Go Ahead Eagles hervat competitie met nederlaag tegen AZ

Go Ahead Eagles heeft bij de hervatting van Eredivisie-seizoen 2016/2017 een 1-3 nederlaag geleden tegen AZ. Na een doelpuntloze eerste helft kwamen de Alkmaarders na rust op een 0-2 voorsprong via doelpunten van Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh. Eén minuut voor tijd bracht Jarchinio Antonia de spanning terug in de wedstrijd door een strafschop te benutten, maar in blessuretijd besliste Jahanbakhsh, eveneens via een penalty, het duel definitief: 1-3.

Gaat Go Ahead Eagles – AZ wel of niet door? Deze vraag hield de fans van Go Ahead Eagles vanmiddag behoorlijk bezig gezien de besneeuwde status van de grasmat in De Adelaarshorst. Aan het einde van de middag kwam dan toch het verlossende antwoord van Danny Makkelie, de arbiter van dienst: Go Ahead Eagles – AZ vindt gewoon doorgang.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - AZ, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Stadion De Adelaarshorst, 13-01-2017,GA Eagles speler Sebastien Locigno (l) met AZ speler Muamer Tankovic (r)

En dus maakten de nieuwe aanwinsten Elvis Manu en Pedro Chirivella beiden hun basisdebuut in het shirt van Go Ahead Eagles tijdens de hervatting van Eredivisie-seizoen 2016/2017. Manu liet zich in de eerste minuten gelijk zien als linksbuiten met een aantal dreigende acties. Het bleef in het vervolg van de eerste helft voornamelijk bij dreigen wat beide ploegen lieten zien in de regenachtige Adelaarshorst, want kansen waren schaars. Afstandsschoten van Sander Duits en Rochdi Achenteh hadden wel de juiste kracht, maar misten de juiste hoogte en gingen over. Dat ging ook een schot van AZ-middenvelder Ben Rienstra, al stond hij binnen het strafschopgebied in een positie die een stuk kansrijker was. Het bleven lange tijd de enige doelpogingen in de eerste helft. Totdat Leon de Kogel vijf minuten voor rust mocht aanleggen voor een vrije trap. De spits krulde de bal een metertje over de kruising van het AZ-doel. Ook de Alkmaarders kregen nog een kans om de score te openen. Muamer Tankovic liep met zijn hoofd goed tegen een voorzet aan, maar zijn kopbal kwam recht in de handen van doelman Theo Zwarthoed.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - AZ, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Stadion De Adelaarshorst, 13-01-2017, GA Eagles speler Elvis Manu (l) met AZ speler Mattias Johansson (r)

Ook in de tweede helft waren de doelpogingen aanvankelijk schaars. Een schot van Rienstra, na een afgeslagen corner, smoorde in een muur van Eagles-spelers en een afstandspoging van Achenteh verdween over het Alkmaarse doel. De eerste grote kans voor AZ was gelijk raak. Wout Weghorst verscheen in kansrijke positie voor Theo Zwarthoed en schoot de bal in de korte hoek binnen: 0-1 in de 69ste minuut. Enkele minuten later kreeg Go Ahead Eagles een opgelegde kans om langszij te komen. Een voorzet van Jarchinio Antonia bereikte bij de tweede paal invaller Darren Maatsen, die van dichtbij tegen de doelman schoot. Diezelfde Maatsen was in de 82ste minuut opnieuw dicht bij een treffer nadat hij met een steekballetje diep was gestuurd door Daniel Crowley, die als invaller debuteerde voor Go Ahead Eagles. Maatsen liftte de bal over AZ-goalie Rochet, maar zag de bal vlak voor de doellijn geruimd worden door een AZ-verdediger.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - AZ, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Stadion De Adelaarshorst, 13-01-2017, AZ speler Ben Rienstra (l) met GA Eagles speler Pedro Chirivella (r)

Vijf minuten voor tijd leek AZ het duel definitief in het slot te gooien. Alireza Jahanbakhsh schoot de bal van afstand binnen: 0-2. Toch werd het duel in de laatste minuut weer spannend nadat Jarchinio Antonia een penalty benutte: 1-2. Aan de andere kant kreeg ook AZ in de tweede minuut van de blessuretijd een strafschop te nemen. Jahanbakhsh faalde niet vanaf elf meter, waardoor 1-3 de eindstand werd.

Go Ahead Eagles – AZ 1-3 (0-0)
69. Wout Weghorst 0-1
85. Alireza Jahanbakhsh 0-2
89. Jarchinio Antonia 1-2 (strafschop)
90+2. Alireza Jahanbakhsh 1-3 (strafschop)

Scheidsrechter: De heer D. Makkelie
Toeschouwers: 9.518
Geel: Rochdi Achenteh (Go Ahead Eagles), Wout Weghorst, Mattias Johansson, Alireza Jahanbakhsh, Iliass Bel Hassani (allen AZ)

Go Ahead Eagles: Theo Zwarthoed; Sébastien Locigno, Sander Fischer, Xandro Schenk, Rochdi Achenteh; Marcel Ritzmaier (76. Daniel Crowley), Sander Duits, Pedro Chirivella; Jarchinio Antonia, Leon de Kogel (66. Darren Maatsen), Elvis Manu (79. Randy Wolters).

AZ: Sergio Rochet; Mattias Johansson, Derrick Luckassen, Stijn Wuytens, Ridgeciano Haps; Mats Seuntjens, Robert Mühren (63. Iliass Bel Hassani), Ben Rienstra; Alireza Jahanbakhsh, Wout Weghorst (87. Fred Friday), Muamer Tankovic (63. Dabney Dos Santos).