Met 2017 komt er een einde aan een kalenderjaar waarin Go Ahead Eagles meer sportieve diepte- dan hoogtepunten kende. Het jaar 2017 van Go Ahead Eagles in vogelvlucht.

Januari: Winterstop
Go Ahead Eagles begint het jaar 2017 als hekkensluiter van de Eredivisie. Om de weg naar boven te hervinden, roert de club zich begin januari actief op de transfermarkt. Pedro Chirivella (Liverpool, foto), Daniel Crowley (Arsenal) en Elvis Manu (Brighton) komen op huurbasis over uit Engeland.

Februari: Opleving
Februari lijkt de maand te worden van de wederopstanding van Go Ahead Eagles. Op een knappe uitzege tegen concurrent NEC (1-2) volgt een dik verdiende overwinning op ADO Den Haag (3-1, foto). Vol vertrouwen reizen trainer Hans de Koning en zijn spelers op 17 februari af naar Kerkrade voor de degradatiekraker tegen Roda JC. Het regent kansen voor Go Ahead Eagles, maar Roda JC scoort en steelt de zege: 1-0. Die avond knakt er iets in het team.

Maart: Non-actief
De nederlaag tegen Roda JC blijkt het begin van een serie van vijf wedstrijden zonder zege. De thuisduels met Vitesse, PSV en PEC Zwolle gaan alle drie met 1-3 verloren. De clubleiding grijpt in: Hans de Koning (foto) wordt op non-actief gesteld. Enkele dagen later wordt Robert Maaskant tot het einde van het seizoen aangesteld als zijn opvolger.

April: Waarom Rood?
2 april 2017. Spelers, staf en 800 meegereisde fans proeven het zoet van een heerlijke overwinning op FC Twente. Marcel Ritzmaier is matchwinner met een uitgekiende vrije trap: 1-2. Zou het dan toch? Het antwoord blijkt ‘nee’. Midweeks is Feyenoord met maar liefst 8-0 te sterk en drie dagen later helpt de blunderende arbiter Van de Graaf Heracles Almelo aan een 1-4 overwinning in De Adelaarshorst. ‘Waarom Rood’ staat er nog tijdens de wedstrijd te lezen op een spandoek op de B-Side. Ook de concurrentie laat volop punten liggen, waardoor Go Ahead Eagles na nederlagen tegen Willem II en FC Groningen nog steeds niet officieel gedegradeerd is.

Mei: Het doek valt
De concurrenten winnen en Go Ahead Eagles verliest. Met 4-0, bij Ajax. Het doek valt; na één jaar is Go Ahead Eagles Eredivisionist-af. Ook de laatste wedstrijd tegen Sparta Rotterdam gaat verloren. Uithuilen en opnieuw beginnen is het devies. Met een nieuwe trainer en een bijna compleet nieuwe selectie. Zonder Sander Duits (foto), die na meer dan 400 competitieduels een punt zet achter zijn profloopbaan.

Juni: Iets te vieren
De degradatie dreunt na in Deventer en omstreken. Toch valt er ook iets te vieren. Op 3 juni is het 100 jaar geleden dat Go-Ahead als eerste club uit het oosten landskampioen werd. Het jubileum wordt op sportpark De Rielerenk gevierd met een jubileumtoernooi. Twee weken later viert Go Ahead Eagles Onder-17 de promotie naar de eerste divisie via de nacompetitie. Onder-13 promoveert ook naar de eerste divisie, als kampioen. Onder-19 (tweede divisie) en Onder-15 (eerste divisie) eindigen in de subtop.

Juli: Decor
Een maand lang is De Adelaarshorst even niet meer van Go Ahead Eagles. Het stadion vormt het decor van de landelijke tv-serie Voetbalmaffia, die draait om sterspeler Johnny de Graaf van het gefingeerde Deventer FC. Eind juli brengen vier WEURO-poulewedstrijden en een kwartfinale tussen toplanden Engeland en Frankrijk in totaal maar liefst 28.000 (internationale) bezoekers naar De Adelaarshorst.

Augustus: Nieuw
Deventer FC en WEURO zijn weg; Go Ahead Eagles neemt weer zijn intrek in De Adelaarshorst. Met Leon Vlemmings als nieuwe trainer en zeventien nieuwe spelers maakt de hoofdmacht zich op voor de seizoenstart. Met meer dan 6.500 verkochte seizoenkaarten laten de supporters en sponsoren hun trouw opnieuw blijken.

September: Eerste zege
Eindelijk! Op de rand van oktober boekt Go Ahead Eagles de eerste zege van het seizoen. Na vier remises en twee nederlagen wordt Almere City FC met 2-1 verslagen.

Oktober: 10 punten
Go Ahead Eagles heeft de smaak te pakken. Met een gelijkspel en drie zeges pakt het team van Leon Vlemmings tien punten in oktober. In de met 1-6 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Oss tekenen jeugdexponenten Givan Werkhoven (foto) en Patrick Maneschijn voor hun eerste goals in het betaald voetbal. Net als mede-Deventenaren Dennis Hettinga en Sam Beukema maken zij volop minuten in de hoofdmacht.

November: Eenheid
Supporter Twan Bolink beleeft op 3 november zijn moment of fame als hij vlak voor de aftrap van SC Telstar-Go Ahead Eagles de Bronzen Stier voor Beste Speler van de 1e Periode mag uitreiken aan Sam Hendriks, die aan de lopende band scoort. Het blijkt het enige lichtpunt van de avond. Telstar wint met 3-1 en ook FC Dordrecht en Fortuna Sittard, dat al eerder in de beker te sterk was, brengen Go Ahead Eagles een nederlaag toe. De clubleiding besluit technisch manager Dennis Bekking te ontheffen uit zijn taken rondom de eerste selectie. Hij gaat zich richten op samenwerkingen met buitenlandse clubs. Daarnaast treden drie leden van het dagelijks bestuur terug en nemen zitting in de Raad van Commissarissen. Hans de Vroome keert terug in de dagelijkse leiding en gaat met voorzitter Edwin Lugt de directie vormen. Doel: daadkracht tonen en draagvlak creëren.

December: Sneeuwschuiven
Na een reeks van vijf competitieduels waarin slechts één punt wordt behaald, besluit Go Ahead Eagles om afscheid te nemen van Leon Vlemmings. Jan van Staa wordt tot het einde van het seizoen aangesteld als nieuwe eindverantwoordelijke. Hans de Vroome en Edwin Lugt winden er geen doekjes om: alleen met de steun van de achterban kan de weg omhoog weer worden ingezet. Die boodschap komt op dinsdag 12 december direct op symbolische wijze tot uiting wanneer tientallen vrijwilligers de hele dag met sneeuwschuivers bezig zijn om het veld voor de wedstrijd Go Ahead Eagles – Jong PSV, met succes, sneeuwvrij te krijgen.