Eerste Selectie

Go Ahead Eagles sluit seizoen af met nederlaag in Heerenveen

Go Ahead Eagles is er niet in geslaagd om het seizoen 2022/2023 op de allerlaatste speeldag extra glans te geven. Het team van René Hake leed een 2-0 nederlaag in het Abe Lenstra Stadion. Een overwinning in Friesland zou genoeg zijn geweest om plek acht over te nemen van sc Heerenveen en een ticket te bemachtigen voor de play-offs om Europees voetbal. Aan de kant van Go Ahead Eagles zat het echter meermaals niet mee, waardoor het seizoen wordt afgesloten op een knappe elfde plek.

Ten opzichte van de overtuigende 3-0 overwinning – één week eerder – op FC Volendam, besloot Hake om dezelfde elf namen het veld in te sturen. Bij de tegenstander uit Heerenveen, die onder leiding staat van Kees van Wonderen, verscheen oud-Eagle Andries Noppert voor het eerst sinds lange tijd weer in het basiselftal. De doelman maakte afgelopen zomer de overstap naar Friesland.

In een zonnig Abe Lenstra Stadion leken beide ploegen wat stroef uit de startblokken te komen. Tot échte kansen in de openingsfase leidde dit dan ook niet direct. Het was sc Heerenveen dat voor het eerst van zich af beet en druk begon te zetten op de Eagles-defensie. Echter was het wél de uitploeg die op voorsprong had kunnen komen. Willum Willumsson wist met een knappe boogbal Isac Lidberg te bereiken bij de tweede paal, waarop de spits het leer vanaf zo’n vijf meter naast het doel plaatste. Dit leek ook gelijk de grootste mogelijkheid van eerste helft te blijven. De thuisploeg had daar echter andere gedachten over en drong kort voor rust nog één keer aan richting het doel van Jeffrey de Lange. Een ingooi belandde in de voeten van Anas Tahiri, die op zijn beurt de bal voor het doel bracht. Pawel Bochniewicz bleek het eindstation en wist met zijn kopbal het net te vinden: 1-0. Het was tevens de ruststand in het Abe Lenstra Stadion.

Netherlands: Sc Heerenveen Vs Go Ahead Eagles

Zowel sc Heerenveen als Go Ahead Eagles begon met dezelfde namen aan de tweede helft. Het was Go Ahead Eagles dat als eerste gevaarlijk wist te worden. Isac Lidberg testte Noppert met een schot, maar de Friese goalie wist de bal uit het doel weg te boksen. Na dit eerste gevaarlijke moment drong ook de thuisploeg opnieuw aan. Jeffrey de Lange stond echter meermaals goed op te letten en wist de Friezen van scoren te houden. Ook even later bewees de sluitpost zijn waarde voor Go Ahead Eagles. Heerenveen-topscorer Sydney van Hooijdonk kwam een-op-een met de sluitpost, maar zijn stiftje werd knap uit het doel gehouden door de goalie. Ondertussen bewoog de wedstrijd zich steeds meer richting het einde en klonk meermaals het befaamde ‘alles of niet’ vanuit het uitvak. Invaller Sylla Sow leek nog even dichtbij de gelijkmaker te zijn, maar zijn rollertje belandde naast het doel van Noppert.

Netherlands: Sc Heerenveen Vs Go Ahead Eagles

Even later kreeg Go Ahead Eagles de nekslag te verwerken toen de bal aan de andere kant van het veld wél in het net verdween. Het was de vers ingevallen Ché Nunnely die raak wist te koppen: 2-0. Het gif leek hiermee uit de ploeg van René Hake te zijn geslopen, waarop de thuisploeg nog een aantal keren dicht bij de 3-0 leek te zijn. Na 95 minuten besloot scheidsrechter Jeroen Manschot om voor de laatste keer op zijn fluit te blazen en definitief een punt te zetten achter dit Eredivisieseizoen. Play-offs voor Europees voetbal zaten er niet meer in, maar we kunnen desondanks trots zijn op dit team! Op naar wéér een jaar Eredivisievoetbal!

Wedstrijdkarakteristieken

sc Heerenveen – Go Ahead Eagles 2-0 (1-0)
43′ Pawel Bochniewicz 1-0
79′ Ché Nunnely 2-0

Scheidsrechter: Jeroen Manschot
Gele kaart: Syb van Ottele (sc Heerenveen), Xander Blomme, Jamal Amofa (beiden Go Ahead Eagles).

sc Heerenveen: Andries Noppert (90’ Jan Bekkema); Milan van Ewijk, Syb van Ottele (74’ Pelle van Amersfoort), Pawel Bochniewicz (90+2’ Jeffrey Bruma), Mats Köhlert; Simon Olsson, Thom Haye, Anas Tahiri; Antoine Colassin (73’ Ché Nunnely), Sydney van Hooijdonk, Osame Sahraoui.

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa, Jay Idzes, Bas Kuipers; Bobby Adekanye, Philippe Rommens, Xander Blomme (64’ Sylla Sow), Oliver Edvardsen (79 Darío Serra); Willum Willumsson, Isac Lidberg.

Fotografie: Erik Pasman

Terug naar overzicht