Go Ahead Eagles weet niet te stunten tegen PSV

Go Ahead Eagles heeft in eigen huis een 1-3 nederlaag geleden tegen PSV. Even leek een stunt in de maak toen Elvis Manu in de 48ste minuut een benutte strafschop van Siem de Jong neutraliseerde. Treffers van Luuk de Jong en Andres Guardado beslisten het duel uiteindelijk in Eindhovens voordeel.

Na een aftastende beginfase, met alleen twee ongevaarlijke inzetten van Luuk de Jong en Bart Ramselaar, leek PSV in de tiende minuut op voorsprong te komen. Gastón Pereiro kopte de bal binnen, maar scheidsrechter Blom keurde het doelpunt af doordat Héctor Moreno in de rug van Eagles-captain Sander Duits was gesprongen. Enkele minuten later was het Go Ahead Eagles dat een behoorlijke kans op de openingstreffer kreeg. Een afgeslagen corner belandde voor de voeten van Sam Hendriks, maar de spits joeg de bal over het doel van Jeroen Zoet. Daarna was het weer de beurt aan Pereiro om tot twee keer toe voor doelgevaar te zorgen. Eerst probeerde hij het met een listig schuivertje (naast). Kort daarop haalde hij van dichtbij uit, maar de vuisten van Theo Zwarthoed stonden een voorsprong voor de regerend landskampioen in de weg.

Tien minuten voor rust probeerde Jarchinio Antonia het van afstand, maar zijn poging verdween bij de tweede paal naast het Eindhovense doel. De grootste kans was in de veertigste minuut voor Elvis Manu. De aanvaller creëerde ruimte voor zichzelf en baande zich een weg door de defensie van PSV, maar zag doelman Zoet zijn inzet keren. Extra zuur was het voor Go Ahead Eagles dat amper een minuut later de bal aan de andere kant op de strafschopstip werd gelegd nadat Rochdi Achenteh, invaller voor de geblesseerd uitgevallen Marcel Ritzmaier, aan het shirt van Davy Pröpper trok. Siem de Jong toonde zich koelbloedig en zette vanaf elf meter de 0-1 voor PSV op het scorebord.

In de tweede helft hoefden de ruim 9.700 toeschouwers in De Adelaarshorst niet lang te wachten op de gelijkmaker van Go Ahead Eagles. In de 48ste minuut werd Daniel Crowley door Sam Hendriks bediend met een fraaie steekbal. De middenvelder vond de vrijstaande Elvis Manu, die de 1-1 liet noteren. Vervolgens golfde het spel op en neer. Nadat kansen voor Siem de Jong (goede redding Zwarthoed) en Hendriks (naast) geen doel troffen, kwam PSV in de 62ste minuut opnieuw op voorsprong. Rechtsback Santiago Arias bediende met een lage voorzet Luuk de Jong, die de bal achter Zwarthoed in het doel plaatste: 1-2. Twee minuten later verzuimde Pereiro de wedstrijd in het slot te gooien. De Eindhovense aanvaller slalomde door de Deventer defensie, maar zag zijn inzet op de doellijn via het lichaam van Joey Groenbast in de handen van Zwarthoed belanden.

Met Darren Maatsen en Leon de Kogel als invallers voor Antonia en Duits ging Go Ahead Eagles opnieuw op jacht naar de gelijkmaker. Vijf minuten voor tijd werd het duel via een counter echter definitief beslist in Eindhovens voordeel. Invaller Steven Bergwijn bediende Andres Guardado, die Zwarthoed in de 85ste minuut kansloos liet: 1-3.

Update blessure Ritzmaier
Marcel Ritzmaier moest in de 30ste minuut van het duel noodgedwongen het veld verlaten. Onderzoek wees uit dat hij zijn onderarm heeft gebroken. De exacte ernst van zijn kwetsuur wordt de komende dagen nader onderzocht.

Go Ahead Eagles – PSV 1-3 (0-1)
40. Siem de Jong 0-1 (strafschop)
48. Elvis Manu 1-1
61. Luuk de Jong 1-2
85. Andres Guardado 1-3

Scheidsrechter: De heer Blom
Toeschouwers: 9.752
Gele kaart: Sander Duits, Daniel Crowley, Elvis Manu (allen Go Ahead Eagles), Luuk de Jong (PSV)

Go Ahead Eagles: Theo Zwarthoed; Joey Groenbast, Sander Fischer, Xandro Schenk, Marcel Ritzmaier (30. Rochdi Achenteh); Pedro Chirivella, Daniel Crowley, Sander Duits (82. Leon de Kogel); Jarchinio Antonia (75. Darren Maatsen), Sam Hendriks, Elvis Manu.

PSV: Jeroen Zoet; Santiago Arias, Nicolas Isimat-Mirin, Héctor Moreno, Jetro Willems; Davy Pröpper, Andres Guardado, Siem de Jong (88. Jorrit Hendrix); Gastón Pereiro (83. Daniel Schwaab), Luuk de Jong, Bart Ramselaar (82. Steven Bergwijn).

Kijk hier voor een volledig beeldverslag van Go Ahead Eagles – PSV.