Go Ahead Eagles zeker van tweede ronde play-offs na zege op Jong PSV

Go Ahead Eagles heeft zich vanavond door een 2-1 zege op Jong PSV definitief geplaatst voor de tweede ronde van de play-offs. Het elftal van John Stegeman kwam in de eerste helft op voorsprong door een doelpunt van Richard van der Venne, waarna het Eindhovense beloftenteam via Zakaria Aboukhlal op gelijke hoogte kwam. Een rake vrije trap van Eagles-captain Jeroen Veldmate bracht in de 35e minuut de rust- én eindstand op 2-1.

Het eerste wapenfeit was in de 8e minuut van Go Ahead Eagles. Jaroslav Navrátil bereikte met een lage voorzet Richard van der Venne, die met een schot doelman Mike van de Meulenberg tot handelend optreden dwong. Een minuut later was hetzelfde Eagles-duo alsnog verantwoordelijk voor de openingstreffer. Na een goede individuele actie trok Navrátil de bal vanaf de achterlijn terug op Van der Venne, die van dichtbij eenvoudig af kon ronden: 1-0 in de 9e minuut.

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Lang genieten van de voorsprong kon Go Ahead Eagles niet, want in de 22e minuut werd de gelijkmaker op het scorebord gezet. Zakaria Aboukhlal kon alleen op Hobie Verhulst af, omspeelde de doelman en rondde af: 1-1. Kort daarop kregen zowel Go Ahead Eagles als Jong PSV een riante mogelijkheid om op voorsprong te komen. Eerst bracht Verhulst uitstekend redding op een inzet van Mauro Júnior, waarna Thomas Verheydt in de tegenstoot naast kopte na een goede voorzet van Navrátil.

Een nieuwe voorsprong kwam er in de 35e minuut alsnog voor Go Ahead Eagles. Jeroen Veldmate mocht aanleggen voor een vrije trap en krulde de bal prachtig in de kruising van de korte hoek: 2-1. Jong PSV-doelman Mike van de Meulenhof kwam bij die treffer ongelukkig in aanraking met de paal, waardoor de Eindhovense keeper noodgedwongen vervangen moest worden. Kort voor rust leek Go Ahead Eagles ook nog een derde treffer te maken, maar na een scrimmage voor het Brabantse doel werd de bal vlak voor de doellijn gekeerd door Aboukhlal.

Ook in de tweede helft kreeg Go Ahead Eagles kansen op een derde treffer. Keeper Youri Roulaux verkeek zich bijna op een relatief onschuldige doelpoging van Istvan Bakx, maar gescoord werd er niet. Richard van der Venne was in de 58e minuut dicht bij zijn tweede goal van de avond, maar de middenvelder kopte de bal bij de tweede paal voorlangs na een voorzet vanaf de linkerkant. De grootste mogelijkheid om het duel in het slot te gooien, was er tien minuten voor tijd voor Navrátil. De Tsjech versloeg zijn directe tegenstander op snelheid en kon alleen op Roulaux af, maar strandde op de doelman.

De wedstrijd bleef spannend tot het einde en Jong PSV bleef geloof houden in de gelijkmaker. Die viel bijna in de 85e minuut toen Aboukhlal verdekt en vanuit een moeilijke hoek op doel schoot, maar Verhulst pareerde de bal met zijn voet. Doordat ook invaller Orhan Džepar de bal in blessuretijd naast schoof op aangeven van een andere invaller, Maarten Pouwels, bleef het 2-1 in De Adelaarshorst. Door de gunstige uitslagen op de andere velden plaatste Go Ahead Eagles zich daarmee rechtstreeks voor de tweede ronde van de play-offs.

Go Ahead Eagles – Jong PSV 2-1 (2-1)
9. Richard van der Venne 1-0
22. Zakaria Aboukhlal 1-1
35. Jeroen Veldmate 2-1

Scheidsrechter: De heer Van Herk
Toeschouwers: 8.651
Gele kaart: Richard van der Venne, Roland Baas, Jeff Stans (allen Go Ahead Eagles), Maxime Soulas, Mauro Júnior (beiden Jong PSV)