Go Ahead Eagles ging zondag onfortuinlijk onderuit op Het Kasteel. Door een benutte strafschop van Brogno in de slofase, werd het 1-0 voor Sparta.

Hans de Koning bracht één wijziging aan in zijn basisopstelling van vorige week tegen NEC. Xandro Schenk leek wedstrijdfit en startte in het hart van de defensie in plaats van Kenny Teijsse. Helaas was Schenks rentree van korte duur. Na 25 vond de verdediger zichzelf terug op het Rotterdamse kunstgras, grijpend naar zijn hamstring. Norichio Nieveld verving hem.

Tot op dat moment was er niet veel gebeurd op Spangen. El Azzouzi brak namens de thuisploeg een keer gevaarlijk door, maar schoot van dichtbij uit een moeilijke hoek op Zwarthoed. Diezelfde El Azzouzi was vlak voor rust dichtbij de openingstreffer met een schot op de buitenkant van de paal. Go Ahead Eagles liet bij vlagen aardig combinatievoetbal zien, maar afstandsschoten van Brands en een kopballetje van Fischer troffen geen doel. De ruststand was derhalve 0-0.

ROTTERDAM - Sparta Rotterdam - Go Ahead Eagles, Eredivisie seizoen 2016-2017, Het Kasteel,  21-08-2016, GA Eagles speler Kevin Brands (l) met Sparta speler Mart Dijkstra (r)
Kevin Brands in duel met Mart Dijkstra. (Foto: Erik Pasman)

Net als vlak voor rust, kreeg El Azzouzi ook vlak na rust een goede kans. De handenbinder werd de diepte in gestuurd door Dijkstra, maar schoot in scoringspositie hoog over. Na een uur spelen hield iedereen op Het Kasteel plotseling zijn adem in. Robin van der Meer bleef roerloos liggen na een ongelukkige botsing met Dumfries. Minutenlang werd hij behandeld, waarna de linksback middels een brancard van het veld ging. Zijn plaats werd ingenomen door Joey Groenbast.

Sparta probeerde de druk op Go Ahead Eagles te verhogen. Met twee verse krachten – Van Moorsel en Verhaar – ging de ploeg van Alex Pastoor op zoek naar de openingstreffer. De inmiddels op twee plekken gewijzigde defensie van de bezoekers bleef echter overeind. Naarmate het einde van de wedstrijd dichterbij kwam, sloeg de twijfel ook bij Sparta toe. Doordrukken of achterin de boel dichthouden met het oog op de omschakeling?

Doordat Sparta leek te kiezen voor het tweede, stevende de wedstrijd af op een 0-0 uitslag. Tot vijf minuten voor tijd. Brogno frommelde zichzelf in de zestien en ging over het been bij Fischer. Gözübüyük twijfelde niet en wees naar de stip. Brogno zelf meldde zich achter de bal en schoot raak: 1-0. Go Ahead Eagles probeerde hierna nog iets te forceren, maar het bleef bij deze stand.