Go Ahead Eagles heeft zich versterkt met Robin Buwalda (23). De rechtsbenige verdediger wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van NEC.

Buwalda doorliep de jeugdopleiding van ADO Den Haag en debuteerde daar in 2011 in het betaald voetbal. Zijn doorbraak beleefde hij bij VVV-Venlo. Hij was twee jaar basisspeler en eindigde in het seizoen 2015/2016 met de Venlonaren als tweede in de Jupiler League. In de halve finale van de play-offs werd VVV-Venlo uitgeschakeld door Go Ahead Eagles.

“De wedstrijd in De Adelaarshorst kan ik me nog goed herinneren”, aldus Robin Buwalda. “Met name in de tweede helft zorgde het publiek ervoor dat de spelers van Go Ahead Eagles er extra in gingen geloven. Met als resultaat de 1-0 in de slotfase. Die wisselwerking was bijzonder om te merken in het veld.”


Robin Buwalda doet een poging het schot van Leon de Kogel te blokken tijdens de play-offwedstrijd Go Ahead Eagles-VVV-Venlo in 2016. (Foto: Erik Pasman)

In 2016 stapte Buwalda over van VVV-Venlo naar NEC. In zijn eerste seizoen kwam hij in de Eredivisie tot 18 optredens. Dit seizoen kwam hij, mede door een blessure, drie keer in actie voor de Nijmegenaren. “Ik wil weer minuten maken, in hetzelfde ritme komen als bij VVV”, vertelt de geboren Leidschendammer. “De overgang naar Deventer zag ik meteen zitten. Go Ahead Eagles is zonder twijfel een van de meest aansprekende namen van de Jupiler League. Bovendien ligt er een heel mooie uitdaging voor het team in de tweede seizoenshelft: alsnog de play-offs halen.”

Directielid Hans de Vroome omschrijft Buwalda als een speler die er meteen staat. “Hij is relatief jong, maar heeft toch al bijna 100 officiële wedstrijden achter zijn naam staan. Robin is groot, sterk en heeft echte winnaarsmentaliteit. Iets wat we goed kunnen gebruiken bij het behalen van ons doel: de weg omhoog hervinden.”


Robin Buwalda in een fel duel om de bal met toenmalig Eagle Randy Wolters. (Foto: Erik Pasman)