Go Ahead Eagles heeft de rentree in de Eredivisie niet kunnen opluisteren met een resultaat. Op bezoek bij ADO Den Haag werd met 3-0 verloren door twee goals van Mike Havenaar en één van Ebuehi.

Go Ahead Eagles begon aan het duel met drie debutanten in de basis: Henrik Ojamaa, Sander Fischer en Kevin Brands. Daarnaast maakte Joey Suk zijn debuut voor Go Ahead Eagles in de Eredivisie. Ojamaa, Fischer, Brands en Suk trokken net als hun teamgenoten het grijze derde shirt van Go Ahead Eagles over hun schouders. Daarmee zorgden ze voor een unicum in het Nederlands betaald voetbal: nog nooit speelde een club met ruim 6000 supportersnamen op het tricot.

Desalniettemin was het ADO Den Haag dat uit de startblokken schoot. Kastaneer (tweemaal) en Duplan waren gevaarlijk in de openingsfase, maar troffen geen doel. Na een kwartier werd het dan toch 1-0. Duplan dribbelde de bal op en werd net binnen het strafschopgebied gevloerd door Henrik Ojamaa. Havenaar faalde niet vanaf de stip.

Met de voorsprong in handen trok ADO Den Haag zich ver terug op eigen helft. Go Ahead Eagles wist met goed veldspel de Haagse muur enkele keren te slechten. Zo waren Brands en De Kogel gevaarlijk uit een voorzet van Wolters. De grootste kans was echter voor Groenbast, die een vrije trap van Brands van dichtbij op doelman Setkus kopte. Ook vanuit de scrimmage die hierop volgde kon er niet worden gescoord.

In het laatste kwartier voor rust nam ADO Den Haag het heft weer in handen. Kastaneer, veruit de gevaarlijkste man bij de thuisploeg, kreeg enkele goede kansen, net als Duplan. In de tegenstoot had het ook zomaar 1-1 kunnen staan, maar De Kogel en in de rebound Ojamaa (foto onder) stuitten in kansrijke positie op Setkus. De ruststand bleef hierdoor 1-0.

DEN HAAG - ADO Den Haag - Go Ahead Eagles, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Kyocera Stadion, 06-08-2016, GA Eagles speler Henrik Ojamaa (m) mist een grote kans op de 1-1, ADO Den Haag speler Ernests Setkus (r) redt
Henrik Ojamaa mist een grote kans op de 1-1; ADO Den Haag-keeper Ernests Setkus redt. (Foto: Erik Pasman)

Met invaller Maatsen in de gelederen – hij verving Ojamaa – startte Go Ahead Eagles goed aan de tweede helft. Schenk was dichtbij de gelijkmaker. Hij zag hoe zijn kopbal uit een corner op de paal belandde. Go Ahead Eagles probeerde hierna wel door te drukken, maar de juist eindpass ontbrak. Bij balverlies was het steeds weer oppassen voor de snelle counters van ADO Den Haag. Zo ook in de 70e minuut, toen Schaken doorbrak over de rechterkant. Zijn voorzet bereikte Havenaar bij de tweede paal. De goalgetter zag zijn kans schoon en kopte via Zwarthoed binnen: 2-0.

Hans de Koning probeerde hierop iets te forceren met een wissel – hij bracht gelegenheidsspits Teijsse voor Brands – maar dat sorteerde geen effect. De Haagse muur bleef overeind en de Haagse counters vlijmscherp. Uit één van die snelle omschakelingen werd de eindstand zelfs bepaald op 3-0. Invaller Ebuehi kopte van dichtbij binnen uit een voorzet van Marengo.

Klik hier voor het volledige fotoalbum van Erik Pasman.