Eerste Selectie

Hans de Koning nieuwe hoofdtrainer van GA Eagles

Hans de Koning is tot het einde van het seizoen aangesteld als hoofdtrainer van Go Ahead Eagles. De oud-doelman is daarmee de opvolger van Dennis Demmers, met wie Go Ahead Eagles vandaag definitief een akkoord bereikte over de afwikkeling van zijn contract. Morgen (dinsdag) zal De Koning voor de eerste keer de training bij Go Ahead Eagles leiden.

Hans de Koning is geen onbekende in Deventer. De voormalige keeper van AZ en FC Twente was in de jaren negentig al eens keeperstrainer van Go Ahead Eagles. “Dat was in een periode dat Jan Bos, René Grotenhuis en Oscar Moens de keepers waren in Deventer”, vertelt de geboren Rotterdammer. “Ab Fafié was trainer van de club. Ik was destijds jeugdtrainer bij FC Twente en had een paar ochtenden over om de keepers van Go Ahead Eagles te trainen. Dat heb ik een jaar gedaan. De weg naar het trainingsveld ken ik dus al een beetje…”

Nadien stond De Koning als hoofdtrainer voor de groep bij Fortuna Sittard, FC Dordrecht, FC Oss, AGOVV Apeldoorn, Helmond Sport en FC Volendam. Aan dat rijtje kan hij dus nu (opnieuw) Go Ahead Eagles toevoegen. “Ik heb er veel zin in”, zegt hij over zijn aanstelling als hoofdtrainer in Deventer. “Go Ahead Eagles is een warme club met traditie. Bovendien staat er een spelersgroep waarmee je als trainer iets kunt. Go Ahead Eagles is een volksclub en daar zullen we op het veld naar moeten handelen door onze ziel en zaligheid in de strijd te gooien. Dat is het uitgangspunt. Of het aan het eind van de rit voldoende is voor succes, is punt twee, maar het moet wel de uitdaging zijn.”

Als trainer van FC Volendam vormde Go Ahead Eagles in 2013 tot twee keer toe een struikelblok voor Hans de Koning in de strijd om promotie naar de Eredivisie. “Wij konden met FC Volendam op de laatste speeldag kampioen worden in Deventer”, blikt hij terug. “Maar toen we de Adelaarshorst binnenkwamen, stonden we al met 1-0 achter. Een aantal spelers van mijn elftal kon moeilijk omgaan met de omstandigheden, waardoor we verloren en SC Cambuur kampioen werd. We kregen een herkansing in de finale van de play-offs. Maar ook in de heenwedstrijd was Go Ahead Eagles in Deventer beter dan ons en zette het publiek de wedstrijd op zijn kop. Thuis hebben we dat met FC Volendam niet meer recht kunnen zetten.”

De kracht van de supporters in Deventer ziet De Koning eveneens als een belangrijk wapen nu hij trainer van Go Ahead Eagles is. “De Adelaarshorst hoort een onneembare vesting te zijn. Het publiek moet niet alleen een twaalfde man zijn voor het elftal, maar ook een dertiende en veertiende man. We krijgen met Go Ahead Eagles nog vijf thuiswedstrijden en de play-offs. We moeten sowieso in die duels uitstralen dat we onverslaanbaar zijn. De samenwerking met het publiek is daarbij hard nodig, de spelers op het veld moeten vleugels krijgen van de sfeer in het stadion.”

Zijn vuurdoop als hoofdtrainer van Go Ahead Eagles beleeft De Koning aanstaande zondag in zijn geboorteplaats Rotterdam, waar koploper Sparta de tegenstander zal zijn. “Ik heb Sparta afgelopen vrijdag zien spelen tegen Telstar. Het is een stabiele ploeg die niet voor niets bovenaan staat. Maar er is voor een trainer geen mooier affiche om te debuteren dan tijdens deze wedstrijd. We hebben met Go Ahead Eagles niks te verliezen in Rotterdam.”

Terug naar overzicht