Geen categorie

Go Ahead Eagles promoveert na zinderende ontknoping

In de laatste reguliere speelronde van de Keuken Kampioen Divisie wist Go Ahead Eagles woensdagavond te winnen van Excelsior. De overwinning betekende in een zinderende ontknoping, na het gelijkspel in Doetinchem, promotie naar de Eredivisie.

Om de kans op de tweede plaats in leven te houden, moest Go Ahead Eagles de wedstrijd tegen Excelsior winnend afsluiten. De ambities van de Deventenaren waren dan ook meteen zichtbaar. Na één minuut was de eerste kans al een feit voor Go Ahead Eagles, toen Bradly van Hoeven met een voorzet vanaf de linkerkant Sam Hendriks in stelling bracht. De spits schoot naast. Een aantal minuten later kreeg Go Ahead Eagles tevens een forse tegenvaller te verwerken, toen Martijn Berden geblesseerd uitviel. Hij werd vervangen door Antoine Rabillard.

Het weerhield de Deventer ploeg er niet van de aanval te zoeken. Het team van Kees van Wonderen had veel balbezit en speelde dominant. Dat leidde na een klein kwartier tot een verwoestende uithaal van Boyd Lucassen, maar hij zag zijn inzet op de paal belanden. De eerste uitgespeelde kans voor Go Ahead Eagles liet zich wachten tot de 38e minuut, toen Giannis Botos de bal op tien meter van de goal voor zijn voeten zag belanden. Hij stuitte op doelman Damen. Ook een poging van Excelsior-middenvelder Oude Kotte vond geen doel, waardoor beide ploegen met een ruststand van 0-0 de kleedkamer in gingen.

Hoe snel de eerste helft ontbrandde, hoe gezapig het tweede bedrijf begon. De wedstrijd ontwikkelde zich erg gelijk opgaand en beide ploegen kregen het niet voor elkaar om grote kansen te creëren. Joel Zwarts kwam het meest dichtbij, toen hij na een vlijmscherpe counter de bal voorlangs schoot. Niet veel later werd een poging van de inmiddels ingevallen Zakaria Eddahchouri onschadelijk gemaakt, waarna in de rebound ook Giannis Botos zijn schot geblokt zag worden. Het gaf de intenties aan van Go Ahead Eagles, die door de uitslagen in Leeuwarden en Almere wist dat een zege genoeg zou zijn voor de derde plaats.

In de 82e minuut werd de aanvallende opvatting van Go Ahead Eagles beloond. Na een voorzet van Jay Idzes torende de mee opgekomen Bas Kuipers hoog boven zijn tegenstander uit en plaatste zijn kopbal in de verre hoek. De 0-1 voorsprong werd, ondanks een slotoffensief van Excelsior, niet meer ongedaan gemaakt en zo kon het grote afwachten beginnen. De wedstrijd tussen De Graafschap en Helmond Sport werd namelijk vanaf de 40e minuut hervat, toen de wedstrijd in Rotterdam al afgelopen was… Nadat scheidsrechter Dieperink in Doetinchem ook had gefloten voor het eindsignaal, bleek het doelpunt van Bas Kuipers genoeg voor promotie!