Sam Beukema maakt dit seizoen deel uit van het vlaggenschip van Go Ahead Eagles. De 18-jarige centrale verdediger uit Deventer sloot tijdens de voorbereiding aan bij de eerste selectie en speelde onder andere mee tegen Al-Jazira. Tijdens de competitiewedstrijden tegen MVV en NEC maakte jeugdexponent Beukema al deel uit van de wedstrijdselectie.

“Sam heeft zich de afgelopen weken uitstekend gemanifesteerd”, vertelt Leon Vlemmings. “Zijn gedrevenheid en talent zijn onmiskenbaar. We haalden hem bij de eerste selectie toen we kampten met enkele blessures in de achterhoede. Ondanks de terugkeer van enkele geblesseerde spelers en het aantrekken van Rick Ketting houden we Sam er graag bij. Hij is in onze ogen een voorbeeld van iemand die met de juiste begeleiding ver kan komen. Als club zeggen we bewust: we investeren liever tijd in iemand als Sam dan in een proefspeler of een last-minute aankoop. Je kan ter verbreding van je selectie wel op stel en sprong een speler ergens vandaan halen, maar waarom niet vol inzetten op de ontwikkeling van eigen talent, als je dat in huis hebt?”


Uit de oude doos: Sam Beukema als speler van Go Ahead Eagles D1 tijdens een wedstrijd tegen NEC. (Foto: Erik Pasman)

Sam Beukema doorliep vrijwel de gehele jeugdopleiding van Go Ahead Eagles. In de ‘oude’ jeugdopleiding speelde hij in de D- en C-jeugd. Nadat deze werd opgeheven, maakte hij samen met de meest talentvolle teamgenoten de overstap naar de jeugdopleiding van FC Twente, waar Go Ahead Eagles een samenwerkingsverband mee aanging. Toen de Voetbalopleiding van Go Ahead Eagles in 2014 nieuw leven in werd geblazen, keerde Beukema terug bij ‘zijn’ Go Ahead Eagles. Hij was aanvoerder in de B1 en, vorig jaar, in de A1 (ook wel: Onder-19).


Sam Beukema in actie als aanvoerder van Go Ahead Eagles B1 tijdens het seizoen 2014/2015. (Foto: Erik Pasman)

Eer
Begin deze week kreeg Sam Beukema van Leon Vlemmings te horen dat hij dit seizoen definitief tot de hoofdmacht behoort. “De afgelopen jaren in de Voetbalopleiding was het al een eer te mogen spelen voor de club waar ik van jongs af aan een seizoenkaart heb”, zegt Sam Beukema. “Nu ben ik natuurlijk onwijs trots en dankbaar bij het eerste te horen. Als ik zie hoeveel ik al heb gehad aan de afgelopen trainingsweken… Elke dag leer ik zoveel bij. De ervaren jongens als Xandro Schenk nemen me echt mee in hun verdedigende automatismen. Ze nemen de tijd om mij dingen uit te leggen. Ook krijg ik veel persoonlijke tips van de technische en medische staf.”

Op fysiek vlak was het de afgelopen weken best weleens aanpoten, geeft Beukema toe. “Feitelijk maak ik rechtstreeks de overstap van de A1 naar het eerste. Natuurlijk is dat een verschil. Alles gaat een stuk sneller. Maar ik ga er gewoon vol voor. In de laatste week van de voorbereiding deden we bijvoorbeeld een Shuttle Run test. ‘Ga helemaal tot het gaatje’, werd ons vooraf verteld. Als jonge jongen had ik niks te verliezen, dus heb ik echt álles gegeven, ben helemaal stuk gegaan. Uiteindelijk eindigde ik in de subtop. Ik heb nu echt de kans een volwaardige speler te worden van Go Ahead Eagles, de allermooiste club. Dan geef je daar toch letterlijk alles voor?”


Tijdens de competitiewedstrijden tegen MVV (foto) en NEC maakte jeugdexponent Beukema al deel uit van de wedstrijdselectie. (Foto: Erik Pasman)