Go Ahead Eagles heeft vanavond uitstekende zaken gedaan door een 3-0 zege op Excelsior. Twee benutte strafschoppen van Sam Hendriks en een treffer van Sander Duits brachten de ploeg van Hans de Koning drie punten én een (voorlopige) twaalfde plaats in het Eredivisie-klassement.

Go Ahead Eagles begon met drie wijzigingen in het basiselftal ten opzichte van het uitduel bij AZ. Door een blessure bij Lars Lambooij maakte Sébastien Locigno als rechtsback zijn competitiedebuut voor Go Ahead Eagles. Trainer Hans de Koning, die na enkele dagen van fysiek ongemak ‘gewoon’ op de bank zat, had in de spits gekozen voor Sam Hendriks, terwijl Sinan Bytyqi op het middenveld zijn basisdebuut in de Eredivisie maakte.

Excelsior kon Go Ahead Eagles in de eerste helft nauwelijks verontrusten. Meer dan een naast geschoten bal van spits Danilo Pantic in de beginfase zat er voor de Kralingers niet in. Go Ahead Eagles kende daarentegen de weelde van een vroege voorsprong. Sander Duits onderstreepte in de 11de minuut zijn goede vorm van de laatste weken door een corner tot doelpunt te promoveren: 1-0 en al de derde seizoentreffer van de middenvelder. De aanvoerder maakte zelfs bijna zijn vierde competitiedoelpunt, maar zag de bal bij een volgende hoekschop van Go Ahead Eagles een meter over het doel zeilen. Tussendoor waagde Marcel Ritzmaier een poging van afstand, maar de bal verdween via een Rotterdams been naast het doel van Tom Muyters.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - Excelsior, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Stadion De Adelaarshorst, 01-10-2016, spelers van GA Eagles vieren de 2-0 van GA Eagles speler Sam Hendriks (2eL, GA Eagles speler Xandro Schenk, GA Eagles speler Marcel Ritzmaier, GA Eagles speler Sinan BytyqiFoto: Erik Pasman

Toch kwamen de Deventenaren nog voor rust op een 2-0 voorsprong. Arbiter Van de Graaf legde de bal op de stip na een overtreding op Sinan Bytyqi. Sam Hendriks meldde zich achter de bal en schoot de bal onhoudbaar achter Muyters. Excelsior gaf zich echter niet gewonnen en kort na rust moest Theo Zwarthoed zich gelijk inspannen om een afstandsschot van de Rotterdammers onschadelijk te maken. Na 57 minuten was het Excelsior-spits Pantic die zijn ploeg dupeerde door tegen zijn tweede gele kaart (en dus rood) aan te lopen.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - Excelsior, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Stadion De Adelaarshorst, 01-10-2016, Excelsior speler Jurgen Mattheij (m) legt GA Eagles speler Sinan Bytyqi (r) neer en veroorzaakt een penalty, Excelsior speler Ryan Koolwijk (l) kijkt toeFoto: Erik Pasman

Tegen het tiental van Excelsior had het elftal van De Koning aanvankelijk moeite om het goede ritme te hervinden. Zwarthoed moest handelend optreden op een schot van Terell Ondaan, maar de zege van Go Ahead Eagles kwam niet meer in gevaar. Zeker niet nadat Van de Graaf voor de tweede keer een strafschop gaf aan de Deventenaren na een handsbal in de zestienmeter van diezelfde Ondaan. Het was opnieuw Hendriks die het buitenkansje benutte en in de 72ste minuut de 3-0 eindstand op het scorebord bracht. Het bracht Go Ahead Eagles drie punten én de (voorlopige) twaalfde plaats op de Eredivisie-ranglijst.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - Excelsior, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Stadion De Adelaarshorst, 01-10-2016, GA Eagles speler Sam Hendriks (l) scoort de 2-0 uit een penalty, Excelsior keeper Tom Muyters is kansloosFoto: Erik Pasman

Go Ahead Eagles – Excelsior 3-0 (2-0)
11. Sander Duits 1-0
36. Sam Hendriks 2-0 (strafschop)
72. Sam Hendriks 3-0 (strafschop)

Scheidsrechter: De heer E. van de Graaf
Toeschouwers: 9211
Rode kaart: Danilo Pantic (Excelsior, 2x geel)
Gele kaart: Xandro Schenk, Sander Duits (beiden Go Ahead Eagles), Bas Kuipers, Terell Ondaan (beiden Excelsior)

Go Ahead Eagles: Theo Zwarthoed; Sébastien Locigno, Sander Fischer, Xandro Schenk, Joey Groenbast; Sinan Bytyqi, Sander Duits (76. Norichio Nieveld), Marcel Ritzmaier; Jarchinio Antonia (82. Darren Maatsen), Sam Hendriks (86. Kevin Brands), Randy Wolters.

Excelsior: Tom Muyters; Khalid Karami, Henrico Drost, Jurgen Mattheij, Bas Kuipers; Luigi Bruins (39. Hicham Faik), Kevin Vermeulen, Ryan Koolwijk (69. Anouar Hadouir); Fredy Ribeiro, Danilo Pantic, Terell Ondaan (82. Stanley Elbers).

Klik hier voor een volledig fotoverslag van Go Ahead Eagles – Excelsior.