Go Ahead Eagles gelijk met Excelsior

Go Ahead Eagles heeft in de eerste thuiswedstrijd van 2015 goede zaken gedaan in de strijd voor lijfsbehoud. Tegen concurrent ADO Den Haag bleek een benutte penalty van Jop van der Linden voldoende om de drie punten in Deventer te houden (1-0).

Ten opzichte van de uitwedstrijd tegen Willem II had Foeke Booy in zijn basiself direct een plaats ingeruimd voor de van Feyenoord gehuurde Wesley Verhoek, die daarmee als Eagle debuteerde tegen de club waar hij als speler groot werd. Doordat ook Sander Duits in de basisformatie terugkeerde en Deniz Türüç als linksbuiten opereerde, moesten Lesly de Sa en Alex Schalk genoegen nemen met een reserverol.

Ondanks veel strijd, passie en inzet had de Deventer equipe moeite om in de eerste helft gevaar te stichten voor het Haagse doel. Meer dan een volley van captain Marnix Kolder (naast) viel er aanvankelijk aan kansen niet te noteren. Aan de andere kant oogden echter ook de defensie en organisatie van Go Ahead Eagles solide, waardoor ook doelman Mickey van der Hart niet tot handelend optreden werd gedwongen.

De eerste grote kans van de wedstrijd was in de 38ste minuut voor de ploeg van Henk Fräser. ADO’s topschutter Michiel Kramer kreeg vrij baan richting het Deventer doel, maar Van der Hart hield zijn ploeg met een cruciale redding op de been. Enkele minuten later bleek een actie van Verhoek in het Haagse strafschopgebied achteraf gezien het breekpunt van de wedstrijd. Na een doorkopbal van Marnix Kolder had de rechtsbuiten een vrije doortocht richting doelman Martin Hansen, maar de hand van verdediger Vito Wormgoor – die met een rode kaart het veld moest ruimen – voorkwam Deventer succes. Doordat de resulterende penalty door Jop van der Linden tot doelpunt werd gepromoveerd (1-0), mocht Go Ahead Eagles alsnog met een voorsprong én een man meer aan de tweede helft beginnen.

Spelend richting de B-Side greep Go Ahead Eagles na rust direct het initiatief. In een poging het duel vroegtijdig in het slot te gooien, ging de Deventer ploeg fanatiek op zoek naar een tweede treffer. Het leidde in het tweede bedrijf in totaal tot negen doelpogingen voor Go Ahead Eagles, maar Kolder, Türüç en ‘Man of the Match’ Lars Lambooij wisten geen doel te treffen. ADO Den Haag kwam er nauwelijks meer aan te pas, maar doordat de marge van slechts één goal op het scorebord bleef staan, hield het Haagse tiental de hoop op een goed resultaat levend. Go Ahead Eagles gaf echter zelf niets meer weg en trok de wedstrijd winnend over de streep, waardoor de Deventenaren zich nu op de veertiende plaats van de Eredivisie terugvinden.

“Het was een wedstrijd waarin voor beide teams veel op het spel stond”, zei Foeke Booy na afloop. “We kwamen er aanvankelijk moeilijk doorheen bij ADO, maar gaven zelf verdedigend ook niets weg. Door matig uitverdedigen aan onze kant ontstond de kans voor Kramer uit het niets. De rode kaart van Wormgoor was vervolgens het kantelmoment van de wedstrijd.”

Booy kon zijn ploeg enkel verwijten dat het in de tweede helft niet verder afstand nam van de Hagenezen. “Na rust hadden we het duel binnen twintig minuten al moeten beslissen. Dat deden we niet, waardoor het spannend bleef tot het einde. Met heel veel strijd, passie en beleving – een belangrijke voorwaarde om het verschil te maken – hebben we de wedstrijd over de streep getrokken. Uiteindelijk hebben we terecht gewonnen en daar zijn we ontzettend blij mee.”

Go Ahead Eagles – ADO Den Haag 1-0 (1-0)
43. Jop van der Linden 1-0 (strafschop)

Rode kaart: 41. Vito Wormgoor (ADO Den Haag)
Gele kaart: Sander Duits (Go Ahead Eagles), Dion Malone (ADO Den Haag)
Scheidsrechter: Ed Janssen
Toeschouwers: 7978

Go Ahead Eagles: Mickey van der Hart; Mawouna Amevor, Bart Vriends, Jop van der Linden, Xandro Schenk; Lars Lambooij, Sjoerd Overgoor (81. Jeffrey Rijsdijk), Sander Duits; Wesley Verhoek (74. Fernando Lewis), Marnix Kolder (90.+2 Alex Schalk), Deniz Türüç.

ADO Den Haag: Martin Hansen; Gianni Zuiverloon (77. Xander Houtkoop), Vito Wormgoor, Timothy Derijck, Aaron Meijers, Kevin Jansen (77. Mitchell Schet), Dion Malone, Roland Alberg (65. Tyronne Ebuchi), Danny Bakker; Michiel Kramer, Mike van Duinen.