Met een historisch gelijkspel (1-1) tegen Ferencváros in de eerste voorronde van de Europa League is het seizoen 2015/2016 officieel begonnen voor Go Ahead Eagles. ‘Man of the Match’ Bart Vriends smaakte de eer om het eerste Deventer doelpunt in Europa ooit op zijn naam te schrijven.

Er was weken van tevoren al veel gezegd en geschreven over de rentree van Go Ahead Eagles in Europa. Vijftig jaar na het befaamde tweeluik tegen Celtic troffen de Deventenaren opnieuw een tegenstander die groenwitte clubkleuren voert: Ferencváros, meervoudig kampioen van Hongarije en afgelopen seizoen als tweede geëindigd in de competitie. Dat het een heet avondje zou worden in Emmen, stond op voorhand al vast. Met temperaturen om en nabij de 35 graden was van aangenaam voetbalweer nauwelijks sprake. Het weerhield ruim zesduizend roodgelen er niet van om een reis van anderhalf uur te aanvaarden richting Drenthe en daar een waar volksfeest te ontketenen in en rond de Jens Vesting.

Dat in Europa andere wetten gelden dan in de Nederlandse competitie, werd al snel duidelijk. Terwijl de Deventer aanhang de sfeer van de Adelaarshorst ook in Emmen fantastisch tot leven wist te brengen, lag de bal al na drie minuten achter doelman Erik Cummins na de eerste de beste kans voor Ferencváros. Linksbuiten Roland Lamah ontsnapte aan de aandacht van de Eagles-defensie en legde de bal terug op aanvallende middenvelder Zoltán Gera, die doeltreffend afrondde: 0-1. Gesteund door de vroege voorsprong leunde de Hongaarse formatie van de Duitse trainer Thomas Doll rustig achterover en liet Go Ahead Eagles het spel maken. Kopballen van Bart Vriends en Teije Ten Den misten de juiste richting en een volley van Deniz Türüç verdween over het doel van Hongaars international Denes Dibusz. Een schot van Randy Wolters, de nieuwe linksbuiten van Go Ahead Eagles, verdween in de handen van de Hongaarse goalie.

Ferencváros was dreigend via een schot van Cristian Ramirez en een vrije trap van Roland Varga. Gera had na een half uur ook bijna de 0-2 op zijn schoen na een voorzet van Varga, maar Cummins hield Go Ahead Eagles met een knappe redding in de wedstrijd. De hardwerkende Deventenaren kregen op slag van rust alsnog hun felbegeerde, historische doelpunt. Nadat rechtsbuiten Elvio van Overbeek nog naast had gekopt na een voorzet van Wolters, was het captain Vriends die de eerste Europese treffer ooit voor Go Ahead Eagles binnenkopte na een hoekschop van Jerry van Ewijk: 1-1.

Ook in de tweede helft deed Go Ahead Eagles niet onder voor de Hongaarse topclub. Doelpogingen waren na rust echter schaars. Terwijl een verfrissend en welkom briesje zich steeds meer meester maakte van de Jens Vesting in Emmen, bleef de entourage in Emmen warm en passievol doordat de duizenden roodgele getrouwen uit Deventer en omgeving uit volle borst hun Kowet bleven ondersteunen. Naarmate het duel vorderde en de schemering langzaam neerdaalde over Emmen leken beide ploegen vrede te hebben met een punt. Go Ahead Eagles was nog het dichtst bij de winnende treffer. Met nog een paar minuten op de klok waagde Van Overbeek het eens met een schot van afstand, dat ternauwernood door Dibusz over zijn doel werd getikt. Met een historisch gelijkspel als uitgangspositie reizen Dennis Demmers en zijn mannen volgende week af naar Boedapest in een poging de tweede voorronde van de Europa League te bereiken.

Go Ahead Eagles – Ferencváros 1-1 (1-1)

3. Zoltán Gera 0-1

45. Bart Vriends 1-1

Scheidsrechter: Craig Pawson (Eng)

Toeschouwers: 6248

Gele kaart: Deniz Türüç, Xandro Schenk, Sander Duits (allen Go Ahead Eagles)

Go Ahead Eagles: Erik Cummins; Sven Nieuwpoort, Bart Vriends, Xandro Schenk, Kenny Teijsse; Jerry van Ewijk (63. Jeffrey Rijsdijk), Deniz Türüç, Sander Duits (74. Lars Lambooij); Elvio van Overbeek, Teije ten Den (83. Alex Schalk), Randy Wolters.

Ferencváros: Denes Dibusz; Cristian Ramirez, Michal Nalepa, David Mateos Ramajo, Leandro Marcolini; Gábor Gyömber, Somalia (87. Atila Busai); Roland Varga (79. Dominik Nagy), Zoltán Gera, Roland Lamah Conde (80. Roland Ugrai); Dániel Böde.