Go Ahead Eagles heeft geen punten mee weten te nemen uit Zwolle. De thuisploeg in het MAC3Park bleek de gelukkigste in de eerste IJsselderby van het seizoen: 3-1.

Bij Go Ahead Eagles maakte Norichio Nieveld zijn rentree in de basiself. Hij werd op het controlerende gedeelte van het middenveld herenigd met Sander Duits.

In een heerlijke derbysfeer – met een vol stadion en een vol uitvak – viel de eerste kans al na 20 seconden. Wolters stoomde op aan de linkerkant en vond met een afgemeten voorzet Ritzmaier. De Oostenrijker volleerde de bal over. Slechts een minuut later lag de bal aan de andere kant van het veld wel in het net. Van Polen stuurde Menig diep, waarna de spits de bal handig over de uitgekomen Zwarthoed lobte: 1-0.

Go Ahead Eagles probeerde zich op te richten, maar zag hoe de thuisploeg nog twee keer zeer gevaarlijk werd. Eerst schoot Mokhtar op de lat en even later dribbelde Menig naar binnen om in vrije schietpositie over te vuren. Na deze kansen liet PEC Zwolle het initiatief aan de rood-gele gasten. Vanuit de defensie probeerde de ploeg van Hans de Koning op te bouwen, maar de defensie aan de andere kant hield lange tijd stand, op wat kansjes na. Tot de 42e minuut. Een voorzet van Maatsen belandde via een Zwolle-hoofd voor de voeten van Fischer. De defenseur twijfelde niet en haalde verwoestend uit: 1-1. Dit betekende ook meteen de ruststand.

ZWOLLE - PEC Zwolle - Go Ahead Eagles, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Mac3Dos Park stadion, 30-10-2016, GA Eagles speler Sander Fischer (r) scoort de 1-1, doelpunt
Fischer schiet de bal bekwaam in de verre hoek achter Van der Hart. (Foto: Erik Pasman)

Gesterkt door de late gelijkmaker in de eerste helft begon Go Ahead Eagles goed aan het tweede bedrijf. Ritzmaier was dichtbij de 1-2, maar zag hoe zijn vrije trap bovenop de lat belandde. Ondertussen bleef PEC Zwolle op de omschakeling loeren en voor die tactiek werden ze na tien minuten in de tweede helft beloond. Saymak ontving de bal op de rand van de zestien en kreeg genoeg ruimte om uit te halen. De bal vloog in de verre hoek achter Zwarthoed: 2-1.

Terwijl de klok richting de 80e minuut tikte, probeerde Hans de Koning met een aantal wissels iets te forceren. Zo maakte Joey Suk als vervanger van Sander Duits voor de 100e keer zijn opwachting in een competitieduel van Go Ahead Eagles. Ook Brands en Teijsse meldden zich binnen de lijnen als stormram. De Zwolse deur ging achterin echter moeilijk open. Wolters kreeg een goede kans vlak voor tijd, maar zijn schot uit de draai belandde in het zijnet.

Vijf minuten voor tijd volgden de grooste kansen. Brands schoot een afvallende bal goed in, maar zag hoe Van der Hart redde. In de rebound lag de bal panklaar voor Teijsse, maar ook hij schoot de bal van dichtbij op de Zwolle-goalie. Vlak voor tijd ging het mis voor Go Ahead Eagles: Achahbar kwam door in de counter en werd in de ogen van arbiter Gozubuyuk genoeg vastgehouden om een rode kaart te geven aan Fischer. De bijbehorende vrije trap vanaf randje zestien werd raak geschoten door Holla. Hij bepaalde hiermee de eindstand op 3-1.

Toeschouwers: 13200;
Weer: Onbewolkt;
Officials: Serdar Gözübüyük (hoofdscheidsrechter), Bas van Dongen, Dave Goossens, Christaan Bax (4e Official).

Opstelling PEC Zwolle: Mickey van der Hart, Calvin Verdonk, Bram van Polen (aanvoerder), Bart Schenkeveld, Ted van de Pavert, Mustafa Saymak (72′ Wouter Marinus), Django Warmerdam, Danny Holla, Youness Mokhtar (19′ Ryan Thomas), Kingsley Ehizibue (77′ Anass Achahbar), Queensy Menig;
Reservespelers: Thanasis Karagounis, Nicolai Brock-Madsen, Philippe Sandler, Tarik Evre, Mike Hauptmeijer, Kevin Begois;
Coach: Ron Jans.

Opstelling Go Ahead Eagles: Theo Zwarthoed, Xandro Schenk, Joey Groenbast, Sander Fischer, Rochdi Achenteh, Norichio Nieveld, Sander Duits (aanvoerder) (75′ Joey Suk), Marcel Ritzmaier (85′ Kenny Teijsse), Sam Hendriks (69′ Kevin Brands), Randy Wolters, Darren Maatsen;
Reservespelers: Henrik Ojamaa, Thijs Dekker, Erik Cummins;
Coach: Hans de Koning.

Scoreverloop:
1-0 1′ Queensy Menig;
1-1 41′ Sander Fischer;
2-1 57′ Mustafa Saymak;
3-1 90’+0′ Danny Holla.

Gele kaarten:
3′ Randy Wolters;
14′ Danny Holla;
48′ Rochdi Achenteh;
49′ Queensy Menig;
62′ Marcel Ritzmaier;
71′ Joey Groenbast;
91′ Wouter Marinus.

Rode kaart:
89′ Sander Fischer

Bekijk hier de fotoalbums van de wedstrijden van Go Ahead Eagles