Go Ahead Eagles pakt in extremis punt tegen Heerenveen

Go Ahead Eagles heeft op bezoek bij Heerenveen een punt gepakt. In de eerste helft bracht Hendriks de bezoekers op een 0-1 voorsprong, waarna Heerenveen in de tweede helft orde op zaken leek te stellen. Via invallers Veerman en Slagveer werd de stand naar 2-1 getild. In de slotfase maakte De Kogel echter de 2-2.

Go Ahead Eagles startte met dezelfde elf als vorige week tijdens het thuisduel met Vitesse. Beide ploegen gebruikten de openingsfase om te wennen aan elkaars speelwijze én het modderige veld. De eerste minuten leek het dan ook meer op een glij- dan voetbalpartij.

De eerste echt grote kans was voor sc Heerenveen. Van Amersfoort dribbelde de zestien in vanaf rechts en schoot vanuit een moeilijke hoek op de paal. Even later gunde Manu precies dezelfde kans aan Antonia met een uitgekiende steekpass. Antonia vond Mulder op zijn pad. Met handenbinders als Larsson en Zeneli probeerde sc Heerenveen de openingstreffer te maken. Beide kregen kansen maar hadden het vizier niet op scherp.

Na ruim een half uur werd de ban gebroken. Sander Fischer besloot een keer op te stomen en had ook nog eens een uitstekende dieptepass op Hendriks in huis. De spits kon alleen af op Mulder en scoorde in twee instanties: 0-1. sc Heerenveen, duidelijk uit het lood geslagen door de tegentreffer, ging een kwartier later onder een luid fluitconcert van de eigen fans naar binnen voor de rust.

Sam Hendriks schuift de 0-1 binnen. (Foto: Henny Meyerink)

Enkele minuten na rust sloeg de schrik de meegereisde fans even om het hart. Een te korte terugspeelbal van Antonia werd opgepikt door Ghoochannejhad, maar Schenk en Zwarthoed konden uiteindelijk opruimen. Al snel had Streppel genoeg gezien: binnen een kwartier maakte hij al zijn wissels op. Vooral zijn derde wissel – het inbrengen van Veerman – kon op goedkeuring van het thuispubliek rekenen. Niet veel later zag iedereen waarom: Veerman draaide kundig weg binnen de zestien en schoot van dichtbij raak: 1-1.

Heerenveen bleef met vijf aanvallend ingestelde spelers aandringen. Vijf minuten na de 1-1 resulteerde dit in de 2-1. Invaller Slagveer werd door Real Madrid-huurling Odegaard alleen voor Zwarthoed gezet en de buitenspeler drukte af. Hierna vond de thuisploeg het welletjes. Go Ahead Eagles bleef geloven in een stunt en werd daar in de laatste speelminuut voor beloond. Locigno gaf voor, waarna Mulder de bal voor de voeten van De Kogel bokste. De spits bezorgde Go Ahead Eagles met zijn eerste competitiegoal een zwaarbevochten punt.