Go Ahead Eagles plaatst zich voor kwartfinale na bekerzege in Heerenveen

Vijf doelpunten voor, nul doelpunten tegen. Na bekerzeges op Almere City FC (0-2) en Roda JC (2-0) slaagde Go Ahead Eagles er vanavond ook in om sc Heerenveen te verslaan in de achtste finale van het toernooi om de TOTO KNVB Beker. In het Abe Lenstra Stadion zegevierde het team van Kees van Wonderen met 0-1 door een doelpunt van Iñigo Córdoba.

Beide teams waren in de beginfase dicht bij het openingsdoelpunt. De eerste grote kans was voor Go Ahead Eagles. Isac Lidberg schudde bij de zijlijn zijn directe tegenstander van zich af en mocht doorstomen richting het doel van de Friezen, waarna de Zweedse spits er net niet in slaagde om Luuk Brouwers in stelling te brengen. Ook sc Heerenveen kreeg in de tiende minuut een royale kans om op voorsprong te komen. Via-via belandde de bal voor de voeten van Anthony Musaba, maar de reflex van Eagles-keeper Andries Noppert op het schot van dichtbij was uitstekend. Het was Go Ahead Eagles dat in de 15e minuut op voorsprong kwam. Een voorzet vanaf de rechterkant van Luuk Brouwers werd door Iñigo Córdoba op fraaie wijze binnengekopt: 0-1. Het tandem Brouwers-Córdoba was er enkele minuten later bijna verantwoordelijk voor dat de tweede Eagles-treffer viel. Het passje was van Brouwers, het schot van de Spanjaard, maar Heerenveen-goalie Xavier Mous kon de doelpoging onschadelijk maken.

Netherlands: Sc Heerenveen Vs Go Ahead Eagles

Aan de overzijde had Noppert opnieuw een sterke reflex in huis om sc Heerenveen van scoren af te houden. Rodney Kongolo kopte richting doel, maar de Eagles-doelman pareerde. Noppert had kort daarna ook een antwoord op een schot van Musaba, dat hij uit de kruising tikte. De laatste doelpogingen van de eerste helft waren kort voor rust voor Go Ahead Eagles. Lidberg creëerde ruimte voor zichzelf om uit te halen, maar kon Mous niet verrassen. Ook een afstandsschot van Philippe Rommens miste kracht om de Heerenveen-keeper te verontrusten. Na rust was Go Ahead Eagles de eerste ploeg die zich liet gelden. Doelpogingen van Ragnar Oratmangoen en Iñigo Córdoba misten echter venijn. Kansen waren vervolgens schaars in het vervolg van de tweede helft. Twintig minuten voor tijd deed Córdoba van zich spreken door met een fraaie actie zijn tegenstander te passeren. De Spanjaard bediende vervolgens Lidberg, die via het been van een Heerenveen-verdediger naast schoot.

Kort daarop mocht Heerenveen-invaller Filip Stevanovic aanleggen voor een schot, dat recht in de handen van Andries Noppert belandde. Hetzelfde gebeurde met een afstandspoging van Oratmangoen, die door Xavier Mous gepakt kon worden. Gevaarlijker was de aanval die Go Ahead Eagles in de 78e minuut op de mat legde. In de omschakeling werd Philippe Rommens vrijgespeeld door Córdoba, waarna de Belg de bal buiten het bereik van Mous op de paal schoot. sc Heerenveen stelde daar in de extra speeltijd alleen nog een schot van Rami Kaib tegenover, dat naast zeilde, waardoor Go Ahead Eagles zich door een 0-1 overwinning plaatste voor de kwartfinale van het toernooi om de TOTO KNVB Beker.

Wedstrijdkarakteristieken

sc Heerenveen – Go Ahead Eagles 0-1 (0-1)
15′ Iñigo Córdoba 0-1

Scheidsrechter: Van de Graaf
Gele kaart: Sven van Beek (sc Heerenveen)

sc Heerenveen: Xavier Mous; Milan van Ewijk, Sven van Beek, Ibrahim Dresevic, Rami Kaib; Rodney Kongolo (69′ Nick Bakker), Tibor Halilovic, Anas Tahiri (69′ Filip Stevanovic); Anthony Musaba, Henk Veerman, Benjamin Nygren (46′ Siem de Jong).

Go Ahead Eagles: Andries Noppert; Cuco Martina, Jay Idzes, Joris Kramer, Mats Deijl; Boyd Lucassen, Philippe Rommens (80’Frank Ross), Luuk Brouwers (72′ Gerrit Nauber); Iñigo Córdoba (80′ Quiermo Dumay), Isac Lidberg (80′ Jacob Mulenga), Ragnar Oratmangoen.

Fotografie: Erik Pasman