Govert van Brakel brengt boek uit over Han Hollander
Journalist en radiopresentator Govert van Brakel heeft een boek geschreven over Han Hollander. Het boek met de titel ‘Han Hollander, de eerste radiostem van het Nederlandse voetbal’ beschrijft het bijzondere leven van Han Hollander, één van de belangrijkste clubiconen ooit. In De Adelaarshorst vond vrijdag 27 september de presentatie plaats van het boek.
Vanaf de oprichting van Go Ahead zijn er veel helden, legendes en clubmensen de revue gepasseerd. Maar zonder Han Hollander en zijn vrienden waren deze clubmensen maar gewoon ‘mensen’, zonder de club. Govert van Brakel, eveneens een bekend voormalig radioverslaggever van onder meer ‘Langs de Lijn’, besloot een boek te schrijven over deze legendarische man. Dit boek werd vrijdag 27 september gepresenteerd in De Adelaarshorst, in de nieuwe mooie ruimte dat onder andere fungeert als persruimte en museum.
Rond een uur of twee begint die ruimte in De Adelaarshorst vol te raken met genodigden. Uiteraard zijn nazaten van Han Hollander erbij, maar ook gerenommeerde Eagles-namen als Johnny Oude Wesselink, Dick Schneider en Wietse Veenstra en legendarische voetbalcommentatoren als Eddy Poelman en Evert ten Napel. Als iedereen zit, neemt presentator van dienst Tom van ’t Hek – over bekende radiostemmen gesproken – het woord, waarna eerst de uitgeverij zijn bewondering uitspreekt over het schrijven van het boek en al het onderzoek wat daaraan vooraf ging. Als even later Jan Willem van Dop aan het woord komt – onze algemeen directeur – wordt hem gevraagd of hij kan uitleggen waarom de boekpresentatie juist in De Adelaarshorst zo bijzonder is. “Hij is tóch de man waar het allemaal mee is begonnen”, aldus Van Dop. “Zonder hem was de grote historie die deze club heeft gehad, er helemaal nooit geweest.” Van Dop sluit af met een prachtige boodschap: “De impact die hij op Go Ahead heeft gehad, heeft ons doen besluiten om een standbeeld van Han Hollander te realiseren. Het idee is er om op 4 mei 2025, de dag van de Nationale Dodenherdenking, het standbeeld te onthullen.” Het nieuws wordt met groot gejuich en applaus ontvangen in de zaal. Het geeft de feestelijke dag nóg meer kleur.
In het half uur erna wordt duidelijk dat Han Hollander niet alleen een icoon voor onze club is, maar een icoon voor de sportjournalistiek en voor Nederland op zichzelf. Na zijn tijd bij Go Ahead was Hollander zoals gezegd vaderlands grootste radioverslaggever. In een gesprek tussen Tom van ’t Hek en schrijver Govert van Brakel worden de beweegredenen van Govert om het boek te schrijven duidelijk. “In de Walstraat in Deventer stuitte ik een keer op een herinneringsbord met de naam Han Hollander”, vertelt Govert. “Die naam herkende ik nog van verhalen van mijn vader, die hem de grootste radioverslaggever ooit noemde. Door mijn fascinatie voor de radio en de hele wereld eromheen, besloot ik aan mijn research te beginnen.” Zo kwam aan het licht dat Hollander een belangrijke rol als verslaggever had op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Duitsland was op dat moment in handen van Adolf Hitler. Hollander vond het geweldig in Berlijn en kreeg na het toernooi een oorkonde van propagandaminister Goebbels voor zijn bewezen diensten tijdens De Spelen. Nadat de Duitsers in 1940 Nederland binnenvielen, nam omroepbaas Willem Vogt het zekere voor het onzekere: een aantal Joodse AVRO-medewerkers – onder wie Hollander – werd ontslagen, in zijn geval zogenaamd, omdat er wegens gebrek aan sportgebeurtenissen voor hem geen werk meer zou zijn. Han Hollander dacht veilig te zijn met zijn ondergetekende oorkonde, maar dat bleek helaas niet zo te zijn.
Het boek over Han Hollander is dus niet alleen een mooi en indrukwekkend portret over de oprichter van onze club, maar ook een onthullend verhaal over de Nederlandse voetbalgeschiedenis en de Nederlandse omroepwereld. Aan het eind van de bijeenkomst wordt eveneens een icoon binnen de Nederlandse voetbalgeschiedenis naar voren gevraagd, want dat mag je iemand noemen die Nederland naar de finale van een Wereldkampioenschap voetbal heeft gecoacht. Bert van Marwijk, natuurlijk ook een volksjongen uit Deventer, krijgt de eer om het eerste exemplaar van ‘Han Hollander, de eerste radiostem van het Nederlandse voetbal’ in ontvangst te mogen nemen. Govert van Brakel overhandigt het boek aan Van Marwijk met de tekst: “Aan een clubicoon, een boek óver een clubicoon…” Bert van Marwijk is onder de indruk van de overhandiging: “Ik moet zeggen dat ik dit wel héél bijzonder vind. Ik heb de naam van Hollander vaak gehoord en heb me er de afgelopen tijd wat meer in verdiept. Ook heb ik jou (Govert, red.) als verslaggever vaak gehoord en vindt het daarom een enorme eer om dit boek als eerste te ontvangen.” De bijeenkomst en het bijbehorende verhaal die door Van Brakel is vertelt, geeft aan dat het boek ook (en misschien vooral) voor Eagles-supporters bijna een must-read is.
‘Han Hollander, de eerste radiostem van het Nederlandse voetbal’ is in verschillende boekhandels te verkrijgen.
Fotografie: Erik Pasman Archiefmateriaal: Nationaal Archief