Zijn Griekse inborst – verwend door de zon – moet gehuild hebben tijdens de eerste echte herfstwedstrijd van het seizoen. Het resultaat was ook al niet om vrolijk van te worden: een 5-2 thuisnederlaag tegen De Graafschap. Lichtpuntje voor Michalis Spiridakis was dat hij scoorde namens Go Ahead Eagles Onder-17.

Hoewel de thuisploeg in Wesepe worstelde tegen de leeftijdgenoten van De Graafschap, bracht nummer 10 Spiridakis zijn team vlak voor rust op voorsprong (2-1). Kort daarna kreeg Quiermo Dumay van dichtbij een enorme kans de marge te vergroten, maar de aanvaller werkte de bal uit een voorzet van Rehwin Nandpersad over het doel.

Was die poging raak geweest, dan was wellicht een ‘andere wedstrijd’ ontstaan. Feit was dat de thuisploeg het na rust op vele fronten aflegde. De Graafschap was vooral sterker in de duels en liep uit naar een ruime zege. Een mentale kwestie, volgens trainer Jan Kromkamp. “Je moet je elke week bewijzen.”

Spiridakis is in elk geval gemotiveerd dit te doen. Op linksbuiten, rechtsbuiten of vanaf het middenveld. Desnoods als controleur, maar de halve Griek prefereert een aanvallende positie. Hij was bij Go Ahead Eagles zaterdag de enige basisspeler die dit jaar is ingestroomd in de voetbalopleiding. Afkomstig van FC Zutphen, waar hij eerder al de belangstelling wekte van De Graafschap en FC Twente.

“Maar ik wilde met mijn vrienden blijven voetballen. Waarom ik wél voor Go Ahead Eagles koos? Omdat een vriend van mij er ook voetbalt: Amrish Lachman. We zitten bij elkaar in de klas op het Isendoorn College in Warnsveld en zijn teamgenoten in de Onder-17. Het is fijn dat ik al iemand kende. Via Amrish maakte ik makkelijker kennis met mijn andere teamgenoten. Nu kan ik het met iedereen goed vinden.”

Spiridakis – Griekse vader, Nederlandse moeder – woonde tot zijn elfde op Kreta. Hij voetbalde bij de kleine club AOT uit Timbaki. Hij mist het warme weer, maar hoopt via het voetbal ooit terug te keren naar de zon. “Ik wil het eerste van Go Ahead Eagles halen en in de eredivisie voetballen. Misschien komt er dan wel een mooie buitenlandse club langs. Olympiakos, dat zou prachtig zijn.” Eerst maar eens de boel op de rit krijgen bij het O17-elftal, dat uit vijf wedstijden slechts drie punten pakte. Volgens Spiridakis is het recept simpel: “Hard werken en soms goed op je donder krijgen. Dat is helemaal niet erg.”

Karakteristiek:
Eerste divisie: Go Ahead Eagles O17 – De Graafschap O17 2-5 (2-1). Doelpunten GAE: Olaf Kok, Michalis Spiridakis.