nieuws

nieuwsBij de terugkeer op de hoogste voetbalbühne van Nederland heeft Go Ahead Eagles laten zien dat het niet van plan is om het komend seizoen voor spek en bonen mee te doen.

Exact 6300 dagen na het laatste Eredivisieoptreden sleepten de mannen van trainer Foeke Booy een meer dan verdienstelijk gelijkspel uit het vuur bij FC Utrecht, de nummer vijf van het afgelopen voetbaljaar. Hoewel vooraf waarschijnlijk iedereen blind had getekend voor een 1-1 in De Galgenwaard, waren er naderhand bij menigeen toch wat gemengde gevoelens. De algemeen heersende opinie luidde dat er wellicht meer in had gezeten. “Als je de kansen bekijkt, dan hadden wij gewoon moeten winnen”, vond Jop van der Linden niet als enige dat Go Ahead Eagles zichzelf tekort had gedaan.

Het had niet veel gescheeld of de centrumverdediger had zichzelf mogen kronen tot matchwinner. Het scheelde slechts luttele centimeters. Vierde official Mulder had het bord met de vijf minuten extra tijd al omhoog gehouden toen Van der Linden van een meter of tien buiten het strafschopgebied met zijn linkerbeen mocht aanleggen voor een vrije trap. De specialist mikte goed. Zijn inzet draaide buiten bereik van FC Utrecht-keeper Robbin Ruiter naar de verre rechter hoek. Helaas voor de schutter raakte hij het aluminium en sprong het leer via de binnenkant van de paal terug het veld in. “Ik zag ‘m al gaan. Helaas zat hij er niet in. Dat was pech. Ik had ‘m natuurlijk graag gemaakt”, baalde Van der Linden naderhand van de gemiste kans.

Het was niet de enige mogelijkheid die de bezoekers uit Deventer in het tweede bedrijf onbenut lieten in de Utrechtse bakoven. Dat Robbin Ruiter door een deskundige jury tot Man of the Match gekozen werd, zei feitelijk al voldoende. Na Houtkoops gelijkmaker kort na de hervatting hield de lange goalie zijn ploeg op de been. Bij inzetten van Rijsdijk (al na tien minuten ingevallen voor de geblesseerde Türüc), de onvermoeibare Kolder, Houtkoop en Antonia voorkwam Ruiter telkens erger. Dat de trouwe Utrechtse aanhang haar eigen favorieten na 90 minuten met een fluitconcert naar de kleedkamer begeleidde, mochten de spelers van de Eredivisienieuweling in zekere zin als een compliment aan hun adres beschouwen. Zeker op basis van de tweede helft was er maar één club die aanspraak mocht maken op een overwinning: Go Ahead Eagles.

Het merendeel van de 600 hartstochtelijk meelevende Eaglesfans in het uitvak had die plotselinge kentering halverwege de wedstrijd ongetwijfeld niet voor mogelijk durven houden. Foeke Booy stuurde een elftal het veld in met bij elkaar opgeteld 109 Eredivisiewedstrijden in de benen, onder wie vijf Eredivisiedebutanten. De benauwde momenten in de beginfase kwamen zeker niet alleen door de bijna tropische weersomstandigheden waaronder het duel werd afgewerkt. De gasten oogden aanvankelijk wat onwennig, kwamen menigmaal een stapje te laat. Enkele spelers leken zelfs wat geïmponeerd door de ambiance. Met een schot op de lat gaf Toornstra een eerste waarschuwingssignaal af. Na een kwartier opende Bulthuis de score. Uit een vrije trap van Oar verlengde de linkerverdediger de bal met het hoofd achter de kansloze Room.

Met die treffer leken de Domstedelingen hun kruit ook meteen verschoten te hebben. Na de tegentreffer kwam Go Ahead Eagles nauwelijks nog in de problemen. De spitsen Mulenga en De Kogel lagen aan de ketting en kwamen niet in het stuk voor. Eloy Room, afgelopen week op huurbasis overgenomen van Vitesse, hoefde in het verdere verloop van de eerste helft niet meer handelend op te treden. Gezegd moet wel worden dat op hun beurt Kolder c.s. daar aanvallend weinig tegenover stelden. Maar daar kwam na de thee verandering in. En hoe.
Go Ahead Eagles liet de ogenschijnlijke matheid van voor de rust in de kleedkamer achter. De snelle gelijkmaker gaf de aanvankelijk schuchter opererende nieuwelingen letterlijk en figuurlijk vleugels. Houtkoop schoof de bal na een knappe eentwee met Antonio beheerst achter Ruiter. Het betekende de eerste Eredivisiegoal van Go Ahead Eagles sinds 5 mei 1996. Toine Rorije was de laatste speler geweest in Deventer dienst die op het hoogste niveau doel had getroffen. Deze 1-1 sterkte de gedachte dat er wellicht meer te halen was in de Galgenwaard. Go Ahead Eagles gooide de schroom van zich af, durfde nu wel te voetballen. Aan de zijkanten werden Antonia en Houtkoop meer in het spel betrokken, dit leverde de nodige hachelijke situaties voor de goal van Ruiter op. Het enige verwijt dat de in het zwart gestoken roodgelen zichzelf na afloop mochten maken, was dat het veldoverwicht slechts één doelpunt opleverde.

“De eerste twintig minuten was het misschien wat minder. Ik vond niet dat er sprake was van spanning. We hadden er juist zin in, we vonden het allemaal lekker dat het ging beginnen. En zoals het in de tweede helft liep, is zoals wij kunnen spelen. Ik denk dat we het goed gedaan hebben. Dat gelijkspel was dik verdiend. Eigenlijk moet je hier zelfs gewoon winnen”, keek Jop van der Linden daarom gematigd tevreden terug op zijn Eredivisiedebuut. Zondermeer positief stemde het de blonde Apeldoorner hoe Go Ahead Eagles zichzelf verdedigd had . “Achterin stond het goed vandaag, we hebben heel weinig weggegeven. Eloy Room heeft het ook prima gedaan als keeper. Hij heeft drie keer meegetraind. Zelf ken ik ‘m al van jong Vitesse en ik ben heel blij dat hij er is.”

FC Utrecht-Go Ahead Eagles 1-1 (1-0).
15. Bulthuis 1-0, 46. Houtkoop 1-1. Scheidsrechter: Kamphuis. Toeschouders: 14.551. Gele kaart: Bulthuis, Heerings (beiden FC Utrecht).

FC UTRECHT: Ruiter, Van der Maarel , Derijck, Heerings, Bulthuis, Takagi (Schepers/76), Martensson (Ayoub/70), Toornstra, Oar, Mulenga, De Kogel (De Ridder/64)

GO AHEAD EAGLES: Room, Schmidt, Amevor, Van der Linden, Schenk (Schroyen/85), Lambooij (Pot/79), Overgoor, Turuc (Rijsdijk/11), Antonia, Kolder, Houtkoop