Halve finale bekertoernooi een feit na 0-2 zege op NEC

Strijd, passie en volop kansen. Saai was het vanavond zelden in het Goffertstadion, waar NEC en Go Ahead Eagles het in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker tegen elkaar opnamen. Doelpunten van Luuk Brouwers en Giannis Botos zorgden ervoor dat Go Ahead Eagles de halve finale van het bekertoernooi bereikte en het begin maart in De Adelaarshorst mag opnemen tegen Ajax of PSV.

Go Ahead Eagles begon gelijk aardig aan het duel in het Goffertstadion en liet na zeven minuten de eerste doelpoging noteren. Iñigo Córdoba krulde de bal van afstand over het doel van de Nijmegenaren. Een minuut later probeerde ook Souffian El Karouani het van afstand, maar het schot was een makkelijke prooi voor Andries Noppert. De Eagles-doelman moest in de twaalfde minuut wél alles uit de kast halen om Elayis Tavsan van scoren te houden, nadat hij van dichtbij mocht schieten na een counter van NEC. Kort daarop leidde Noppert zelf een kans in voor Ali Akman, maar de keeper voorkwam vervolgens met een redding de openingstreffer van de Nijmegenaren.

Die openingstreffer kwam uiteindelijk in de 19e minuut op naam van Luuk Brouwers, die een penalty onberispelijk raak schoot nadat Córdoba in het zestienmetergebied aan zijn shirt onderuit was getrokken: 0-1. Amper twee minuten later werd Noppert weer aan het werk gezet en een hard schot van El Karouani onschadelijk maakte. Nog binnen het half uur slaagde Go Ahead Eagles er in om de voorsprong te verdubbelen. Met een prachtige assist legde Córdoba de bal panklaar voor Giannis Botos, die koelbloedig raak schoot: 0-2.

Een fout van NEC-doelman Danny Vukovic leidde bijna de 0-3 van Go Ahead Eagles in. De NEC-doelman leverde de bal zomaar in bij Córdoba, die met een schitterende lob de paal raakte. De laatste tien minuten voor rust verhoogde NEC de druk op de Eagles-defensie in een poging de aansluitingstreffer te forceren. De beste mogelijkheid was in de extra speeltijd voor Édgar Barreto, die zijn schot van dichtbij op een rood-gele muur uiteen zag spatten.

Netherlands: Nec Vs Go Ahead Eagles

De paal stond ook in het begin van de tweede helft een derde Eagles-treffer in de weg nadat Ragnar Oratmangoen het Nijmeegse doel onder vuur nam. Een vrije trap van Philippe Rommens trof eveneens geen doel doordat Vukovic de bal maar nét over de lat wist te tillen. De eerste Nijmeegse kans in de tweede helft kwam op naam van de koud ingevallen Wilfried Bony, die gelijk met zijn eerste balcontact van de wedstrijd gevaar wist te stichten. Het schot van de spits werd echter door een prima reflex van Noppert uit de hoek van het Eagles-doel getikt.

NEC zette in het laatste half uur van de wedstrijd aan, maar verder dan doelpogingen van El Karouani (schot over), Lasse Schöne (vrije trap over) en Bony (schot geblokt) kwamen de Nijmegenaren niet. Aan de overzijde was Bas Kuipers dreigend na een afgeslagen voorzet, maar het schot van de Eagles-captain werd gepakt door de NEC-doelman.

De laatste kansen van het bekerduel waren voor Bart van Rooij (kopbal net naast) en Marc Cardona, die in de extra speeltijd zijn inzet gekeerd zag worden door Vukovic. Go Ahead Eagles stapte in het Goffertstadion met een 0-2 overwinning van het veld, waardoor het zich verzekerd weet van een thuiswedstrijd in de halve finale van het bekertoernooi tegen Ajax of PSV.

Wedstrijdkarakteristieken

NEC – Go Ahead Eagles 0-2 (0-2)
19′ Luuk Brouwers 0-1 (strafschop)
27′ Giannis Botos 0-2

Scheidsrechter: Makkelie
Gele kaart: Édgar Barreto (NEC), Luuk Brouwers, Mats Deijl (beiden Go Ahead Eagles)

NEC: Danny Vukovic; Bas van Rooij, Iván Márquez, Cas Odenthal, Souffian El Karouani; Lasse Schöne, Édgar Barreto (60′ Jonathan Okita); Elayis Tavsan, Mikkel Duelund, Magnus Mattsson; Ali Akman (60′ Wilfried Bony / 86′ Rodrigo Guth).

Go Ahead Eagles: Andries Noppert; Cuco Martina (63′ Boyd Lucassen), Jay Idzes, Joris Kramer, Bas Kuipers; Philippe Rommens, Giannis Botos (63′ Gerrit Nauber), Luuk Brouwers; Iñigo Córdoba (83′ Martijn Berden), Isac Lidberg (83′ Marc Cardona), Ragnar Oratmangoen (90+2′ Mats Deijl).

Fotografie: Erik Pasman