Go Ahead Eagles stunt opnieuw tegen Cambuur en bekert verder

Go Ahead Eagles heeft in een vermakelijk duel gewonnen van SC Cambuur in de tweede ronde van het toernooi om de TOTO KNVB Beker. In Leeuwarden werd het 1-2. Na een 1-0 achterstand waren treffers van Luuk Brouwers en Bradly van Hoeven voldoende voor Go Ahead Eagles om zich te plaatsen voor de laatste zestien van het bekertoernooi.

Door de nodige blessures had Kees van Wonderen noodgedwongen een aantal mutaties doorgevoerd in zijn basiselftal. De opengevallen plaatsen van Jeroen Veldmate, Zakaria Eddahchouri, Antoine Rabillard en Sam Hendriks werden ingenomen door Justin Bakker, Erkan Eyibil, Jacob Mulenga en Julliani Eersteling, die als gelegenheidsrechtsbuiten aan de aftrap verscheen.

Vanaf het eerste fluitsignaal van arbiter Oostrom oogde Go Ahead Eagles echter fris en gretig in het Cambuur Stadion. Het leidde in de zesde minuut tot een mogelijkheid voor Mulenga, maar de kopbal van de Zambiaan miste kracht. Dreigender was het schot dat Eyibil in de 17e minuut liet noteren. Cambuur-doelman Sonny Stevens moest zich strekken om de bal over zijn doel te tikken.

Kort daarop schampte Mulenga de bal met zijn hoofd na een goede voorzet van Boyd Lucassen, maar de inzet van de spits ging rakelings voorlangs. Aan de overzijde was Jarchinio Antonia dreigend. De linkervleugelaanvaller stoomde op maar plaatste de bal naast het doel van Eagles-keeper Jay Gorter.

In de 29e minuut moest Go Ahead Eagles een domper incasseren. Ragnar Oratmangoen verscheen alleen voor Gorter een schoot binnen: 1-0. Dat Go Ahead Eagles zich echter niet van de wijs liet brengen door de tegenslag, bleek snel daarna. Via Eyibil en Eersteling belandde de bal voor de voeten van Luuk Brouwers, die alleen voor Stevens trefzeker was: 1-1 in de 32e minuut.

Op slag van rust zette Cambuur nog even aan, maar doordat Robin Maulun (vrije trap over) en Giovanni Korte (schot voorlangs) niet tot scoren kwamen, gingen beide ploegen met een 1-1 ruststand aan de theepauze.

Het eerste wapenfeit van de tweede helft kwam op naam van Robin Maulun. De Cambuur-middenvelder schoot vanuit de tweede lijn, maar Gorter hield de bal uit zijn doel. De eerste keer dat Go Ahead Eagles na rust in het vijandelijke zestienmetergebied kwam, was het wél raak. Boyd Lucassen legde de bal vanaf de achterlijn terug op Bradly van Hoeven, die raak schoot: 1-2 in de 63e minuut.

Daarmee was de wedstrijd nog niet gespeeld. SC Cambuur kwam in de buurt van de gelijkmaker toen Jamie Jacobs van dichtbij in vrije positie voorlangs schoot. Nog geen minuut later moest Jay Gorter handelend optreden om een afstandspegel van Mitchel Paulissen onschadelijk te maken. Ook een afstandsschot van Jacobs was een prooi voor Gorter.

Drie minuten voor tijd leek Cambuur alsnog op gelijke hoogte te komen toen Issa Kallon van dichtbij kon schieten. Een geweldige reflex van Gorter voorkwam echter dat de Friezen langszij kwamen. Het bleef 1-2 in Leeuwarden, waardoor Go Ahead Eagles zich plaatste voor de volgende ronde van het bekertoernooi.