Go Ahead Eagles vol vertrouwen play-offs in na zege op NAC

Door een fraaie 4-1 winstpartij tegen NAC Breda heeft Go Ahead Eagles het reguliere voetbalseizoen 2015/16 afgesloten. Doelpunten van Leon de Kogel (twee keer), Darren Maatsen en Elvio van Overbeek zorgden voor de Deventer treffers.

Ondanks dat beide ploegen al rechtstreeks geplaatst waren voor de tweede ronde van de play-offs voor promotie, weigerden Go Ahead Eagles en NAC Breda er een vrijblijvende wedstrijd van te maken in de Adelaarshorst. NAC Breda begon fel aan het duel, wat binnen vijf minuten gelijk tot een behoorlijke kopkans van Sjoerd Ars leidde. Theo Zwarthoed tikte de inzet van de voormalige Eagles-spits echter over de deklat. De eerste kans voor Go Ahead Eagles – Leon de Kogel schoot via een NAC-been naast – resulteerde indirect in de openingstreffer voor de Deventenaren. De daaropvolgende corner werd uit het strafschopgebied gewerkt door de Bredase defensie, waarna Darren Maatsen de bal in één keer vanaf 25 meter op zijn pantoffel nam. Doelman Jelle ten Rouwelaar had het nakijken: 1-0 in de 8ste minuut. Gedragen door de snelle voorsprong kreeg Go Ahead Eagles daarna meer grip op de tegenstander en werd de voorsprong in de 19de minuut verdubbeld. Na een aanval over links via Kenny Teijsse en Randy Wolters belandde de bal bij Leon de Kogel, die van dichtbij binnen kon koppen: 2-0.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - NAC Breda, Jupiler League, voetbal, seizoen 2015-2016, Stadion De Adelaarshorst, 29-04-2016, GA Eagles-speler Leon de Kogel (l) scoort de 2-0, NAC Breda speler Donny Gorter (m) en NAC Breda keeper Jelle ten Rouwelaar (r) kijken toe
Leon de Kogel kopt de 2-0 tegen de touwen. (Foto: Erik Pasman)

Na de rust schakelde NAC Breda een tandje bij en leek Go Ahead Eagles een kwartier lang overlopen te worden door de ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen. Theo Zwarthoed toonde echter zijn klasse door eerst een inzet van Uros Matic te keren, gevolgd door een redding op een schot van Mats Seuntjens. Ook een geplaatst schot van Danny Verbeek was een prooi voor de Eagles-goalie, die zich kort daarna voor de bal wierp toen Ars voor hem opdook. Tussendoor kreeg ook Go Ahead Eagles een royale kans op een doelpunt. Lars Lambooij vond echter Jelle ten Rouwelaar op zijn pad, waarna ook Leon de Kogel in de rebound de bal tegen de NAC-keeper aan schoot.

Hét kippenvelmoment van de wedstrijd vond plaats in de 61ste minuut. Een daverend applaus van alle NAC- én Eagles-supporters klonk van de tribunes voor NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar, wiens moeder eerder in de week op 61-jarige leeftijd overleed. Ook het You’ll Never Walk Alone dat volgde was een mooie, respectvolle geste richting de Bredase goalie. Het eerbetoon was nog maar nauwelijks ingezet of NAC kreeg wederom een enorme kans via Sjoerd Ars, terwijl Uros Matic kort daarop de lat trof.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - NAC Breda, Jupiler League, voetbal, seizoen 2015-2016, Stadion De Adelaarshorst, 29-04-2016, een ge‘motioneerde NAC Breda keeper Jelle ten Rouwelaar als in de 61e minuut het publiek applausiseert ter nagedachtenis aan zijn moeder die vorige week overleed
Jelle ten Rouwelaar bedankt het Deventer publiek voor een indrukwekkend eerbetoon aan zijn onlangs overleden moeder. (Foto: Erik Pasman)

De vele kansen voor de Bredanaars ten spijt, was het uiteindelijk toch Go Ahead Eagles dat in de tweede helft opnieuw wist te scoren. Leon de Kogel was opnieuw het eindstation om de bal voor de derde keer tegen de touwen te schieten: 3-0 in de 70ste minuut. Een kwartier voor tijd was de topschutter dicht bij zijn derde doelpunt van de avond, maar hij schoof de bal rakelings langs de verkeerde kant van de paal. NAC Breda redde in de 83ste minuut de eer via Kenny van der Weg, waarna invaller Elvio van Overbeek alsnog het kwartet doelpunten voor Go Ahead Eagles vervolmaakte. De buitenspeler trok vanaf rechts naar binnen en schoot de bal in de verre hoek: 4-1 in de 86ste minuut. Het was een mooi slotakkoord van een memorabele voetbalavond, waarin het voetbal zich van zijn respectvolle kant liet zien.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - NAC Breda, Jupiler League, voetbal, seizoen 2015-2016, Stadion De Adelaarshorst, 29-04-2016, spelers van GA Eagles vieren de overwinning

Na de wedstrijd werd tijdens de persconferentie Dennis Bekking gepresenteerd als nieuwe technisch manager van Go Ahead Eagles. Voorzitter Edwin Lugt en Adrie Steenbergen waren in hun nopjes over de aanstelling van Bekking, die zelf ook kort het woord richtte tot de aanwezige media. “Ik ben van: geen woorden, maar daden, dus ik heb ontzettend veel zin om aan de slag te gaan bij deze club”, aldus de nieuwe technisch manager die op 1 mei begint.

Go Ahead Eagles – NAC Breda 4-1 (2-0)
8. Darren Maatsen 1-0
19. Leon de Kogel 2-0
70. Leon de Kogel 3-0
83. Kenny van der Weg 3-1
86. Elvio van Overbeek 4-1

Scheidsrechter: R. Wiedemeijer
Toeschouwers: 9306

Go Ahead Eagles: Theo Zwarthoed; Lars Lambooij, Joey Groenbast, Norichio Nieveld, Xandro Schenk, Robin van der Meer (71. Sven Nieuwpoort); Sander Duits, Kenny Teijsse; Darren Maatsen (68. Elvio van Overbeek), Leon de Kogel (88. Orhan Dzepar), Randy Wolters.

NAC Breda: Jelle ten Rouwelaar; Vlatko Lazic, Luis Pedro, Kenny van der Weg, Donny Gorter (86. Oguzhan Kazanci); Danny Verbeek, Joey Suk, Uros Matic, Lerin Duarte; Enes Ünal (46. Mats Seuntjens), Sjoerd Ars (75. Brandon Robinson).