Go Ahead Eagles moet winst aan FC Groningen laten

Go Ahead Eagles is vanavond in De Adelaarshorst strijdend ten onder gegaan tegen FC Groningen. De ploeg van Robert Maaskant leed een 2-3 nederlaag. Tot twee keer toe maakte Go Ahead Eagles een achterstand ongedaan, maar in de blessuretijd van de tweede helft beslisten de Groningers het duel alsnog in hun voordeel. Door de nederlaag heeft Go Ahead Eagles in de laatste twee competitiewedstrijden een wonder nodig om het Eredivisieschap te verlengen.

Go Ahead Eagles begon fanatiek aan het duel tegen FC Groningen en creëerde al in het eerste kwartier een viertal mogelijkheden. In de eerste minuut kopte Sam Hendriks de bal maar net voorlangs na een voorzet vanaf rechts van Jarchinio Antonia. Kort daarop verdween een afstandsschot van Marcel Ritzmaier recht in de handen van Groningen-doelman Sergio Padt. Ook een schot van Elvis Manu (geblokkeerd) en een afstandsschot van Hendriks (net naast) troffen in de beginfase geen doel. De eerste mogelijkheid voor FC Groningen was in de 17de minuut voor Bryan Linssen, die de bal recht in de handen van Zwarthoed schoot. Een stuk harder was het schot dat de Groningse aanvaller in de 24ste minuut loste. Theo Zwarthoed behoedde Go Ahead Eagles met een goede redding voor een achterstand. Aan de andere kant was Joey Suk tot twee keer toe dicht bij een voorsprong in de 28ste minuut. Eerst zag hij zijn kopbal na een voorzet van Rochdi Achenteh ternauwernood door Padt gekeerd worden, vervolgens kwam hij een teenlengte tekort om een indraaiende voorzet van Ritzmaier binnen te glijden.

Met een half uur op de klok was er opnieuw een grote kans voor de noorderlingen. Mimoun Mahi kon alleen op Zwarthoed af, maar zijn schot ging via de doelman en de paal naast. Nadat Manu namens Go Ahead Eagles in het zijnet had geschoten, was het in de 37ste minuut toch FC Groningen dat op voorsprong kwam. Een bal werd achter de verdediging van Go Ahead Eagles gelegd, waarna het Mahi dit keer wel lukte om alleen voor Zwarthoed de bal in het doel te plaatsen: 0-1.

Al snel in de tweede helft kwam Go Ahead Eagles goed weg bij een grote kans voor Jesper Drost, die de bal van dichtbij op de paal kopte. In de minuten die volgden, schoot Mahi in het zijnet, plaatste Suk de bal over en zag Juninho Bacuna een snoeihard schot door Zwarthoed uit het doel geranseld worden. Een kwartier voor tijd kreeg Go Ahead Eagles de beloning voor de tomeloze energie die het in de wedstrijd legde. Op aangeven van Elvis Manu schoot Hendriks de gelijkmaker binnen: 1-1. In de jacht op een tweede treffer kwam de ploeg van Maaskant in de 80ste minuut echter opnieuw op een achterstand via Jesper Drost, die op randje buitenspel de bal ontving, Zwarthoed omspeelde en de 1-2 liet aantekenen. Go Ahead Eagles gaf zich niet gewonnen en ging opnieuw op zoek naar de gelijkmaker. Een minuut voor tijd werd het 2-2 toen Darren Maatsen bij de tweede paal het eindstation was van een Eagles-aanval over de rechterkant. In de resterende vier minuten blessuretijd zette Go Ahead Eagles alles op alles om alsnog de winst in de wacht te slepen. De winnende treffer viel echter aan de andere kant, waar Mahi de ruimte achter de Deventer defensie benutte om de 2-3 te scoren.

Robert Maaskant toonde zich na afloop realistisch. “Ik heb in de kleedkamer gezegd dat ik, onder deze omstandigheden, enorm trots ben op mijn spelers. Ze bleven energie pompen in de wedstrijd en zijn tot de laatste minuut blijven geloven in een stunt. Dat is knap. Uiteraard is iedereen nu down. We zijn realistisch, want we moeten nu van Ajax en Sparta Rotterdam winnen en dan moeten ook nog eens de andere resultaten mee zitten. We hebben alles gedaan wat we konden, jammer dat het zo gelopen is.”

Go Ahead Eagles – FC Groningen 2-3 (0-1)
37. Mimoun Mahi 0-1
74. Sam Hendriks 1-1
80. Jesper Drost 1-2
89. Darren Maatsen 2-2
90+3. Mimoun Mahi 2-3

Scheidsrechter: De heer Gözübüyük
Toeschouwers: 9.383

Go Ahead Eagles: Theo Zwarthoed; Joey Suk, Sander Fischer (87. Sébastien Locigno), Xandro Schenk, Rochdi Achenteh (56. Darren Maatsen); Pedro Chirivella, Daniel Crowley, Marcel Ritzmaier; Jarchinio Antonia (56. Leon de Kogel), Sam Hendriks, Elvis Manu.

FC Groningen: Sergio Padt; Tom Hiariej, Samir Memisevic, Yoell van Nieff, Jason Davidson; Juninho Bacuna (85. Hedwiges Maduro), Ruben Jenssen, Oussama Idrissi (85. Ajdin Hrustic), Jesper Drost; Bryan Linssen (69. Alexander Sørloth), Mimoun Mahi.