Go Ahead Eagles strijdend naar 2-1 zege op Jong Ajax

Het regende, donderde en bliksemde vanavond boven De Adelaarshorst. Het weerhield Go Ahead Eagles er echter niet van om strijdend en knokkend Jong Ajax tegemoet te treden. Het resultaat: een dikverdiende 2-1 zege en na drie thuiswedstrijden nog altijd de volle honderd procent score in eigen huis.

De wedstrijd was nog geen minuut onderweg, of Jeff Stans liet Jong Ajax-doelman Dominik Kotarski al flink schrikken. Met een boogbal leek de middenvelder de keeper te verschalken, maar de Amsterdamse goalie wist de bal maar ternauwernood te keren. Het was de opmaat van een wedstrijd waarin de mannen van Go Ahead Eagles met de intentie speelden om de tegenstander niks cadeau te geven in De Adelaarshorst, waar op indrukwekkende wijze met een klaterend applaus eer werd betoond aan de slachtoffers en nabestaanden van de verschrikkelijke ramp in Oss op het moment dat de wedstrijdklok op het scorebord 04:12 (het netnummer van Oss) aangaf.

Na ruim een kwartier kon Go Ahead Eagles de openingstreffer vieren. Jaroslav Navrátil snelde over de rechterkant langs zijn tegenstander en leverde een perfecte voorzet af op Richard van der Venne, die bij de tweede paal voor zijn vijfde competitietreffer tekende: 1-0. Tien minuten later leek de Tsjechische buitenspeler opnieuw een assist op zijn naam te brengen. Wederom snelde hij langs zijn tegenstander, maar zijn voorzet werd nipt door een verdediger van Jong Ajax geruimd.

De klok gaf dertig minuten speeltijd aan toen de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd door arbiter Van Herk. Donder en bliksem teisterden De Adelaarshorst dusdanig, dat het niet verantwoord bleek om verder te spelen. Na de noodgedwongen pauze had Jong Ajax weinig tijd nodig om doel te treffen en daarmee de gelijkmaker te produceren. Een voorzet vanaf de linkerkant werd door Dani de Wit krachtig tegen de touwen gekopt: 1-1 in de 34e minuut. Go Ahead Eagles liet zich echter niet uit het veld slaan door de tegentreffer en ging op jacht naar een nieuwe voorsprong. Thomas Verheydt was dicht bij een goal in de 38e minuut, maar hij werd net iets teveel gehinderd door een Amsterdamse verdediger om de voorzet van Istvan Bakx tot doelpunt te promoveren.

Direct na rust was het Jong Ajax dat wel zijn tweede treffer leek te maken. Een voorzet van Ché Nunnely bereikte Danilo Pereira (in de rust ingevallen voor Kasper Dolberg), maar de topscorer van Jong Ajax schoot in kansrijke positie over het doel van Hobie Verhulst. Aan de andere kant had Verheydt het vizier in de 59e minuut wel op scherp staan. De Eagles-spits was het eindstation van een goede aanval en schoot op aangeven van Orhan Džepar de 2-1 achter doelman Kotarski.

Het laatste half uur ontspon zich een duel waarin Go Ahead Eagles strijdend en knokkend de zege over de streep wilde trekken. Het aantal mogelijkheden was schaars, maar het schouwspel in de natgeregende Adelaarshorst was er niet minder aantrekkelijk door. Vocaal ondersteund door de ruim 8.000 toeschouwers op de tribunes hield Go Ahead Eagles uitstekend stand, waardoor de derde thuiszege in evenzoveel thuisbeurten begroet kon worden.

Go Ahead Eagles – Jong Ajax 2-1 (1-1)
16. Richard van der Venne 1-0
34. Dani de Wit 1-1
59. Thomas Verheydt 2-1

Scheidsrechter: De heer Van Herk
Aantal toeschouwers: 8.287
Gele kaart: Jeff Stans, Gino Bosz (beiden Go Ahead Eagles), Sebastian Pasquali, Ché Nunnely, Sven Botman, Mitchel Bakker (allen Jong Ajax).

Go Ahead Eagles: Hobie Verhulst; Julian Lelieveld, Gino Bosz, Jeroen Veldmate, Roland Baas; Istvan Bakx, Jeff Stans (76. Sjoerd Overgoor), Richard van der Venne; Jaroslav Navrátil, Thomas Verheydt (60. Maarten Pouwels), Orhan Džepar (89. Paco van Moorsel).

Jong Ajax: Dominik Kotarski; Navajo Bakboord, Perr schuurs, Sven Botman, Mitchell Bakker; Dani de Wit (63. Jurgen Ekkelenkamp), Sebastian Pasquali, Teun Bijleveld; Ché Nunnely, Kasper Dolberg (46. Danilo Pereira), Dennis Johnsen (70. Kaj Sierhuis).