Eerste Selectie

Het jaar 2021 in tien momenten…

Op de laatste dag van 2021 kunnen we alleen maar zeggen: wát een jaar! Het was een jaar waarin we op meerdere fronten heen en weer werden geslingerd: tussen hoop en vrees, tussen publiek en geen publiek, tussen promotiestress en promotievreugde! Oudejaarsdag is dan ook een uitgelezen moment om aan de hand van tien momenten nog één keer terug te blikken op een memorabel kalenderjaar 2021, inclusief een goalcompilatie van álle goals die door Go Ahead Eagles zijn gescoord in de eerste seizoenshelft van 2021/2022.

5 januari

Go Ahead Eagles begint het jaar met vertrouwen én met kopzorgen. De ploeg van Kees van Wonderen eindigt 2020 uitstekend, met drie overwinningen en een gelijkspel in december. Dat goede gevoel maakt echter al snel plaats voor vertwijfeling, als een corona-uitbraak de rood-gele selectie treft. Zonder maar liefst tien ‘corona-afwezigen’ reist Go Ahead Eagles af naar Jong PSV, waar tegen alle verwachtingen in en met het nodige kunst- en vliegwerk wordt gewonnen: 2-3. Een invalbeurt van de vijfde doelman in de slotfase van de wedstrijd is tekenend voor het personele malheur van de bezoekers uit Deventer, die het ook (nog steeds) moeten stellen zonder de steun van het publiek…

 

Netherlands: Jong Psv Vs Go Ahead Eagles

2 februari

‘We waren er gewoon niet bij vandaag. Dat we verloren hebben doet me helemaal niks…’ Het zijn de woorden van Kees van Wonderen na afloop van Go Ahead Eagles – FC Volendam (1-3). Een dag eerder wordt de club in diepe rouw gedompeld na het overlijden van Jax Michaelis, het zes maanden oude zoontje van doelman Mitchel Michaelis. Hij overlijdt aan de gevolgen van een zeldzame stofwisselingsziekte. Een dag later komen de spelers van Go Ahead Eagles en FC Volendam het veld op in speciale t-shirts, om steun te betuigen aan hun (oud-)teamgenoot Mitchel en zijn vriendin.

Netherlands: Go Ahead Eagles Vs Fc Volendam

23 april

Als een trein dendert Go Ahead Eagles in de tweede seizoenshelft door de Keuken Kampioen Divisie. Overwinning na overwinning, clean sheet na clean sheet. Door de 0-1 zege bij Jong FC Utrecht stijgt het team zelfs naar de derde plek op de ranglijst, met zes punten achterstand op promotieplek twee. Maar deze avond gaat pas echt de boeken in door de 24e clean sheet van Jay Gorter. Hiermee verbreekt hij het vijftig jaar oude clean sheet record van de legendarische doelman Tonny van Leeuwen (23). En dat in Gorters debuutseizoen als eerste doelman…

Netherlands: Jong Fc Utrecht Vs Go Ahead Eagles

1 & 2 mei

Met een jaar uitstel viert Go Ahead Eagles samen met zijn supporters 100 jaar Vetkampstraat. Credo: ‘Als de supporters niet naar de club mogen komen, komt de club naar de supporters!’ 160 vrijwilligers brengen ruim 4.000 wedstrijdpakketten naar rood-gelen in het hele land. Ook huidige spelers en clublegendes helpen een handje mee. De kers op de feesttaart volgt op zondag: de jubilaris verslaat Helmond Sport in schitterende retrotenues met 5-1. Als er een week later ook van NEC gewonnen wordt, is het gat met nummer twee De Graafschap op de laatste speeldag nog maar twee punten…

Netherlands: Go Ahead Eagles Vs Helmond Sport

12 mei

De bookmakers geven Go Ahead Eagles precies 15% kans om vandaag te promoveren. Het wordt echter een apotheose die zelfs de wedkantoren niet hadden zien aankomen. Bas Kuipers knikt zijn ploeg in de slotfase naar de overwinning op Excelsior, waarna het grote wachten kan beginnen. Door een stortbui en een tijdelijke wedstrijdstaking moet concurrent De Graafschap namelijk nog een uur spelen. Vanuit de spelersbus, kleedkamer en het kunstgras in Rotterdam zien spelers en staf tot hun grote vreugde hoe Helmond Sport standhoudt op De Vijverberg: 0-0. De onvoorstelbare promotie is een feit en wordt tot ’s ochtends laat gevierd op De Brink en bij Hotel Deventer.

Netherlands: Excelsior Vs Go Ahead Eagles

9 juni

Technisch manager Paul Bosvelt maakt zich op voor een drukke transferzomer. Na het recordseizoen – meeste punten én hoogste klassering uit de clubgeschiedenis – wordt er flink getrokken aan de parels van de Deventer selectie. Sam Beukema (AZ) en Jay Gorter (Ajax) maken toptransfers naar de vaderlandse top. Hun vervangers heten Gerrit Nauber en Warner Hahn. Samen met acht andere zomerse aanwinsten komen zij Go Ahead Eagles versterken in de strijd om lijfsbehoud in de Eredivisie. De Spaanse aanvaller Iñigo Córdoba sluit de rij van zomerse transfers.

Presentatie Inigo Cordoba

13 augustus

Back where we belong. De tekst op het prachtige doek van Sfeerteam ADHD had niet treffender kunnen zijn. Want: hij leest twee kanten op. Go Ahead Eagles is terug in de Eredivisie, maar belangrijker nog: de supporters zijn na een jaar eindelijk terug in hun Adelaarshorst. Tegen sc Heerenveen moet de thuisploeg precies een helft wennen aan het niveau van de Eredivisie en verliest daardoor tijdens de seizoenouverture met 0-1. Dat weerhoudt het publiek er niet van hun helden te trakteren op een staande ovatie na afloop. ‘Nog 33 te gaan’, willen ze daarmee zeggen.

Netherlands: Go Ahead Eagles Vs Sc Heerenveen

19 september

‘BOOOOTOOOOOOOOOOOOOOOOOOS!’ Het hardnekkige gerucht gaat dat de stembanden van het verslaggeversduo van Salland 1 nog steeds aan het bijkomen zijn van de 76e minuut van Go Ahead Eagles – PEC Zwolle. Ze moeten immers boven een orkaan van geluid uitkomen om hun luisteraars op de hoogte te brengen van de – zo zou later blijken: winnende – treffer van Giannis-Foivos Botos. Go Ahead Eagles is terug in de Eredivisie en de eerste derbyzege is binnen. Het zijn prachtige weken aan de Vetkampstraat.

Jaar In 10 Momenten 19 September

7 november

Oktober blijkt een droommaand voor Go Ahead Eagles. Onder meer door spectaculaire zeges op Heracles Almelo (4-2 met uiteindelijk negen man), Vitesse (1-2 door een penalty in blessuretijd) en Fortuna Sittard (4-3 na een geweldige comeback). Als klap op de vuurpijl wordt Luuk Brouwers als allereerste speler van Go Ahead Eagles ooit benoemd tot Eredivisie Speler van de Maand. Ook november begint uitstekend, als de paarse vechtmachine met 0-0 gelijkspeelt in de Johan Cruijff Arena. Een punt pakken bij Ajax, dat is Go Ahead Eagles in de geschiedenis van het betaald voetbal nooit eerder gelukt…

Netherlands: Ajax Vs Go Ahead Eagles

21 november

Go Ahead Eagles komt thuis van een dubbel koude kermis. De 0-1 nederlaag tegen FC Groningen is teleurstellend, maar het decor waarin het gebeurt stemt nog veel treuriger. Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen draait het demissionaire kabinet de voetbalstadions weer op slot. Zo begint én eindigt Go Ahead Eagles het jaar 2021 in Eindhoven, beide keren zonder publiek. Het verschil in tegenstander is er wel, dankzij een uitzonderlijke prestatie van het korps van Van Wonderen, daarbij (op afstand) volop gesteund door de achterban. Maar de volledige tekst op het spandoek op de foto blijft overeind: Football without fans is nothing.

Jaar In 10 Momenten 21 November

Goalcompilatie eerste seizoenshelft 2021/2022

Terug naar overzicht