Marlo de Groot begint maandagavond met de beloften aan de tweede seizoenshelft (bij VV Oene tegen Fortuna Sittard). De aanvoerder, die als verdediger ooit 21 keer scoorde in een seizoen, heeft een traptechniek à la Frank de Boer en smult van spijkerharde verdedigers. “Er moet iemand zijn die zegt: tot hier en niet verder.”

 

Hoewel hij net te jong is om Frank te Boer te hebben zien voetballen, kent hij uiteraard de beelden. De weergaloze crosspass van de verdediger op Dennis Bergkamp, die de bal op het WK ’98 promoveerde tot een van de mooiste doelpunten uit de Nederlandse geschiedenis. “Frank de Boer had een geweldige trap”, weet De Groot. “Een groot compliment om met hem vergeleken te worden.”

Na trainingen schaaft hij geregeld aan zijn traptechniek, hoewel hij er niet urenlang extra op traint, zoals bijvoorbeeld specialist Pierre van Hooijdonk deed. De afstandsschoten van De Groot zijn hoe dan ook een wapen. Zijn eerste taak is echter tegenhouden. Vorig seizoen als centrale verdediger, nu als linksback. “Ik speel waar de trainer me nodig heeft.”

(foto: Niels Breider)

 

Tikje uitdelen

De twintigjarige Apeldoorner bewondert een man als Laurent Koscielny van Arsenal. “Voetballend heel sterk en verdedigend keihard. Koscielny laat nooit over zich heen lopen.” Ook De Groot kan, als het moet, stevig ingrijpen. “Er moet iemand zijn die zegt: tot hier en niet verder. Of ik dat ben bij de beloften? Er zijn meer jongens die het kunnen, maar ik houd zeker van man-tegen-mangevechten. Soms moet je een tikje uitdelen, even laten zien dat je er bent.”

De Groot brengt de bekerfinale in herinnering die hij speelde met AGOVV C1. “Het was bijna tijd, ik had al geel op zak en het stond 1-1. Een speler van de tegenstander, Quick ’20, brak door. Ik kon kiezen: hem een-op-een met de keeper laten komen, of ingrijpen. Ik pakte hem vast en mocht vertrekken. Het bleef 1-1 en we wonnen na penalty’s.”

De Groot voetbalde bijna zijn hele jeugd – op een seizoen PEC Zwolle na – bij AGOVV. Als C-junior scoorde hij in een seizoen 21 keer. “Allemaal vrije trappen en afstandsschoten.” De verdediger kroonde zich ermee tot topscorer.

(foto: Erik Pasman)

 

Motorcross

Tot zijn twaalfde combineerde hij voetballen met motorcross. Er moest worden gekozen, want beide sporten blijven doen zat er niet in. “Als pupil voetbal je ’s ochtends. Kon ik ’s middags naar de cross. In de junioren lukte dat niet meer en koos ik, vooral vanwege mijn vrienden, voor voetbal. Terwijl sommigen zeiden dat ik meer talent had voor motorcross.”

De realiteit is dat hij alweer bijna drie jaar in het roodgeel speelt. Eén seizoen in de A1 en sinds vorig seizoen in Jong. School was in elk geval niet meer te combineren met voetballen. De Groot rondde een opleiding tot timmerman af en oriënteert zich op een nieuwe studie. Als magazijnmedewerker verdient hij een centje bij.

De aanvoerder heeft zin in de tweede seizoenshelft. “Met de 6-5 overwinning op Willem II, eind november, vonden we aansluiting bij de middenmoot. Jammer dat we de laatste wedstrijd voor de winterstop met 2-1 verloren van Fortuna Sittard. Volstrekt onnodig, door persoonlijke fouten gaven we die wedstrijd uit handen.” Uitgerekend Fortuna is morgen de tegenstander. “Een mooie kans om direct revanche te nemen.”

30 januari, 18.30 uur (Deventerweg 2, Oene): Go Ahead Eagles 2 – Fortuna Sittard 2