nieuws

nieuws‘Wij hebben voetballes gekregen’. Trainer Erwin Koeman van RKC Waalwijk wond er geen doekjes om. Hij was onder de indruk van de Deventenaren, die oppermachtig waren en met 1-4 wonnen. Grote man bij Go Ahead Eagles was Erik Falkenburg, die drie keer scoorde. Kolder maakte de vierde treffer uit een strafschop. In de slotfase scoorde Slager tegen.

 

Het seizoen duurt nog lang, maar zegt een oude volkswijsheid niet dat een goed begin het halve werk is? De overtuigende wijze waarop Go Ahead Eagles zich zaterdagavond in het Mandemakers stadion van RKC ontdeed bevestigde eens te meer de aanwezige kwaliteiten van de talentvolle selectie. Het frisse en gedurfde aanvalsspel resulteerde in een klinkende 4-1 zege. En op dat resultaat viel helemaal niets af te dingen, zo gaf de verliezende trainer Erwin Koeman naderhand eerlijk toe. “Het had ook wel 6-1 kunnen worden. We hebben voetballes gehad van Go Ahead Eagles.”

Zes dagen na het spektakelstuk in de Adelaarshorst tegen FC Groningen beloonde Go Ahead Eagles zichzelf ditmaal wel met de dik verdiende drie punten, de eerste Eredivisieoverwinning op vreemde bodem sinds de 1-4 op 22 maart 1996 in Arnhem bij Vitesse. Belangrijker dan de score zelf was misschien wel de manier waarop de zege van de vrijuit combinerende gasten tot stand kwam. RKC ondervond op pijnlijke wijze hoe dodelijk het huidige Go Ahead Eagles kan toeslaan wanneer het de ruimte krijgt om te voetballen. En voetballend valt de Eredivisie-promovendus tot dusverre allerminst uit de toon, bewijzen de Booy-boys inmiddels al vijf wedstrijden op rij. Meer nog dan in de voorgaande vier ontmoetingen koppelde Go Ahead Eagles in Waalwijk bovendien fris combinatievoetbal aan resultaat.

“We hebben het nu ook uitgedrukt in cijfers. Goed voetbal is één, effectief zijn een ander. Vanavond hebben we behalve goed voetbal ook effectiviteit getoond. We zijn dan weliswaar nog maar net bezig, maar de start is prima. En dat hebben we op eigen kracht gedaan. Van de punten die we tot nu hebben behaald, hebben we geen enkel punt gestolen. Het belangrijkste is hoe we ons hier gemanifesteerd hebben. We doen het lekker, we doen het goed. Dat moeten we nu zien vast te houden. Ik heb bijzonder genoten. Zeker het eerste half uur waren we heer en meester”, constateerde Eagles-trainer Foeke Booy vol tevredenheid.

Go Ahead Eagles heerste in Waalwijk. Het overrompelde de thuisploeg bij fases, het liet vlot de bal rond gaan en veroordeelde de machteloze Waalwijkers er achteraan te lopen. Onder de bezielende aanvoering van ‘meester’ Kolder bewoog Go Ahead Eagles zich over het veld als een boysband die van plan is om alle Nederlandse zalen plat te spelen… Onbevangen. Ogenschijnlijk vol plezier. In sommige gedeeltes van de wedstrijd zelfs ronduit sprankelend. De 260 Eaglesfans in het uitvak zullen hun komst naar Waalwijk geen moment berouwd hebben. Zij kregen een voorstelling ‘tiqui taka made in Deventer’ voorgeschoteld, zoals ze het nog niet vaak zagen.

Vanaf de eerste minuut legde Go Ahead Eagles RKC brutaal z’n wil op en profiteerde het dankbaar van de geboden ruimte. Binnen twintig minuten had AZ-huurling Erik Falkenburg de bal al twee keer met het hoofd achter RKC’s Tsjechische keeper Jan Seda geknikt. Vanaf dat moment zaten de superieure zwarthemden feitelijk al op rozen. Zeker ook omdat de solide Eagles-defensie in tegenstelling tot de thuisduels tegen ADO Den Haag en FC Groningen op slag van rust geen onnodige tegengoals toestond.

Nadat Kolder in de 48e minuut al op de lat had gekopt, rondde Falkenburg een kwartiertje later met zijn derde van de avond een fraaie steekpass van Antonia doeltreffend af: 0-3. Het betekende de definitieve genadeklap. RKC incasseerde in de 71e minuut zelfs nog een vierde treffer. De wederom uitblinkende Kolder, die bezig lijkt aan zijn derde jeugd, verzilverde een strafschop na een op hemzelf gemaakte overtreding. Kolders vierde van het seizoen alweer. Voor de dolenthousiaste Eagles-aanhang een reden om de aanvoerder luidkeels in koor aan te prijzen bij bondscoach Louis van Gaal… De late 1-4 was feitelijk het enige dompertje op de galavoorstelling die Go Ahead Eagles afleverde. Slager strafte een onachtzaamheid in het verdedigingscentrum meedogenloos af en redde daarmee de spreekwoordelijke eer voor de verder kansloze Brabanders.

Logischerwijs was Erik Falkenburg na afloop in de catacomben de meest gevraagde man voor de samengestroomde mediavertegenwoordigers. De drievoudig doelpuntenmaker werd van camera naar camera gesleept om zijn verhaal te doen. Het spreekt bijna voor zich dat de matchwinner weinig redenen tot klagen had. “We hebben goed gespeeld, op het laatste kwartier van de eerste helft na. Maar we pakken het in de tweede helft goed op. Het is alleen jammer dat we kort voor tijd nog dat tegendoelpunt krijgen. Die drie goals is natuurlijk heerlijk, dat is fijn voor mezelf. Ik wil nu fitter worden en zo doorgaan. Ik speel hier iets meer als rechtshalf. We zijn een voetballende ploeg. Er is weinig druk. We proberen zoveel mogelijk positiespel te spelen, precies zoals ik het graag heb. Het is een ontzettend leuke groep. Ik voel me vanaf het eerste moment thuis.”

Foeke Booy nam voor de camera van de NOS zelfs met droge ogen het woord ‘Voorronde Champions League’ in de mond. “Je moet proberen het hoogste haalbare te krijgen”, sprak de Eagles-trainer, daar meteen aan toevoegend dat spelers en supporters zich niet moeten laten verblinden door de huidige euforie. Alles en iedereen bij Go Ahead Eagles moet genieten van het moment. De ploeg moet op de ingeslagen weg verdergaan. Realist Booy loopt evenwel lang genoeg in de voetballerij mee om te weten dat de tegenslagen heus nog wel gaan komen. Overmoedig worden kan niemand zich derhalve veroorloven. De nu door de buitenwereld bewierookte spelers moeten zich niet gek laten maken, is de boodschap die de trainer zijn pupillen meegeeft. Ze moeten blijven doen waar ze goed in zijn: voetballen en spektakel bieden!

Primaire doelstelling blijft om zoveel mogelijk punten bijeen te sprokkelen om in een zo vroeg mogelijk stadium het Eredivisieschap veilig te stellen. Het optreden in Waalijk geeft de burger daarom in elk geval moed. Afgaande op wat Go Ahead Eagles zaterdagavond liet zien moet niemand vreemd opkijken dat de smaakmakers uit Deventer dit voetbaljaar nog wel vaker in positieve zin van zich zullen doen spreken.