Go Ahead Eagles start 2023 met zege bij Fortuna Sittard: 0-2

Go Ahead Eagles is uitstekend uit de lange winterbreak gekomen. Bijna twee maanden na de laatste officiële wedstrijd was vanavond Fortuna Sittard de tegenstander. De eerste helft bleek voor Go Ahead Eagles genoeg om de thuisploeg over de knie te krijgen. Bas Kuipers en Bobby Adekanye bepaalden de eindstand op 0-2, waardoor er wéér een wedstrijd kon worden toegevoegd aan de ongeslagen reeks, die inmiddels tien Eredivisiewedstrijden bedraagt.

Nadat de spelers het veld betraden in het Fortuna Sittard Stadion, werd er eerst stilgestaan bij het overlijden van voetballegende Pelé. Na één minuut stilte blies scheidsrechter Danny Makkelie omstreeks 20:00 uur op zijn fluit om het voetbaljaar 2023 officieel in gang te zetten voor beide ploegen.

De Fortunezen begonnen sterk aan de wedstrijd en wisten de voorwaartsen dan ook al snel in stelling te brengen. In de tiende minuut leek de thuisploeg op een bijna zekere 1-0 voorsprong te komen. Het was echter de sterk keepende Jeffrey de Lange die Burak Yilmaz met een geweldige redding van scoren wist af te houden. Na een dreigende openingsfase van de thuisploeg wist Go Ahead Eagles na twintig minuten voetballen een keer een vuist te maken. Bobby Adekanye kreeg de bal aangespeeld in het zestienmetergebied, die vervolgens Bas Kuipers bij de tweede paal wist te vinden. Voor onze aanvoerder was het vervolgens een koud kunstje om de bal achter doelman Ivor Pandur te werken: 0-1! In het vervolg van de eerste helft bleef het spel op en neer golven. Waar Fortuna Sittard via Embaló en Yilmaz goede kansen kreeg, daar wist Go Ahead Eagles op zijn beurt ook nét niet te scoren via Willum Willumsson en Tesfaldet Tekie.

Fortuna Sittard Go Ahead Eagles (5)

In de 44e minuut werd de score dan toch verdubbeld door Go Ahead Eagles. Het was Enric Llansana die de vliegensvlugge Bobby Adekanye één op één met de doelman wist te zetten. De aanvaller bleef ijzig kalm en lobde de bal vervolgens over Ivor Pandur heen: 0-2! Dit bleek tevens het laatste wapenfeit van de eerste helft, waardoor de kleedkamer werd opgezocht met een 0-2 voorsprong.

Fortuna Sittard-coach Julio Velázquez besloot in de rust in te grijpen en twee nieuwe krachten binnen de lijnen te brengen. Zijn wissels sorteerden echter weinig effect, want de kansen uit de eerste helft kregen geen vervolg in de tweede helft. Wat volgde was vooral frustratie bij de thuisploeg, die het meermaals niet eens was met de beslissingen van scheidsrechter Danny Makkelie. Go Ahead Eagles kwam ook niet geheel ongeschonden de tweede helft door. Het zag achtereenvolgens Bobby Adekanye en Bas Kuipers geblesseerd het veld verlaten. Naarmate de minuten verder tikten in het voordeel van Go Ahead Eagles, ontstonden er steeds meer ruimtes op de speelhelft van Fortuna Sittard. Pogingen van Oliver Edvardsen (tweemaal) en Rashaan Fernandes misten het doel op een haar na, waardoor de wedstrijd nog niet geheel in het slot kon worden gegooid. Fortuna Sittard wist in het restant van de wedstrijd echter geen vuist meer te maken, waardoor de 0-2 ruststand uiteindelijk tevens de eindstand bleek te zijn.

Fortuna Sittard Go Ahead Eagles (4)

Go Ahead Eagles ging vanavond dus verder met waar het al voor de winterstop lange tijd mee bezig was: niet verliezen. De ongeslagen reeks van tien officiële wedstrijden (inclusief bekertoernooi) werd uitgebreid naar elf.

WEDSTRIJDSTATISTIEKEN

Fortuna Sittard – Go Ahead Eagles 0-2 (0-2)
21’ Bas Kuipers 0-1
44’ Bobby Adekanye 0-2

Scheidsrechter: Danny Makkelie
Toeschouwers: 10.077
Gele kaart: George Cox, Thomas Buitink, Burak Yilmaz, Tunahan Tasci (allen Fortuna Sittard), Bobby Adekanye, Enric Llansana (beiden Go Ahead Eagles)

Fortuna Sittard: Ivor Pandur; Ivo Pinto, Ximo Navarro, Rodrigo Guth, George Cox (46’ Rémy Vita); Umaro Embaló (46’ Thomas Buitink), Dogan Erdogan, Oguzhan Ozyakup (68’ Deroy Duarte), Iñigo Córdoba (77’ Tunahan Tasci); Paul Gladon (68’ Tijjani Noslin), Burak Yilmaz.

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Gerrit Nauber, Jay Idzes, Bas Kuipers (72’ Jamal Amofa); Willum Willumsson, Enric Llansana, Tesfaldet Tekie, Oliver Edvardsen (86’ José Fontán); Bobby Adekanye (64’ Rashaan Fernandes), Isac Lidberg (87’ Finn Stokkers).

Fotografie: Henny Meyerink