Eerste Selectie

Go Ahead Eagles en hummel ontwikkelen 75 jaar vrijheid-shirt

Vandaag (10 april) is het precies 75 jaar geleden dat Deventer werd bevrijd en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Ter viering van 75 jaar vrijheid ontwikkelden we in samenwerking met hummel een speciaal thuisshirt.

De bedoeling was dat dit shirt door de spelers gedragen zou worden tijdens de thuiswedstrijd tegen SC Telstar van aanstaande maandag. Mochten we dit seizoen nog in actie komen, dan dragen de spelers het shirt tijdens de eerstkomende thuiswedstrijd.

In de kraag van het speciale vrijheidsshirt is de alom bekende tekst ‘Vrijheid geef je door!’ opgenomen. Daarnaast kent het shirt nog vier elementen die verwijzen naar het thema:

Overijssel Viert Vrijheid!

Op de borst het logo van Overijssel Viert Vrijheid en de datum van de bevrijding van Deventer.

Forever grateful

Op de bovenkant van de rug een eerbetoon aan 7th Canadian Infantry Brigade. Brigadegeneraal Thomas Graeme Gibson (DSO-CBE-CFD) droeg deze vlag op zijn voertuig, toen hij met zijn manschappen Deventer bevrijdde. De vlag hangt nu in het gemeentehuis van Deventer.

Gone but not forgotten

Aan de onderkant van de rug de tekst: Gone but not forgotten, ter nagedachtenis aan ‘zij die vielen’. Waaronder vijftien clubleden en de verzetshelden die het leven lieten bij het Twentol-drama.

Lees hier een terugblik, geschreven door Stichting Niet te Kraken-voorzitter Herman Starink, over Go Ahead en de Tweede Wereldoorlog.


Foto’s: Jeffrey Hurenkamp

Terug naar overzicht