Go Ahead Eagles bekert verder na 2-0 zege op FC Eindhoven

Go Ahead Eagles heeft vanavond in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker met 2-0 gewonnen van FC Eindhoven. Na een 0-0 ruststand waren treffers van Jaroslav Navrátil en Pieter Langedijk voldoende om de volgende ronde van het vaderlandse bekertoernooi te bereiken.

John Stegeman had drie wijzigingen in zijn basiselftal doorgevoerd ten opzichte van het laatste competitieduel tegen Jong Ajax. Bruno Andrade, Paco van Moorsel en Maarten Pouwels begonnen op de posities van respectievelijk Orhan Džepar, Istvan Bakx en Thomas Verheydt.

Zowel Go Ahead Eagles als FC Eindhoven kreeg in de beginfase van het duel een kans om de openingstreffer te maken. Richard van der Venne kreeg alle tijd om in de 6e minuut aan te leggen voor een schot, maar de bal werd vlak voor de doellijn gekeerd door een verdediger van FC Eindhoven. Twee minuten later was handelend optreden van Hobie Verhulst nodig om Eindhoven-spits Alvin Daniels van scoren af te houden. De voet van de doelman voorkwam een doelpunt.

(Foto: Erik Pasman)

Na een kwartier spelen moest ook Eindhoven-doelman Ruud Swinkels in actie komen om Go Ahead Eagles het scoren te beletten. De doelman strekte zich om een bal uit de verre hoek te tikken na een inzet van Andrade. Daarmee waren de grootste kansen van de eerste helft een feit. Jeff Stans, Andrade, Pouwels en Jeroen Veldmate waagden nog wel een doelpoging, maar tot serieus doelgevaar leidden hun inzetten niet.

Go Ahead Eagles mocht van geluk spreken dat FC Eindhoven direct na rust twee grote mogelijkheden onbenut liet. Eerst was het Verhulst die met een redding een doelpunt van Samy Bourard voorkwam; kort daarop ging een schot van de Brabantse aanvoerder Branco van den Boomen maar net voorlangs. De ban werd gebroken in de 67e minuut. Andrade werd aan de linkerkant diep gestuurd en zijn voorzet werd door de geheel vrijstaande Navrátil van dichtbij binnen getikt: 1-0.

Vervolgens slaagde Go Ahead Eagles er vrij eenvoudig in om de voorsprong te verdedigen. Het enige Eindhovense doelgevaar werd in het vervolg van de tweede helft gesticht door Daniels (schot naast), terwijl aan Deventer zijde Roland Baas (schot over) en twee keer Van Moorsel (kopbal over en naast) nog tot een doelpoging kwamen. In de laatste minuut van de officiële speeltijd maakte Pieter Langedijk aan alle onzekerheid een einde. De invaller passeerde Swinkels en zette de 2-0 eindstand op het scorebord, waardoor Go Ahead Eagles zich in de koker weet voor de loting van de volgende ronde van het toernooi om de TOTO KNVB Beker.

Go Ahead Eagles – FC Eindhoven 2-0 (0-0)
67. Jaroslav Navrátil 1-0
89. Pieter Langedijk 2-0

Scheidsrechter: De heer Gerrets
Aantal toeschouwers: 3.168
Gele kaart: Niels Raaijmakers (FC Eindhoven)

Go Ahead Eagles: Hobie Verhulst; Julian Lelieveld, Gino Bosz, Jeroen Veldmate (70. Julius Bliek), Roland Baas; Jeff Stans, Paco van Moorsel, Richard van der Venne (90. Gor Agbaljan); Jaroslav Navrátil, Maarten Pouwels (63. Pieter Langedijk), Bruno Andrade.

FC Eindhoven: Ruud Swinkels; Collin Seedorf, Augustine Loof, Siebe van der Heyden, Niels Raaijmakers (88. Jarno Janssen); Karim Essikal (71. Elton Kabangu), Jay Idzes; Marcelo Da Veiga Lopes (80. Alessio Carlone), Branco van den Boomen, Samy Bourard; Alvin Daniels.