Nieuws Algemeen

Honderd jaar geleden: Go-Ahead landskampioen seizoen 1921/22

Gisteren, 9 juli, was het een heuglijke dag voor DVV Go-Ahead. Precies 100 jaar geleden, op 9 juli 1922, werd Go-Ahead voor de tweede keer kampioen van Nederland.

Na de eerste landstitel van 1917 trekt Go-Ahead de lijn van sportief succes door. Ook in 1918, 1919, 1920, 1921 en 1922 wordt de ploeg weer kampioen van het Oosten. Daardoor mag Go-Ahead telkens met de kampioenen van de andere drie regio’s (Noord, Zuid en West) strijden om de landstitel. Steeds lukt dat (soms net) niet, tot in 1922.

Tekst gaat verder onder video.

Video: FoxHusky

Tegenstanders dat jaar zijn Be Quick (Groningen, Noord), NAC (Breda, Zuid) en Blauw Wit (Amsterdam, West). Het is een uiterst spannende competitie – alle ploegen verliezen punten tegen elkaar – met een vreemd verloop. Be Quick stroomt pas erg laat in en de hitte van die zomer speelt de ploegen flink parten. Enkele wedstrijden worden vanwege de te hoge temperaturen zelfs uitgesteld.

Daardoor is de kampioenscompetitie pas in het eerste weekend van juli afgelopen, althans: dat is de bedoeling … De laatste wedstrijd, Be Quick-Blauw Wit op 2 juli, eindigt in 1-2, en daardoor eindigen Blauw Wit en Go-Ahead allebei op 7 punten. Go-Ahead heeft een iets beter doelsaldo (8-7 om 7-7) en is in de twee onderlinge duels ook nipt sterker geweest (1-0 in Deventer en 1-1 in Amsterdam). Toch komt er volgens de reglementen – die trouwens niet eenduidig zijn en nog tot een discussie aanleiding geven! – een beslissingswedstrijd en duurt het nog een week langer alvorens de nieuwe kampioen bekend wordt.

Finale 1921 1922 (2)

De beslissingswedstrijd wordt gespeeld op 9 juli, op neutraal terrein. Dat wordt het dan nog nieuwe Gemeentelijk Sportpark in Hilversum. Het wordt een uitputtingsslag, onder moeilijke omstandigheden met van tijd tot tijd een stevige wind en regen. In negentig minuten wordt er niet gescoord, en dus moet er verlengd worden. Lang lijkt het erop dat ook die verlenging in 0-0 eindigt en dat de beide kemphanen zelfs nog een vierde duel moeten spelen. Zover komt het echter niet: drie minuten voor tijd passeert Gradus van Putten op links enkele tegenstanders en geeft de bal voor. Wim Roetert loopt hem binnen en brengt zo de beslissing. Go-Ahead is weer kampioen van Nederland.

Meer beelden van de kampioenswedstrijd tussen Go-Ahead en Blauw Wit zijn via deze link te bekijken op het open mediaplatform van Open Beelden. Een deel van de selectie van 1921/1922 vierde in 1917 ook de eerste landstitel van Go-Ahead. Een fraaie poster van dit kampioenselftal is (met of zonder houten frame) via deze link als pre-order te bestellen in de webshop. Of via deze link als t-shirt.

Foto’s: Archief DVV Go-Ahead

Finale 1921 1922 (1)
Terug naar overzicht