Maar liefst vier gouden scharen, ‘aangevlogen’ door mascotte Harly, knipten het lint door bij de opening van het speciale Cruyff Court op Plurynlocatie Het Hietveld in Beekbergen. Het symboliseerde hoe blij Het Hietveld is met zijn nieuwste aanwinst. Spelers, staf en mascotte van Go Ahead Eagles waren vanuit de samenwerking tussen Pluryn en Go Ahead Eagles dinsdag getuige van het heugelijke moment.

Pluryn, locatie Het Hietveld ondersteunt mensen met een licht tot matig verstandelijke beperking en complexe gedragsproblematiek. “De realisatie van dit Cruyff Court is een droom die uitkomt”, weet Stefan Rutgers, projectleider bij Pluryn. “Een sportgelegenheid als deze draagt bij aan de lichamelijke maar vooral ook aan de geestelijke vitaliteit. Maar bovenal: Sport verbindt! Iedereen die hier komt voetballen is gelijk. En daardoor krijgen bewoners de kans om zoveel mogelijk onderdeel te zijn van de samenleving.”

Direct na de officiële opening van het Cruyff Court speelt het team Hietveld All Stars een wedstrijd samen met spelers van de selectie van Go Ahead Eagles. De profclub uit Deventer kent al voor het tweede seizoen een samenwerking met Pluryn en is daarom eregast bij de opening. “Go Ahead Eagles betekent meer dan voetbal alleen”, weet trainer Leon Vlemmings. “Sport is zoveel breder dan winst of verlies. Je laat ook zien hoe je met elkaar omgaat en daarom is dit soort activiteiten zo belangrijk.”


De genodigden, waaronder de selectie en staf van Go Ahead Eagles, luisteren aandachtig naar het levensverhaal van een van de bewoners van Het Hietveld. (Foto: Marc van Veen)

De fitte selectie van de Eagles is verrast door de sportieve prestaties van de Hietvelders. Maar vooral de strijd die de bewoners dagelijks met zichzelf en de maatschappij aangaan maakt indruk op de jonge spelers. Middenvelder Tim Hölscher (22) had dit van te voren niet verwacht: “Zo zie je maar weer dat het niet vanzelfsprekend is om gewoon gezond te zijn en aan topsport te kunnen doen, zoals wij als team kunnen.”

Samen zorgen dat je beter wordt, is iets waar ook coach Vlemmings bij zijn selectie op hamert. “Men denkt dat fouten maken in de topsport ‘not done’ is”, vertelt. “Natuurlijk is het balen als er iets mis gaat maar ik wil wel de omgeving creëren waarin mijn selectie fouten durft te maken en daar dus van leert.”

Iets dat zeker ook geldt voor de sporters op Het Hietveld Cruyff Court. Want hoewel iedereen in zijn leven hindernissen ervaart, is voor Hietvelders de weg naar ‘gewoon huisje, boompje, beestje’ ook al een vorm van topsport.


De spelers van Go Ahead Eagles in gemengde teams actief tegen en met de Hietveld All Stars. (Foto: Marc van Veen)