Go Ahead Eagles buigt niet voor Ajax en pakt punt in Amsterdam: 1-1!

Go Ahead Eagles heeft vanavond voor een stunt weten te zorgen in de Johan Cruijff ArenA. Ajax werd op een knap 1-1 gelijkspel gehouden. Willum Willumsson zorgde met de gelijkmaker voor grote vreugde aan Eagles-zijde. Veel strijdlust en knap verdedigend werk zorgden ervoor dat er één punt meegenomen kon worden naar Deventer.

De Johan Cruijff ArenA was vanavond het decor voor de achtste competitiewedstrijd van het seizoen. Na de twee voorgaande overwinningen op FC Volendam en FC Emmen kwam de ploeg van René Hake met veel vertrouwen de interlandbreak uit. Dezelfde elf namen als twee weken eerder stonden aan de aftrap, toen scheidsrechter Alex Bos omstreeks 20:00 uur voor de aftrap floot.

Het waren de Amsterdammers die gelijk het initiatief in de wedstrijd naar zich toe wisten te trekken. Dit leidde in de openingsfase echter vooral tot heel veel balbezit, maar géén grote kansen. Jeffrey de Lange werd eigenlijk pas voor het eerst echt getest toen Brian Brobbey in de 21e minuut tot een kopbal op doel wist te komen. De doelman stond echter goed op te letten, waardoor de bal niet in het net verdween. Het sterk verdedigende Go Ahead Eagles liet zich in het eerste halfuur totaal niet van de wijs brengen in Amsterdam en wist zelfs sporadisch uit te breken richting het doel van Ajax. Het scheelde dan ook niet veel of Philippe Rommens kon vanuit de uitbraak doeltreffend uithalen. Hij kreeg de bal echter net niet lekker met zich mee, waardoor hij Remko Pasveer niet kon testen. Lange tijd leek Go Ahead Eagles met een knap gelijkspel de rust in te gaan, totdat de thuisploeg dan tóch het net wist te vinden. Het was Dusan Tadic die aan de linkerflank in balbezit kwam en Davy Klaassen zocht in het zestienmetergebied. De middenvelder stond op scherp en wist de bal dan ook achter Jeffrey de Lange te tikken: 1-0.

Netherlands: Ajax Vs Go Ahead Eagles

De tweede helft begon met één wissel aan de zijde van Go Ahead Eagles; Jamal Amofa had plaats gemaakt voor Gerrit Nauber. Het spelbeeld leek niet veel te veranderen. Ajax had het meeste balbezit, maar tot grote kansen kwam de thuisploeg niet. Ajax-trainer Alfred Schreuder besloot halverwege de tweede helft in te grijpen en Edson Álvarez en Steven Bergwijn binnen de lijnen te brengen. Aan de kant van Go Ahead Eagles kwamen Martijn Berden en Finn Stokkers het veld in om voor extra aanvallende impulsen te zorgen. Go Ahead Eagles bleef knap in de wedstrijd en wist zelfs gevaar te stichten voor het doel van Ajax. In de 78e minuut kon de gelijkmaker worden begroet. Een snelle uitbraak via de voorwaartsen belandde voor de voeten van de ingevallen Finn Stokkers. Hij zocht Willum Willumsson met een lage voorzet bij de tweede paal. De IJslander twijfelde geen moment en schoot de bal in de verre hoek achter Remko Pasveer: 1-1!

Bij de thuisploeg was het daarna alles of niets; Steven Berghuis, Mohammed Kudus en Lorenzo Lucca kwamen binnen de lijnen voor een slotoffensief. Het bleek een zenuwslopend kwartier te worden. Jeffrey de Lange wist Go Ahead Eagles na een schot van Steven Bergwijn met een fabelachtige reflex in de wedstrijd te houden. Na negentig minuten voetbal besloot scheidsrechter Bos om vijf minuten aan extra tijd bij te tellen. Ajax probeerde de bal er meermaals in te pompen, maar uiteindelijk kwamen hier geen echt grote kansen meer uit voort. Na vijfennegentig minuten kon er opgelucht adem worden gehaald. Net als vorig seizoen pakte Go Ahead Eagles een punt in Amsterdam!

WEDSTRIJDSTATISTIEKEN

Ajax – Go Ahead Eagles 1-1 (1-0)
45’ Davy Klaassen 1-0
78’ Willum Willumsson 1-1

Scheidsrechter: Alex Bos
Toeschouwers: 53.848
Gele kaart: Lorenzo Lucca (Ajax), Jamal Amofa (Go Ahead Eagles)

Ajax: Remko Pasveer; Devyne Rensch, Jurriën Timber (83’ Lorenzo Lucca), Calvin Bassey, Daley Blind; Florian Grillitsch (63’ Edson Álvarez), Kenneth Taylor, Davy Klaassen (82’ Steven Berghuis); Dusan Tadic, Brian Brobbey (83’ Mohammed Kudus), Lucas Ocampos (63’ Steven Bergwijn).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa (46’ Gerrit Nauber), Jay Idzes, Bas Kuipers; Evert Linthorst, Philippe Rommens, Bobby Adekanye (72’ Martijn Berden), Willum Willumsson, Isac Lidberg (63’ Finn Stokkers), Oliver Edvardsen (89’ José Fontán).

Fotografie: Erik Pasman