IJsselderby opnieuw prooi voor GA Eagles

Evenals vorig seizoen is Go Ahead Eagles erin geslaagd om de Deventer editie van de IJsselderby winnend af te sluiten. Na een overrompelende beginfase won de ploeg van Foeke Booy met 3-2 van PEC Zwolle.

Vorig seizoen schoot Go Ahead Eagles tijdens de IJsselderby uit de startblokken om PEC Zwolle in de beginfase volledig te overrompelen. Deze keer was het bij vlagen niet anders. Spelend richting de B-Side mochten de Deventenaren in het eerste kwartier twee doelpunten verwelkomen. Een beslissende rol was daarbij weggelegd voor ‘Man of the Match’ Fernando Lewis. Eerst was de linksbuiten aangever bij de 1-0 van Jeffrey Rijsdijk, die de bal na zeven minuten eenvoudig langs doelman Warner Hahn kon plaatsen. Kort daarop fungeerde Lewis zelf als afmaker door de bal van dichtbij tegen de touwen te schieten: 2-0 in de 14de minuut.

gaezwo01

Het tweede kwartier van de wedstrijd was echter voor PEC Zwolle, dat vanuit het niets terugkwam in de wedstrijd. Na een afgeslagen corner poeierde Stef Nijland de bal van grote afstand langs de aan de grond genagelde Erik Cummins: 2-1 in de 20ste minuut. Diezelfde Nijland had de Zwollenaren vijf minuten later zelfs langszij kunnen schieten. De middenvelder kreeg op aangeven van spits Tomas Necid een enorme schietkans van dichtbij, maar moest toezien hoe zijn schot de lat teisterde. Het laatste kwartier voor rust deden beide ploegen voetballend weinig voor elkaar onder, maar was het Go Ahead Eagles dat een standaardsituatie benutte om de voorsprong opnieuw te verruimen. Cornerspecialist Jop van der Linden plaatste de bal vanuit een hoekschop op het hoofd van de geheel vrijstaande Bart Vriends, die met zijn derde goal van het seizoen de 3-1 op het scorebord bracht. Ook PEC Zwolle was voor de theepauze nog dicht bij een doelpunt, maar een kopbal van Maikel van der Werff was een prooi voor Cummins.

gaezwo16

In de tweede helft was er lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor Go Ahead Eagles. De Deventenaren zakten weliswaar in en lieten het balbezit aan PEC Zwolle, maar de ploeg van Ron Jans slaagde er niet in om in de buurt van het doel van Cummins te komen. Verder dan schoten uit de tweede lijn van Van der Linden, Necid en Lam viel er qua doelpogingen niet te noteren. Tot een kwartier voor tijd. Linksback Bart van Hintum mocht aanleggen voor een vrije trap en legde de bal op het hoofd van Necid, die de spanning terugbracht in de wedstrijd: 3-2. Beide ploegen kregen in de slotfase vervolgens kansen op meer. Invaller Jules Reimerink trof de voeten van Hahn, een schot van Ben Rienstra werd gesmoord. De grootste kans was echter voor invaller Wout Brama, die zijn debuut voor PEC Zwolle bijna bekroond zag met een doelpunt. De rebound na een door Cummins gekeerd schot was echter niet besteed aan de Zwolse middenvelder.

gaezwo38

Go Ahead Eagles hield stand en leek ver in blessuretijd de wedstrijd definitief veilig te stellen. De counter die Kolder, invaller Teije ten Den en Reimerink gezamenlijk opzetten, was er echter net niet eentje uit het boekje, aangezien laatstgenoemde doelman Hahn op zijn weg vond. Het feest in de Adelaarshorst was er na het laatste fluitsignaal van arbiter Serdar Gözübüyük echter niet minder om. Go Ahead Eagles won wederom van de aartsrivaal uit Zwolle én deed goede zaken op de klassementsladder van de Eredivisie.

“We hebben terecht gewonnen, zeker op basis van de eerste helft”, vond Foeke Booy. “We waren heer en meester, hadden grip op de wedstrijd en gaven achterin nauwelijks iets weg. De eerste goal ontstond na een fantastische aanval over meerdere schijven, waarbij de defensie van PEC Zwolle helemaal uit elkaar werd gespeeld. Het doelpunt van Bart Vriends ontstond uit een spelhervatting, waarin we al driekwart jaar veel energie steken. Daar hebben we de IJsselderby beslist.” De tweede helft was de wedstrijd volgens Booy meer in balans. “Ik vond dat we toen te ver achterover leunden. PEC Zwolle had meer balbezit en wist ons onder druk te zetten. Uiteindelijk zijn we heel blij met deze zege. We gaan over de tien punten heen en maken een stap op de ranglijst. Bovendien is het een bevestiging voor het team dat we op de goede weg zijn en dat is misschien nog wel belangrijker.”

Go Ahead Eagles – PEC Zwolle 3-2 (3-1)
7. 1-0 Jeffrey Rijsdijk
14. 2-0 Fernando Lewis
20. 2-1 Stef Nijland
36. 3-1 Bart Vriends
75. 3-2 Tomas Necid

Gele kaart: Sven Nieuwpoort, Erik Cummins (beiden Go Ahead Eagles), Thomas Lam, Bart van Hintum, Jody Lukoki (beiden PEC Zwolle)
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük
Toeschouwers: 7978

Go Ahead Eagles: Erik Cummins; Sven Nieuwpoort, Bart Vriends, Jop van der Linden, Giliano Wijnaldum; Sjoerd Overgoor, Jeffrey Rijsdijk (84. Teije ten Den), Sander Duits (33. Lars Lambooij); Deniz Türüç, Marnix Kolder, Fernando Lewis (54. Jules Reimerink).

PEC Zwolle: Warner Hahn; Bram van Polen, Maikel van der Werff, Joost Broerse, Bart van Hintum; Thomas Lam (70. Wout Brama), Stef Nijland (76. Nikos Ioannidis), Ben Rienstra; Jody Lukoki, Tomas Necid, Ryan Thomas (70. Soufian Moro).