GA Eagles laat naast Heracles

Go Ahead Eagles heeft de eerste Overijsselse derby van de maand december met 1-1 gelijkgespeeld tegen Heracles Almelo. Nadat de Almeloërs een kwartier voor tijd op voorsprong waren gekomen, redde Erik Falkenburg in de voorlaatste minuut een punt voor de Deventenaren.

De inhaalwedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Heracles Almelo was een hervatting van de wedstrijd die begin november na negentien minuten werd gestaakt door hevig noodweer. Zowel Foeke Booy als zijn Almelose collega Jan de Jonge hadden noodgedwongen twee mutaties aangebracht in hun basisteam ten opzichte van de elftallen die een maand geleden begonnen aan een waterballet. Marnix Kolder (buikspierblessure) en Sjoerd Overgoor (ziek) moesten aan Deventer zijde verstek laten gaan waardoor Lars Lambooij en Joey Godée zich mochten opmaken voor de resterende 71 minuten. Aan de kant van de Almeloërs verschenen Iliass Bel Hassani en Mike te Wierik binnen de lijnen als vervangers van Thomas Bruns en Leon van Dijk.

Met de klok op negentien minuten en een stuitbal voor de voeten van Eloy Room hervatte arbiter Tom van Sichem de laatste 26 minuten van de eerste helft. Go Ahead Eagles en Heracles Almelo toonden zich gelijkwaardig aan elkaar en kansen waren schaars. Nadat Mikhail Rosheuvel (voorlangs), Jop van der Linden (naast) en Joey Godée (recht in de handen van doelman Remko Pasveer) het vijandelijke doel met afstandsschoten onder vuur hadden genomen, vielen de venijnigste aanvallen in de slotminuten van het eerste bedrijf te noteren. Eerst was Erik Falkenburg het eindstation van een mooie Eagles-aanval over links, maar de middenvelder tikte de bal via een Twents been naast het doel. Niet veel later kopte diezelfde Falkenburg de bal na een corner van Van der Linden door naar Doke Schmidt, die de bal van dichtbij tegen het lijf van Pasveer aanschoot. Ook het grootste gevaar van Heracles kwam op slag van rust voort uit een hoekschop. Jens Jurn Streutker kopte in, maar zag de bal uit de doelmond gehaald worden door Deniz Türüç.

Heracles kwam na de theepauze fel uit de kleedkamer en dwong Go Ahead Eagles terug op eigen helft door vroeg druk te zetten. Waar het afgelopen zaterdag tegen sc Heerenveen tot twee keer toe misging in het eerste kwartier na rust, daar bleef Go Ahead Eagles deze keer gegroepeerd verdedigen. Tot uitgespeelde kansen kwamen de Almeloërs niet en naarmate de tweede helft vorderde wist de ploeg van Booy zich steeds meer onder de Twentse druk uit te voetballen. Toch was het Heracles dat als eerste een levensgrote kans kreeg om op voorsprong te komen. Rosheuvel ontsnapte aan de rechterkant en legde de bal af op Iliass Bel Hassani, die zijn schot de buitenkant van de paal zag teisteren. Het antwoord van Go Ahead Eagles volgde niet veel later. Van der Linden mocht op de rand van het strafschopgebied aanleggen voor een vrije trap en krulde de bal fantastisch over de Almelose muur, maar voormalig Eagles-doelman Pasveer tikte de bal op even fraaie wijze onder de lat vandaan.

Een kwartier voor tijd leek Heracles alsnog aan het langste eind te trekken. Spits Mark Uth mocht zich ongehinderd een weg door het centrum van de Eagles-defensie banen en schoof de bal langs keeper Eloy Room in het doel: 0-1. Go Ahead Eagles herpakte zich echter en ging strijdend en vocaal ondersteund door het publiek op zoek naar de gelijkmaker. Opnieuw was Van der Linden – aanvoerder bij afwezigheid van Marnix Kolder – via een vrije trap dicht bij een doelpunt. Pasveer had dit keer het nakijken, maar de paal stond deze keer een Deventer doelpunt in de weg. Ook Xander Houtkoop had vlot daarna een uitgelezen kans om te scoren maar de linksbuiten schoot de bal in de korte hoek tegen Pasveer aan. Uiteindelijk had Go Ahead Eagles het hoofd van Erik Falkenburg nodig om een punt in Deventer te houden. Invaller Mawouna Amevor bracht de bal vanaf de rechterkant hoog voor het Almelose doel waar gelegenheidsspits Erik Falkenburg zijn zesde treffer van het seizoen binnen kopte.

Go Ahead Eagles – Heracles Almelo 1-1 (0-0)

75. Mark Uth 0-1

89. Erik Falkenburg 1-1