Het eerste nieuwe gezicht in de Eagles-selectie voor seizoen 2021/2022 komt uit Zweden. Isac Lidberg (22) maakt met ingang van aankomende zomer de overstap van Gefle IF naar Go Ahead Eagles, waar hij een contract voor twee jaar (met optie voor nog een seizoen) tekent.

Luctor et emergo: ik worstel en kom boven. Het is een tegeltjeswijsheid die jarenlang symbool stond voor de sportcultuur in huize Lidberg. Vader Martin was een fervent worstelaar (Grieks-Romeinse stijl), die als enkelvoudig wereldkampioen, tweevoudig Europees kampioen en 19-voudig Zweeds kampioen jarenlang aan de top van het worstelgilde stond. “Ik heb mijn vader een keer zien worstelen in de Bundesliga”, weet Isac zich nog te herinneren. “Kort daarvoor was hij in 2003 in Parijs wereldkampioen geworden, al was ik destijds te jong om dat echt bewust mee te maken.”

Tekst gaat verder onder video.


In de eerste aflevering van Home of Eus III maakte Özcan Akyol alvast kennis met Isac Lidberg (Video: Rocketboys)

Bewust of onbewust had de sportieve carrière van zijn vader echter wel degelijk invloed op Isac, die er in zijn jeugd aanvankelijk ook voor koos om te gaan worstelen. Uiteindelijk liet hij zich toch verleiden tot de voetbalsport. “Veel van mijn vrienden speelden voetbal”, verklaart de 22-jarige spits. “Na school waren we vaak aan het voetballen en dat vond ik uiteindelijk het leukst om te doen. Toch profiteer ik tegenwoordig ook als voetballer nog altijd van het feit dat ik in mijn jeugd geworsteld heb. Mijn balans bewaren, mezelf positioneren, mijn lichaamscoördinatie; allemaal zaken die ik in de worstelsport heb geleerd en die me nu voordelen opleveren als voetballer.”

Isac Lidberg groeide op in de Zweedse hoofdstad Stockholm en doorliep de jeugdopleiding van Hammarby IF, waar hij in 2015 op 16-jarige leeftijd zijn officiële debuut maakte in het eerste elftal. “Het was fantastisch om op zo’n jonge leeftijd te debuteren voor Hammarby, de club waarvan ik al van jongs af aan supporter ben. Mijn hele familie zat op de tribune toen ik vlak voor het einde van de wedstrijd tegen Falkenbergs mocht invallen.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Gefle IF | Nils Westberg Löfgren)

In de jaren die volgden, ontwikkelde Lidberg zich tot een regelmatig scorende spits, die ook voor de Zweedse nationale jeugdteams veelvuldig het net wist te vinden. “Aan die teams bewaar ik fantastische herinneringen. We speelden met zoveel plezier samen. En het waren hele goede teams! Met Zweden Onder-19 wisten we ons voor het eerst in de historie voor het Europees Kampioenschap van 2017 in Georgië te plaatsen door groepswinnaar te worden in een sterke poule met België, Italië en Ierland.”

Sinds begin 2020 speelt Lidberg op het derde Zweedse voetbalniveau voor Gefle IF, waarvoor hij vorig jaar 19 keer doel trof in 25 wedstrijden. Over een paar maanden verplaatst zijn werkveld zich naar Deventer. “Ik kreeg een zeer positieve indruk van de club in de gesprekken die ik met Paul Bosvelt heb gevoerd. De manier waarop Go Ahead Eagles graag wil voetballen, spreekt me aan. Ja, ik had al eens eerder van Go Ahead Eagles gehoord, aangezien Adrian Edqvist hier vorig seizoen heeft gespeeld. Ik ken Adrian persoonlijk niet heel goed, maar we hebben wel gemeenschappelijke vrienden.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Gefle IF | Nils Westberg Löfgren)

In Nederland wil Isac Lidberg zich laten zien in een andere voetbalcultuur. “Het is voor mij nog moeilijk om te zeggen wat het verschil is tussen het Nederlandse en Zweedse voetbal. Dat zal ik moeten ervaren. Wat me wel opvalt, is dat Go Ahead Eagles op echt gras speelt. In Zweden wordt vooral op kunstgras gevoetbald. Daarnaast is me opgevallen dat Go Ahead Eagles met veel druk naar voren speelt en op die manier de nodige kansen weet te creëren.”

Kansen die Lidberg in het seizoen 2021/2022 veelvuldig hoopt af te maken. “Ik houd ervan om ineens achter de defensie van de tegenstander op te duiken en doelpunten te maken. Wat dat betreft ben ik een echte spits: doelgericht en altijd op zoek naar de kortste weg richting goal. Aankomend seizoen wil ik Go Ahead Eagles helpen door doelpunten voor het elftal te maken. Ik kan niet wachten om in de zomer naar Deventer te komen.”

Tekst gaat verder onder video.

De ambitie van de Zweedse spits om zich te bewijzen in Deventer, leidt tot tevredenheid bij Paul Bosvelt. “Isac is een fysiek sterke en technisch vaardige voetballer”, geeft de technisch manager aan. “Het is een spits die prima als aanspeelpunt kan fungeren. Daarnaast kan hij met zijn snelheid ook gevaarlijk zijn als hij ruimte voor zich heeft. We zijn blij dat hij ervoor heeft gekozen om de overstap naar Go Ahead Eagles te maken.”

(Foto: Gefle IF | Nils Westberg Löfgren)