggen in de Tweede Divisie D. Go Ahead Eagles Onder-13 pakte vandaag in de Eerste Divisie-hoog een punt door met 1-1 gelijk te spelen in de ‘kleine IJsselderby’ tegen PEC Zwolle O13. De oudste twee jeugdteams van Go Ahead Eagles, Onder-19 en Onder-17, verloren op sportpark De Zandweerd van respectievelijk FC Emmen O19 (1-4) en AFC O17 (0-4).

Onder-19 geeft sterke eerste helft geen vervolg
Hoewel Go Ahead Eagles Onder-19 tegen FC Emmen O19 met een 1-4 nederlaag van het veld stapte, had O19-trainer Jan Kromkamp voor rust veel positieve aanknopingspunten gezien. “De eerste helft speelden we echt heel goed. We legden veel energie in de wedstrijd en beide teams maakten er een mooi duel van.” Tegen de verhoudingen in scoorde FC Emmen O19 de openingstreffer. “Vervolgens kwamen we verdiend op 1-1 en kregen daarna nog meer kansen, waarvan we er eigenlijk wel één of twee hadden mogen maken.”

Tekst gaat verder onder foto.


 
Op dezelfde voet doorgaan was in de rust dan ook het credo in de kleedkamer van Go Ahead Eagles Onder-19. Kantelpunt in de wedstrijd was de fase tussen de 50e en 55e minuut, waarin de Emmenaren drie keer scoorden en op een 1-4 voorsprong kwamen. “Toen knakte er iets bij een paar van onze spelers, die het na die snelle tegendoelpunten mentaal niet meer op konden brengen om de wedstrijd weer naar onze hand te zetten”, zag Kromkamp. “We konden in de tweede helft geen vuist meer maken en dat was jammer, want de eerste helft was zó goed van onze kant.”

Onder-17 zakt door ondergrens
Go Ahead Eagles Onder-17 beleefde vandaag een collectieve off-day en ging op sportpark De Zandweerd met 0-4 onderuit tegen AFC O17. “Het was bar en bar slecht”, constateerde O17-trainer Uǧur Yildirim. “We speelden inspiratieloos, zielloos, het was eigenlijk te absurd voor woorden.” De manier waarop zijn spelers aan de aftrap verschenen, was volgens Yildirim illustratief voor de hele wedstrijd. “Wij trapten af, verloren de bal, gaven een vrije trap weg en de eerste bal op doel zat er gelijk in: 0-1 in de eerste minuut. Ook de tweede tegentreffer gaven we heel eenvoudig weg.” Nadat Go Ahead Eagles Onder-17 vervolgens een levensgrote kans op de aansluitingstreffer had laten liggen, werd het voor rust ook nog 0-3 voor de Amsterdammers.

Tekst gaat verder onder foto.


 
In de tweede helft kregen de rood-gelen een penalty, maar ook vanaf de strafschopstip slaagde Go Ahead Eagles Onder-17 er niet in om de aansluitingstreffer te scoren. Het duel was definitief beslist na het vierde Amsterdamse doelpunt. “Ik heb geen verklaring voor de manier waarop we vandaag voor de dag kwamen”, aldus Yildirim. “We waren de voorbije wedstrijden aan een aardige reeks bezig, maar het verval was vandaag zó extreem. Het was een dik verdiende zege voor AFC.”

Fris Onder-15 combineert zich naar ruime zege
Als koploper van de Tweede Divisie D had Go Ahead Eagles Onder-15 weinig moeite om te winnen van Blauw Wit ’34 O15: 9-0. “We begonnen fris aan de wedstrijd”, zag O15-trainer Tristan Berghuis. “Met name het eerste kwartier waren we goed aan de bal. Daarna brak er een fase aan waarin we teveel gingen lopen met de bal en wat onnauwkeuriger waren in de passing.” Het weerhield Go Ahead Eagles Onder-15 er niet van om met een 3-0 voorsprong aan de theepauze te beginnen.

Tekst gaat verder onder foto.


 
De tweede helft liet het team van Berghuis vooral de bal het werk doen. “Ik ben heel tevreden over ons spel na rust. We verlegden het spel heel snel van rechts naar links en andersom en wisten zo veel kansen te creëren. Door goed combinatievoetbal slaagden we erin om de linies van de tegenstander uit elkaar te spelen.” Volgende week reist Go Ahead Eagles Onder-15 af naar Groningen voor het duel tegen GVAV-Rapiditas in de wetenschap dat de titelconcurrenten FC Emmen O15 (tweede plaats met twee punten achterstand) en FC Groningen O15 (derde plaats met drie punten achterstand) tegen elkaar spelen.

Punt voor Onder-13 in ‘kleine IJsselderby’
De ‘kleine’ IJsselderby tussen Go Ahead Eagles Onder-13 en PEC Zwolle O13 kende vandaag geen winnaar op sportpark De Muggert in Wesepe: 1-1. “De eerste helft vond ik ons iets beter spelen dan de tegenstander”, zei O13-trainer Jip Ellenbroek. “In de eerste twintig minuten waren we balvast op het middenveld en wisten we PEC Zwolle goed onder druk te zetten. Dat leverde drie grote kansen, maar helaas niet de openingstreffer op. Hoewel ook onze doelman Tim Spijkerman nog een keer moest ingrijpen om een tegendoelpunt te voorkomen, was ik tevreden over de eerste helft.”

Tekst gaat verder onder foto.


 
De tweede helft slaagde Go Ahead Eagles Onder-13 er volgens Ellenbroek niet in om door te drukken. “PEC Zwolle O13 ging opportunistischer spelen en wij werden slordiger aan de bal. En eerlijk is eerlijk, via een prachtig afstandsschot kwam PEC op een 0-1 voorsprong.” Doordat Dielan Ghafour de gelijkmaker aantekende, hield Go Ahead Eagles Onder-13 toch nog een punt over aan de ‘kleine IJsselderby’. “Al met al een mooi potje voetbal met veel strijd”, aldus Ellenbroek.

 

Wedstrijdkarakteristieken

Eerste Divisie-laag:
Go Ahead Eagles Onder-19 – FC Emmen Onder-19 1-4 (1-1)
Doelpunt Go Ahead Eagles: Samuel Wakana

Eerste Divisie-laag:
Go Ahead Eagles Onder-17 – AFC Onder-17 0-4 (0-3)

Tweede Divisie D:
Go Ahead Eagles Onder-15 – Blauw Wit ’34 Onder-15 9-0 (3-0)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Milan Berenschot (4), Ivan van den Berg, Bruno van den Dungen, Mohammed Galiif, Jorn Hekkert, Simon Zweers.

Eerste Divisie-hoog:
Go Ahead Eagles Onder-13 – PEC Zwolle Onder-13 1-1 (0-0)
Doelpunt Go Ahead Eagles: Dielan Ghafour

Wil jij als redacteur Voetbalopleiding op wedstrijddagen verslag uitbrengen van de prestaties van de jeugdteams op de clubwebsite van Go Ahead Eagles? Kijk dan hier of jij het schrijftalent bent waarnaar we op zoek zijn.