Go Ahead Eagles moet zege aan Vitesse laten

Go Ahead Eagles heeft in De Adelaarshorst een 1-3 nederlaag geleden tegen Vitesse. Na een half uur spelen kwamen de Arnhemmers op een 0-1 voorsprong via spits Ricky van Wolfswinkel. Treffers van Navarone Foor en Milot Rashica brachten Vitesse in de tweede helft op een 0-3 voorsprong. Kort voor tijd maakte Daniel Crowley de enige treffer van Go Ahead Eagles: 1-3.

Go Ahead Eagles liet vanaf het eerste fluitsignaal zien dat het voetballend niet onderdeed voor de opponent uit Arnhem. Na een gelijk opgaande beginfase, met twee ongevaarlijke kopballen van Ricky van Wolfswinkel en Sam Hendriks, kreeg Go Ahead Eagles in de 26ste minuut de eerste goede kans op een voorsprong. Een voorzet vanaf de rechterkant van Jarchinio Antonia belandde bij de tweede paal op het hoofd van Hendriks. De spits van Go Ahead Eagles werd echter dusdanig uit balans gebracht dat een treffer uitbleef. Drie minuten later was de eerste grote kans voor Vitesse gelijk raak. Na een afgeslagen corner werd de bal door de Arnhemmers opnieuw het doelgebied ingebracht, waarna Van Wolfswinkel degene was die te midden van meerdere spelers de bal over de doellijn schoot: 0-1 in de 29ste minuut.

(Foto: Henny Meyerink)

Go Ahead Eagles rechtte de rug en drong, op jacht naar de gelijkmaker, Vitesse in het laatste kwartier van de eerste helft terug op eigen helft. Het enige waar het aan ontbrak, was zorgvuldigheid in de eindpass en de juiste bezetting voor het doel. Kort voor rust leek Go Ahead Eagles de score alsnog in evenwicht te brengen. Elvis Manu reageerde attent op een steekbal van Daniel Crowley, maar zag zijn inzet van dichtbij geblokkeerd worden door een Vitesse-been. Ook een indraaiende vrije trap van Antonia trof geen doel, doordat Vitesse-keeper Eloy Room de bal bij de tweede paal over zijn lat tikte.

Met aanvallende intenties kwam Go Ahead Eagles de kleedkamer uit voor de tweede helft. Het resulteerde al snel in een afstandsschot van Marcel Ritzmaier, dat door Room werd gepakt. Even later haalde Ricky van Wolfswinkel de opstomende Manu neer, maar arbiter Kamphuis verzuimde de spits zijn tweede gele kaart te geven. Vitesse toonde vervolgens opnieuw zijn efficiëntie door de eerste kans in de tweede helft gelijk tot doelpunt te promoveren. Een voorzet vanaf de rechterkant belandde voor de voeten van Navarone Foor, die de bal achter Theo Zwarthoed krulde: 0-2 in de 53ste minuut. Ondanks de nieuwe tegenvaller bleef Go Ahead Eagles op een voetballende manier zoeken naar een doelpunt. Kort na de Arnhemse tweede treffer waagde Pedro Chirivella een poging van afstand, maar zijn schot ging via een Vitesse-verdediger naast.

Met Leon de Kogel in het veld voor Sander Fischer probeerde Go Ahead Eagles in de laatste twintig minuten van het duel alsnog iets te forceren. Het leverde aan de andere kant ruimte op voor Vitesse, dat via Lewis Baker tot twee keer toe de keeperskwaliteiten van Theo Zwarthoed testte. Op een schot van Milot Rashica had de Eagles-doelman in de 81ste minuut daarentegen geen verweer. De Eagles-aanvaller joeg de bal in het dak van het doel: 0-3. Met een geplaatst schot bracht Daniel Crowley kort voor tijd de 1-3 op het scorebord, maar het bleek voor Go Ahead Eagles niet voldoende om een nederlaag af te wenden.

Go Ahead Eagles – Vitesse 1-3 (0-1)
29. Ricky van Wolfswinkel 0-1
53. Navarone Foor 0-2
81. Milot Rashica 0-3
89. Daniel Crowley 1-3

Scheidsrechter: De heer Kamphuis
Toeschouwers: 9.412
Gele kaart: Elvis Manu, Sander Duits, Marcel Ritzmaier, Darren Maatsen (allen Go Ahead Eagles), Ricky van Wolfswinkel (Vitesse)

Go Ahead Eagles: Theo Zwarthoed; Joey Groenbast, Sander Fischer (71. Leon de Kogel), Xandro Schenk, Marcel Ritzmaier; Pedro Chirivella, Daniel Crowley, Sander Duits; Jarchinio Antonia (80. Darren Maatsen), Sam Hendriks (57. Ludcinio Marengo), Elvis Manu.

Vitesse: Eloy Room (71. Michael Tørnes); Kevin Diks, Guram Kashia, Matthew Miazga, Kelvin Leerdam; Lewis Baker, Navarone Foor (80. Alexander Büttner), Marvelous Nakamba; Milot Rashica, Ricky van Wolfswinkel (86. Mukhtar Ali), Nathan de Souza.