Go Ahead Eagles geeft zege in slotfase uit handen: 2-2

Go Ahead Eagles heeft vanmiddag een punt overgehouden aan het treffen met FC Emmen. Lang leek de ploeg van René Hake een overwinning bij te kunnen schrijven, totdat Ole Romeny uit het niets de gelijkmaker tegen de touwen schoot. Go Ahead Eagles klom door het gelijkspel over Fortuna Sittard heen op de Eredivisieranglijst en bezet daardoor de elfde plaats.

Ten opzichte van de overtuigende zege op FC Twente van één week eerder, koos René Hake ditmaal voor twee andere namen in de basiself. Fredrik Oppegård startte in plaats van José Fontán en Rashaan Fernandes verving de geblesseerde Willum Willumsson op de flank. Beide ploegen betraden rond 14:30 uur het veld in een zonovergoten Oude Meerdijk. Jochem Kamphuis liet vervolgens het startsignaal klinken, waarna het voetbalgevecht kon ontbranden.

Het was Go Ahead Eagles dat het scherpst uit de startblokken kwam. FC Emmen gaf in de negende minuut van de wedstrijd ongelukkig een corner weg, waarna de bal via een aantal omwegen voor de voeten van Jay Idzes belandde. De middenvelder aarzelde niet en vond links van doelman Mickey van der Hart een gaatje in het doel: 0-1! De thuisploeg had vervolgens overduidelijk moeite om hier iets tegenover te stellen. Het veelal slordige spel van de Emmenaren leidde hier en daar dan ook tot wat gemor vanaf de tribunes. Aan de andere kant kreeg Go Ahead Eagles juist een aantal mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen, waarbij Bobby Adekanye de grootste kans op zijn naam mocht schrijven. Na een slim overstapje kreeg hij de bal weer terug van aanvoerder Mats Deijl. Adekanye wist vervolgens echter oog-in-oog met de doelman niet succesvol af te ronden. Zijn schot miste de juiste richting en belandde over en naast het doel van FC Emmen.

Netherlands: Fc Emmen Vs Go Ahead Eagles

Aan de andere kant kreeg de thuisploeg pardoes de mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. Fredrik Oppegård liep zijn tegenstander per ongeluk binnen het strafschopgebied op de hakken, waarna de scheidsrechter naar de stip wees. Oud-Eagle Jeroen Veldmate schoot vervolgens onberispelijk raak: 1-1. Even later kreeg FC Emmen plots de kans om óók nog eens op voorsprong te komen. Het schot van Mark Diemers miste echter nét de goede richting en vloog vlak langs de kruising. Even hierna floot scheidsrechter Jochem Kamphuis voor de rust.

De tweede helft begon iets minder overtuigend voor Go Ahead Eagles dan in het eerste bedrijf. De eerste grote kans was echter wél voor de uitploeg. Het was Jay Idzes die Isac Lidberg in de diepte weg wist te sturen. De Zweed was sneller dan Jeroen Veldmate, maar zag zijn schotpoging vervolgens op het dak van het Emmen-doel belanden.

Even later was het dan toch raak voor Go Ahead Eagles. Finn Stokkers kwam door via de linkerkant van het veld en gaf de bal strak voor op Bobby Adekanye. De buitenspeler wist op zijn beurt knap binnen te schieten in de rechterhoek: 1-2. Het was een terechte afspiegeling van de krachtsverhoudingen op het veld. Veel grote kansen vielen er vervolgens niet meer te noteren, waardoor de drie punten mee terug leken te gaan naar Deventer. Het vergroten van de voorsprong leek eerder in het verschiet te liggen dan een gelijkmaker van de thuisploeg. Tóch was het FC Emmen dat laat in de tweede helft langszij wist te komen. Mark Diemers vond met een voorzet Ole Romeny voor het doel van Go Ahead Eagles. Hij maakte geen fout en tikte de 2-2 achter Jeffrey de Lange. Het was een bittere pil voor Go Ahead Eagles dat vervolgens nog op moest passen dat het niet óók nog de 3-2 om de oren zou krijgen. Zover kwam het echter niet. Na zeven minuten extra speeltijd werd de wedstrijd met een gelijke stand afgefloten: 2-2.

Wedstrijdkarakteristieken

FC Emmen – Go Ahead Eagles 2-2 (1-1)
9’ Jay Idzes 0-140’ Jeroen Veldmate 1-1 (penalty)61’ Bobby Adekanye 1-290’ Ole Romeny 2-2

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis
Gele kaart: Miguel Araujo, Ole Romeny, Richairo Živković (allen FC Emmen), Philippe Rommens, Bobby Adekanye, Jay Idzes (allen Go Ahead Eagles)

FC Emmen: Mickey van der Hart; Mohamed Bouchouari (81’ Ben Scholte), Miguel Araujo, Jeroen Veldmate (69’ Julius Dirksen), Keziah Veendorp; Jari Vlak, Mark Diemers, Lucas Bernadou; Richairo Živković (81’ Jeremy Antonisse), Danny Hoesen (46’ Jasin-Amin Assehnoun), Ole Romeny.

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa (82’ Federico Mattiello), Gerrit Nauber, Fredrik Oppegård (76’ José Fontán); Rashaan Fernandes (76’ Evert Linthorst), Jay Idzes, Philippe Rommens, Bobby Adekanye (87’ Jahnoah Markelo); Isac Lidberg, Finn Stokkers (76’ Sylla Sow).

Fotografie: Erik Pasman