Go Ahead Eagles heeft voor een daverende verrassing gezorgd door koploper Feyenoord de eerste nederlaag van het seizoen te bezorgen. Door een doelpunt van Jarchinio Antonia in de 30ste minuut won de ploeg van Hans de Koning met 1-0 in de eigen Adelaarshorst.

Door blessures had Hans de Koning in aanloop naar het duel tegen de koploper in de Eredivisie te kampen met de nodige personele problemen. De elf spelers die hij het veld instuurde, weigerden zich echter te verstoppen en zetten bij balverlies brutaal druk op de helft van Feyenoord. Goed doorjagen van Man of the Match Joey Suk op Jan-Arie van der Heijden leverde na een kwartier spelen bijna via Jarchinio Antonia een kans op voor Darren Maatsen, maar de defensie van Feyenoord wist net op tijd de bal te ruimen. Diezelfde Maatsen creëerde enkele minuten later een mooie schietkans voor zichzelf door op fraaie wijze dwars door de verdediging van Feyenoord te dribbelen. Helaas mikte de spits iets te hoog, waardoor de bal over het doel zeilde.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - Feyenoord, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Stadion De Adelaarshorst, 06-11-2016, Uitslag 1-0, Feyenoord speler Eljero Elia (l) met GA Eagles speler Joey Suk (r)

Foto: Erik Pasman

Theo Zwarthoed moest in de 19de minuut handelend optreden bij een afstandsschot van Steven Berghuis, die kort daarop de woede van het Deventer publiek op de hals haalde door Randy Wolters hard in de rug te duwen. Scheidsrechter Bas Nijhuis toonde de Feyenoord-aanvaller de gele kaart. Het vroege storen van Go Ahead Eagles leidde in de 30ste minuut tot de openingstreffer. Maatsen ontfutselde Van der Heijden de bal en bediende Antonia op maat: 1-0. Kort daarop zag Feyenoord een kopdoelpunt van Van der Heijden afgekeurd worden, aangezien Berghuis in de voorafgaande actie hands zou hebben gemaakt.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - Feyenoord, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Stadion De Adelaarshorst, 06-11-2016, GA Eagles speler Jarchinio Antonia (m) scoort de 1-0, doelpunt

Foto: Erik Pasman

Gesterkt door de voorsprong kwam Go Ahead Eagles het veld op voor de tweede helft. De 52ste minuut van het duel toonde aan dat er meer in het leven is dan voetbal. Met een daverend applaus werd Feyenoorder Tonny Vilhena een hart onder de riem gestoken vanwege het recent overlijden van zijn moeder. Kansen waren voor beide teams schaars in het tweede bedrijf. Na ruim een uur spelen waagde invaller Eljero Elia een poging van afstand, die door Zwarthoed probleemloos werd gepakt. De doelman van Go Ahead Eagles reageerde ook attent toen een voorzet van diezelfde Elia van richting werd veranderd en in de korte hoek dreigde te verdwijnen. Tussendoor had Antonia een grote mogelijkheid om zijn tweede treffer van de wedstrijd te maken. Vrij voor Pär Hansson probeerde hij in de 66ste minuut de bal over de doelman te liften, maar de Feyenoord-goalie tikte de bal op het dak van zijn doel.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - Feyenoord, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Stadion De Adelaarshorst, 06-11-2016, GA Eagles speler Joey Suk (l) en doelpuntenmaker GA Eagles speler Jarchinio Antonia (r) vieren de 1-0

Foto: Erik Pasman

Met Michiel Kramer voor Dirk Kuyt probeerde Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst nog iets te forceren, maar door de tomeloze inzet en onverzettelijkheid van de elf Deventenaren op het veld slaagden de Rotterdammers er niet in om Go Ahead Eagles te kraken. De 1-0 zege werd door de uitzinnige Adelaarshorst met luid gejuich ontvangen, evenals de veertiende plaats op de Eredivisie-ranglijst die Go Ahead Eagles momenteel inneemt.

Go Ahead Eagles – Feyenoord 1-0 (1-0)
30. Jarchinio Antonia 1-0

Scheidsrechter: De heer B. Nijhuis
Toeschouwers: 9.756
Geel: Rochdi Achenteh (Go Ahead Eagles), Steven Berghuis, Bilal Basacikoglu (beiden Feyenoord)

Go Ahead Eagles: Theo Zwarthoed; Joey Groenbast, Norichio Nieveld, Xandro Schenk, Rochdi Achenteh; Joey Suk, Sander Duits (55. Kenny Teijsse), Marcel Ritzmaier; Jarchinio Antonia (85. Henrik Ojamaa), Darren Maatsen, Randy Wolters (90. Sam Hendriks).

Feyenoord: Pär Hansson; Rick Karsdorp, Eric Botteghin, Jan-Arie van der Heijden, Terence Kongolo; Marko Vejinovic, Dirk Kuyt (73. Michiel Kramer), Renato Tapia (46. Jens Toornstra); Steven Berghuis (60. Eljero Elia), Nicolai Jørgensen, Bilal Basacikoglu.

Klik hier voor een volledig fotoverslag van Go Ahead Eagles – Feyenoord.